tisdag 7 september 2010

Birgitta Jonsdottir tycker Julian Assange ska avgå

Hon är en ledamot av det isländska Alltinget och poet, aktivist, författare och mycket annat. Hon är talesperson för Wikileaks på Island.

Birgitta Jonsdottir har stött olika organisationer och grupper, som Rädda Island och Tibets vänner på Island. Hon är 43 år och har suttit i Alltinget sedan förra året.

Hon har uttalat att hon tycker att Julian Assange ska ta ett steg tillbaka och stiga ned från sin position åtminstone tills det rättsliga med våldtäktsanklagelserna är utredda i Sverige.

Birgitta Jonsdottir säger att hon förstår svenska och har tagit del av vad som har sagts i det här fallet. Hon tror inte att det rör sig om en förtalskampanj mot Julian Assange, utan att det kan handla om kulturella missförstånd.

Hon vill förbli neutral i skuldfrågan eftersom hon inte har alla fakta. Kanske handlar det om ett klassiskt triangeldrama, menar hon.

Wikileaks borde inte ledas av en person, utan av många menar hon också. Det blir fel när en ska stå i spetsen för denna organisation.

Hon säger också att Julian Assange är briljant på många sätt, men att han är en typisk "aussie" och inte är så socialt begåvad och att han fungerar som en manschauvinist.

PS. Julian Assange vill inte längre ha Leif Silbersky, som sin advokat utan har bett tingsrätten om en ny sådan. Han är inte tillräckligt engagerad, tycker Assange. Istället vill han ha Björn Hurtig. DS.

28 kommentarer:

 1. Vi skriver om samma sak fast på olika vis. Snart kommer vi på samma party. Kanske rentav på en försningsfest mellan dom inblandande i triangeldramat. LOL!

  SvaraRadera
 2. Jo jag såg att du också skrev i stort sett samtidigt... olika tankar kring samma gubbe och fenomen. LOL kan man göra om man tänker sig att detta ska lösa sig på ett party! Kanske kräftskiva ;) Fast visst vore det bättre? Om det hade kunnat att göra så från början. Prata ut om saken. Så gick det till i Björkhagen när jag var ung och min bror hade lyckats skaffa sig två tjejer. Den ena kom hem till oss och sa: nu får du välja. Vem väljer du? Han valde henne som stod där i dörröppningen. Så kan det gå. Dock ej på världsnivå. :)

  SvaraRadera
 3. Detta är så urbota dumt och nästan bara i Sverige som denna story röner intresse. Birgitta Jonsdottir är INTE medlem i WikiLeaks och därför är uttalandet fullständigt irrelevant. Hon är en opportunist som själv vill ta åt sig av äran av Julians och WikiLeaks arbete. Detsamma gäller Anna Ardin som med Bodströms hjälp försöker sätta dit WikiLeaks.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Nä hon är talesperson för Wikileaks. Och försöker göra det mesta av att hon ingår i Alltinget och har fått makt där. På Island bor det omkring 320 000 människor alltså i storlek som Malmö med förorter. Men hon får naturligtvis makt genom att media över hela världen har skrivit om henne nu.

  Men Island vill också vara bäst. I juni röstade Alltinget ja till ta fram lagstiftning om bland annat källskydd som ska göra Island till en "journalistikens tillflyktsort". Det kan Wikileaks dra nytta av.

  Jag tror inte att Anna Ardin försöker sätta dit Wikileaks. Hon försöker få Julian Assange dömd. Varken mer eller mindre. Fast i förlängningen betyder det också något för Wikileaks. Gott eller ont? Det får tiden utvisa.

  SvaraRadera
 5. Märkligt att det inte går att hitta något om Assange på någon av hennes bloggar. Vet SvD och TT vad de citerar?

  SvaraRadera
 6. Informationen är felaktig. Birgitta Jonsdottir har ingen formell befattning i WikiLeaks.

  SvaraRadera
 7. Memo: Vilken information? Menar du min? Talesperson kan väl vem som helst bli?

  SvaraRadera
 8. Anonym 15:17: Nä jag hittar inte heller något annat än en länk till Wikileaks hemsida på hennes blogg på engelska och isländska. Men TT eller Svenskan kanske kan tipsa oss? Eller nån annan?

  SvaraRadera
 9. Jonsdottir tillhör EJ WikiLeaks. Hon har endast figurerat som volontär.

  Se http://cryptome.org/0002/wikileaks-clarify.htm

  SvaraRadera
 10. det att sv rattsystem ar havererad synns lång veg
  Silbersky ar gammal system anhangare som njuter av detta oordning o påverkar andra i huttlås pladder. Assange borde aldrig anlitat korrupta syst man. som S.
  Det vad de gjor dra pa tiden gjor ingenting -PR-ar for sig sjalv o under bordet kommer overens med allt o alla i forveg. Sedan bara plågar o fordummar kunder, ta ohygliga ersattningar for tidsfordrift

  SvaraRadera
 11. Lotusgruppen: Det här hittar jag:

  Attention Birgitta Jónsdóttir,

  The "Wikileaks Insiders" would support you taking over as the front person
  of Wikileaks. We need new direction, and a more open structure.

  Our group feels however, that you must also sever Wikileaks from their
  ongoing relationship with the Chaos Computer Club, and the
  Wau Holland Foundation.

