fredag 22 januari 2010

De dödsdömda norrmännen kan flyttas till Norge

De i Kongo dödsdömda båda norrmännen Tjostolv Moland och Joshua French kan förflyttas till Norge. Det uppger norska radion.

I december dömdes de för detta:

Tjostolv Moland dömdes för dråp, spioneri, medhjälp till dråp och konspiration.

Joshua French dömdes för medhjälp till dråp, spioneri, mordförsök, konspiration och väpnat rån. Dessutom ska de tillsammans med den norska staten betala ett skadestånd på 500 miljoner dollar.

Bakgrunden ser ut så här:

I månadsskiftet april-maj förra året gav sig de båda norrmännen av på motorcykel från Uganda och satte kurs mot Kisangani vid Kongofloden i norra Demokratiska republiken Kongo.

Motorcykeln gick sönder. De hyrde en bil för att komma tillbaka till Uganda. På tillbakavägen blev chauffören ihjälskjuten. De kongolesiska myndigheterna menade att norrmännen låg bakom mordet.

När de efter några dagar grips bär de id-kort från det norska försvaret och visitkort från den ugandiska säkerhetsfirman SIG, som Moland startat, där de uppträder under andra namn. Några veckor därefter hittas också i regnskogen ett vapen som sägs tillhöra Moland.

Åtalet gäller inte bara mord utan även bland annat väpnat rån och spioneri.

Några av åklagarsidans huvudpunkter under rättegången har varit:

* Två vittnen som fanns med i bilen säger att de såg Moland skjuta chauffören.

* Om norrmännens berättelse om banditangrepp stämmer borde det ha funnits kulhål i bilen.

* Ett foto finns på Moland som skrattande torkar bort blod från bilen.

* De båda hade med sig GPS-utrustning, kartor och kompass, vilket skulle visa att de inte var vanliga turister utan spioner ute efter att utnyttja Kongos naturresurser.

* De båda har id-kort från försvaret som är giltiga till 2016.

* I Molands mobil har man funnit ett textmeddelande på engelska där Moland varnas för att uppge namn.

* I mobilen finns också en bild på en vit person iklädd militärbasker som pekar på östra Afrika på en karta

Försvaret har avvisat meddelanden, id-kort och foton som bevis. Att Moland skrattade på bilden där han torkade bort blod är bara uttryck för en lättnad över att ha kommit helskinnad ur en livsfarlig händelse. De båda norrmännen är tidigare soldater och har, säger de, utvecklat en teknik att använda humor för att klara ångestfyllda situationer.

Mannen som på en bild pekar på en Afrikakarta är en norsk pressfotograf. Bilden ska ha varit tagen på en fest.

Att de båda haft med sig gps och kompasser betyder heller ingenting, enligt försvaret. Det är ett kulturrelaterat problem. I rika länder är det saker som turister kan bära med sig.

Moland och French har en bakgrund i militären och säkerhetsbranschen. Joshua French har tjänstgjort i både det brittiska och det norska försvaret – han har dubbelt medborgarskap.

Enligt det norska försvaret har de båda inte haft något med detta att göra sedan 2007.

För två år sedan startade Tjostolv Moland säkerhetsfirman SIG Uganda. French skulle bli hans partner.

Skälet till Kongoresan är höljt i dunkel. Norrmännen har i förhör sagt att de ville göra en äventyrlig turistresa men samtidigt sondera terrängen för möjligheten att dra i gång actionrollspel för rika företagare, ett slags krigslekar i djungeln.

Enligt Molands partner i Uganda var de båda Kongo för att söka affärsmöjligheter, att hitta klienter för högriskuppdrag.

De kongolesiska myndigheterna har efter domen försäkrat att dödsdomen mot dem inte ska verkställas och nu verkar det som om de kan flyttas till Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar