måndag 4 januari 2010

Mordet i Hjällbo: Två 16-åringar anhållna

Uppdaterad senast: 18.30

I värsta fall var mannen, som slog ned Nancy Jennifer Tavsan med en magnumflaska, ute efter hennes mobil. Han tänkte sig inte att mörda, men begrep inte hur lite som behövs för att döda en människa.

Den förste 16-åringen, som nu sitter anhållen, spårades med hjälp av hennes försvunna mobil. Polisen säger att han inte är misstänkt för mordet, utan för skyddande av brottsling. Skulle denne yngling då ha gått förbi brottsplatsen av en slump och tagit hennes mobil?

Han kommer enligt uppgift från Hjällbo, men mobilen spårades till Hisings Backa, där han då befann sig.

Eller var det någon annan, som slog ned henne och så tog han mobilen? Eller är det så att han, som sitter anhållen, har fått mobilen av mördaren, för att denne ville peka ut någon annan i sin bekantskapskrets för mordet?

Eller är mördaren en släkting till mobilinnehavaren, som denne nu skyddar? Han har antagligen berättat något, för nu sitter ytterligare en 16-åring anhållen. Är det en släkting? En kompis? Enligt uppgifter är de vänner och de kände Nancy.

Det anses dock som omöjligt att dessa båda - Ali och Ibrahim - kan ha något med Nancys död att göra. Det finns rykten om att något liknande som hände i somras med Therese Johansson Rojo har hänt här också. Att någon flicka, som Nancy var osams med har sagt åt sin pojkvän att mörda henne.


Vila i frid Nancy! Det som hände dig var mycket orättvist.

Hjällbo, där detta mord inträffade, tillhör samma miljonprogram som Hammarkullen, som ligger strax intill. Hjällbo började byggas 1966 och har omkring 2 300 lägenheter och där bor drygt 7 000 invånare. Flera hundra brott inträffar varje år i Hjällbo.

Invånarna kommer från omkring 90 olika länder. Arabiska är det vanligaste språket. Omkring hälften av invånarna lever på socialbidrag.

Inkomsten ligger på hälften av den som en medelinvånare i Göteborg har. Nittio procent har utländsk bakgrund. Kvinnor har varit mycket utsatta för brott i området.

Om man ville konstruera en miljö, där det begås många brott, skulle man inte kunna göra det bättre än i Hjällbo. Där finns så stora inbyggda motsättningar, att det är förvånande att det inte inträffar fler brott.

Det är bla massiva hjälpinsatser från olika håll, som håller området över ytan.

PS. Jag och min bror är uppvuxna i Björkhagen, Stockholm, som då var en liknande förort. Fast med invånare mest från olika delar i Sverige. Min bror är nu lärare i Hjällboskolan. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar