tisdag 19 januari 2010

Bengt Westerberg jobbar för 70 000 i månaden

Han har kostat Röda korset minst 100 miljoner kronor utöver lönen, eftersom finansmannen Roger Akelius har valt att ge den summan till SOS Barnbyar.

Där jobbar styrelseordföranden utan arvode medan Bengt Westerberg tar ut 70 000 i månaden hos Röda korset.

Bengt Westerberg försvarar sig med att han är heltidsarbetande och att man inte kan förvänta sig att han ska jobba gratis.

Dock kunde man kanske ha tyckt att han skulle ha vetat så mycket om sin egen organisation, att inte Johan af Donner skulle ha kunnat svindla Röda korset på närmare 8 miljoner kronor.

Bengt Westerberg gick ut i våras och försvarade Johan af Donner och menade att han hade haft "otillåtna extraknäck". Det var mycket värre än så, vilket även Westerberg insåg så småningom.

Roger Akelius har också tagit med i beräkningen hur de olika ideella organisationerna sköts, när han har bestämt sig för att ge 100 miljoner kronor till SOS Barnbyar.

Bengt Westerberg har utvecklats till ett styrelseproffs och sitter eller har suttit i följande styrelser:

styrelseordförande i Finansinspektionen
styrelseordförande i Föreningen Äldreomsorgsföretagarna
styrelseordförande i Svenska Röda Korset
styrelseordförande i Svenska institutet
styrelseordförande i Institutet för Handikappvetenskap
styrelseordförande i Linköpings Universitet
styrelseordförande i Institutet för Framtidsstudier
styrelseordförande i Vetenskapsrådet

7 kommentarer:

 1. Hej Ann Helena,
  Jag kan komplettera din lista med att Bengt Westerberg även är ordförande i Författarfonden. Arvodet för det uppdraget känner jag inte till.
  För många år sedan läste jag om lönerna till såväl ordförande som chefer i Röda korset och slutade tvärt som medlem och upphörde med att ge bidrag. Så upprörd blev jag över hur insamlade medel disponeras.
  Riksdagspolitiker och före detta statsråd har i många fall livslång inkomstgaranti efter många års arbete i riksdag och regering för att de skall ha en trygg ekonomisk situation.
  Är det med tanke på det nödvändigt att ha dessa astronomiska inkomster från en välgörenhetsorganisation, frågar jag mig.
  Mvh/Ingrid

  SvaraRadera
 2. Tack Ingrid! Jag undrade just om det var ännu fler... men hittade inte mer än så när jag sökte på internet. Han ser mycket stressad ut just nu och det har han väl all anledning att vara. Undrar om han inte sitter löst.. redan i somras krävde gräsrötterna i Röda korset hans avgång:

  ttp://www.realtid.se/ArticlePages/200907/02/20090702184223_Realtid118/20090702184223_Realtid118.dbp.asp

  SvaraRadera
 3. Ja min blir ju lite tveksam till hans ordförandeskap i Finansinspektionen när han missade att hitta förskingringen i sitt eget Röda Kors. Han verkade ju inte heller ha haft rätt attityd när det blev avslöjat.

  SvaraRadera
 4. Cuben: Vad ska man säga annat än att det är synd på dom på Haiti hur många välgörenhetsorganisationer det än finns. Ett ofattbart lidande.

  SvaraRadera
 5. Ann Helena, det är just nu som alla bör ställa upp för Haiti. I sådana här lägen så bör man ju titta på organisationers historia. Röda Korset har ända sedan de grundades gjort ett enormt arbete särskilt i krighärdar, vid krig och vid katastrofer, som den i Haiti.

  Att just Haiti, en av de fattigaste länderna i världen, där människorna redan tidigare hade det svårt blir drabbat gör det bara än mer tragiskt.

  Många nationer gör ju nu enorma insatser att hjälpa till. Den amerikanska flottan har skickat hangarfartyget Carl Vinson, sjukhusfartyget Comfort och 82nd Airborne har redan soldater på plats för att förstärka FN trupperna för att upprätthålla säkerheten om jag har förstått det rätt. Hillary Clinton har redan besökt nationen. Små barn, inte så många tyvärr, har flugits till Miami för att få adekvat läkarvård.

  Det är ju ännu mer tragiskt eftersom Haiti var den första nationen som grundades av slavar.

  Nu får vi bara hoppas att pengarna kommer fram så att alla människor får hjälp NU och i framtiden för att bygga upp nationen igen.

  Jag tror vi alla lider med människorna där.

  SvaraRadera
 6. I länken är bilder från katastrofen i Haiti och insatsen från USA. Den åttioandra luftburna är inriktade mest på den humanitära insatsen. Jag ser en bild på Svenskans nätupplaga då en soldat från åttioandra delar ut vatten till barn. åttioandra luftburna har beteckningen AA (All American) på ärmen. Bättre att se soldater göra den här typen av insatser!

  http://www.defense.gov/home/features/2010/0110_haiti/

  SvaraRadera
 7. Westerberg effekten = Tomma Röda Kors bössor!

  SvaraRadera