fredag 15 januari 2010

Barnen säljs för 40 kronor på Haiti

Det finns fyra miljoner barn under femton år på Haiti, alltså 40 procent av befolkningen. Barn säljs vid gränsen till Dominikanska Republiken för 40 kronor och på Haiti ger mammor bort barn, som de inte kan ta hand om.

De hamnar hos familjer som ska ta hand om dem men i praktiken blir de ofta ett slags slavar. Nu irrar massor med barn runt på Haiti utan föräldrar.

En solskenshistoria finns i eländet och det handlar om 2-årige Redjeson Hausteen Claude, som hittades och fick träffa sin mamma igen. Här kan ni se hans lyckliga ansikte.

Haitis huvudstad Port-au-Prince byggdes i dalen mellan bergen och detta har orsakat den katastrof, som nu är ett faktum. Marken som staden är byggd på skakade mycket mer än omgivande berg.

Ingen hjälporganisation i världen kan ta hand om allt det elände, som nu finns där på så kort tid som skulle behövas.

Här finns berättelsen om det helvete, som fanns på Haiti redan innan jordbävningen.

Kanske är det så att denna jordbävning ändå kan sätta fingret på de missförhållanden som finns på Haiti, att alldeles för många barn föds till ett liv i yttersta fattigdom och slaveri, och att detta kan lyftas fram så att de kan få en långsiktig hjälp.

Så att de slipper äta lerkakor utan näring och kanske får gå i skolan. Bara omkring hälften av Haitis invånare kan läsa och skriva. Då har det varit någon mening med denna stora naturkatastrof.

Här finns organisationer som vi kan stödja för att hjälpa barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar