söndag 5 september 2010

Felaktig bild på svensk iranska blev 99 piskrapp

Så fungerar en fundamentalistisk regim. Den dömer en kvinna till ett straff efter en tidningsartikel. Som hon överhuvudtaget inte har haft att göra med.

Hon ska piskas i Iran ändå för att en tidning har publicerat fel bild. Är detta ett sätt att eventuellt verkställa dödsstraffet mot Sakineh Mohammadi Ashtiani som hela världen har protesterat mot. Det straff som är stening, för att hon påstås ha varit otrogen inom äktenskapet. Kanske fungerar det bra att piska någon till döds istället?

Det var Susan Hejrat bosatt i Stockholm, som påstods föreställa Sakineh i Times. Utan slöja och då måste detta bli ett straff. Nu har alltså en iransk domstol dömt fel kvinna till 99 piskrapp. Kanske skulle Susan Hejrat protestera? Kan det möjligen hjälpa? Eller svenska regeringen?

I Saudi-Arabien gillar dom också straff med piskrapp. En 13-årig flicka dömdes till 90 piskrapp inför sina klasskamrater för att hon ertappades med mobiltelefon. Dock kanske det finns piskor och piskor? Det ser mer ut som käppar på bilden, som visar straffet.

Vi är glada i Sverige att vi lever i en annan tid än medeltiden.

7 kommentarer:

 1. Märkligt att tidningarna missar att det sker enligt sharialagstiftningen. En ISLAMSK lagstiftning.
  Fredens religion ni vet...

  SvaraRadera
 2. Anonym: Inga regimer som har religiösa förtecken har lyckats att skapa något av bestående värde. När mullor eller präster av vilken -ism det än må vara ta över då ska folket vara på sin vakt. Politik handlar om den här världen. Inte den osynliga bortom verkligheten.

  SvaraRadera
 3. Jag är lika emot religiösa fanatiker och galna regimer som du. Men att säga att inga regimer med religiösa förtecken skapat något av värde är omåttligt historielöst. Vad sägs om Peterskyrkan, Notre Dame, Pyramiderna, Blå Moskén och Taj Majal, t ex? Eller räknas inte byggnader? Ta då t ex litteraturen eller musiken. Betänk att alla europeiska länder inklusive Sverige tills för något hundratal år sedan, högst, haft "religiösa förtecken", d v s kristna. Nästan all kultur präglades av detta, på ena eller andra sättet, ibland genom protest och upror men lika fullt.

  SvaraRadera
 4. Dessa är inte regimer som styr stater. Politik och religion är olika saker. Kultur är en annan sak. Vatikanstaten är katolsk, men har ingen politisk makt på samma sätt som en regering. Det är när det blir ensidigt och en -ism, som också politik kan bli i kommunism, nazism osv som det går åt skogen. Jag är själv uppvuxen i ett land med en kyrka, som dessutom var statlig, men den har aldrig varit i regeringsställning. Landet heter Sverige. Byggnaderna du räknar upp har inte skapats av kyrkor utan av människor som velat bygga mot himlen eller lämna minnesmärken efter sig eller efter en älskad maka.

  SvaraRadera
 5. Endast Norden fria kvinnor har. I östern mest slavar och det år 2010. Nä, in med en folkskolestadga av 1842 års modell så folka kan få börja tänka själva.

  SvaraRadera
 6. Helena: Och nu ska det väl snart bli nikaber på lärarna... enligt vad jag inhämtade senast... världen är galen och har väl alltid varit det. Men måste den vara det även i Sverige? Det är frågan.

  SvaraRadera
 7. Religiösa fanatiker och icke sekulariserade stater är ett hot mot fred och frihet. Religionen används som ett vapen i maktgalna psykopaters händer med mindervärdeskomplex. Religion är ett vapen som kan laddas av vem som helst med lite makt, och vill världen ha fred och frihet är enda möjliga lösningen att avveckla all religion. Även "fredliga" sådana.

  SvaraRadera