  How you choose to do this should be an agenda point in any upcoming
  meeting.

  Regards
  Wikileaks Insider

  Det verkar vara röra i organisationen. Birgitta Jonsdottir har uttalat sig i telefonintervjuer ang Assange och Wikileaks och citerats i omkring 125 artiklar världen över. Hon tas på allvar av medierna.

  SvaraRadera
 12. Givetvis finns inga säkra fakta på bordet, men många indikationer om vad som hänt. Påminner inte det här om Bjästa? Två kvinnor, aktiva i Broderskapsrörelsen som inbjudit Assange, anklagar honom för att mot deras vilja ha genomfört samlag utan kondom. Om så skett låter det på mig som om det kan klassas som våldtäkt. Men förövaren är populär, precis som pojken i Bjästa. Därför driver alla hans fans en kampanj på nätet där kvinnorna utmålas som lögnare, därför att de påstått något sådant om allas idol, Assange.

  Och att Broderskapsrörelsen är lierad med CIA är väl ett närmast löjeväckand påstående? En vänsterinriktad, liberalteologisk, propalestinsk och antikapitalistisk "kristen" organisation. Eller menar man att Miss A och Miss W personligen är CIA-agenter? LOL!

  SvaraRadera
 13. @Mikael: spindeln i nätet är Thomas Bodström vars advokatbyrå företräder kvinnorna mot Assange. Thomas Bodström, som bor i USA, och har ett stort kontaktnät i Pentagon och CIA.

  @Anna Helena: du fortsätter bara att citera lögnblaskan "daily beast". Har du någonsin hört talas om källkritik? Icke namngivna "wikileaks insiders"?

  SvaraRadera
 14. Blomman: Det värsta jag vet är konspirationsteorier utan underlag. Tycker du att Dagen, Svd och Dn också är lögnblaskor?

  SvaraRadera
 15. Svd, DN, Dagen etc citerar bara blint blaskor som "daily beast". Då är de per definition också blaskor.

  "Det värsta jag vet är konspirationsteorier utan underlag"
  Du publicerar själv anklagelser mot WikiLeaks som saknar underlag. Bjälken i ögat...

  SvaraRadera
 16. Ann Helena Rudberg!

  Varför du INTE är en av våra mest kända och etablerade journalister är bara av den enkla anledningarna att du är dels alldeles för duktig och är dessutom självständig. Två livsfarliga kombinationer för vår att passa in i vårt väldresserade förutsägbara MSM.

  I just love you!!!

  SvaraRadera
 17. Anonym 18:01: Jag vet faktiskt inte vad du syftar på... men ha en trevlig kväll ändå!

  SvaraRadera
 18. Anonym 18:14: Herregud så olika ni anonyma kan tycka ;) Love you too! Because you love me! Gud så tramsigt. Men beröm behöver vi alla som skriver, för det brukar vara en berg- och dalbana och ingen är så kritisk som jag själv mot mig själv.

  SvaraRadera
 19. Ann Helena Rudberg
  Jag rekommenderar att läser Birgitta Jonsdottirs twitter innan du felaktigt uttalar dig.

  http://twitter.com/birgittaj

  SvaraRadera
 20. qsw: Inte så klargörande tycker jag. För kort och icke-koncist. Motsäger inte tidigare.

  SvaraRadera
 21. Problemet för Assange är snarare två ej frigjorda svenska kvinnor som inte kan ta ansvar för sitt eget sexliv utan har fått för sig att män är ansvariga för att en sexakt börjar och slutar på samma sätt som dom fantiserat innan. Så blir det väldigt sällan vare sig för män eller kvinnor.

  Och nu snackar vi knappast "våldtäkt" som rubriceringen först blev, sen inte blev och sedan blev igen p.g.a. radikalfeministen Borgströms yrkanden utan snarare kondomer som går sönder under samlag. Har hänt även mig och det blev att dela på kostnaden för ett dagen efter piller. Svårare än så är det inte om olyckan är framme och man har proportionerna kvar i skallen (dvs inte är ihopkopplad med vansinniga personer såsom Borgström).

  SvaraRadera
 22. Ssargon: Klokt uttryckt. Och det förvånar mig att tydligen TT och Svenskan tycker att Twitter är hemsida hos Birgitta Jonsdottir. Twitter tycker jag är de värsta sortens idioti. Det går inte att uttrycka något alls på så kort utrymme och det använder en del. Det verkar som om Jonsdottir kör taktikspel och håller sig undan. Med flit. Då ökar ju spänningen i vad hon ska säga härnäst.

  SvaraRadera
 23. Fattigt att folk rapporterar om sånt här och sedan kallar sig journalist. Det finns kurser i källkritik.

  SvaraRadera
 24. Anonym 09:06: Are you talking to ME? Du är feg usling som inte ens vågar tala om vad du heter. Du har ingen talan i det här sammanhanget. Källkritik läste jag på den tiden du inte ens var född. Och jag vet hur man rapporterar om saker och ting. Snacka inte goja i min blogg. Tack!

  SvaraRadera
 25. Jag skulle tro att det är Rättssäkerhetsorganisationen som anser det vara bäst för Julian Assange att byta advokat och att han sedan gett dem fullmakt att ordna saken. Björn Hurtig är kanske en advokat som är mer profilerad på våldtäktsmål?

  SvaraRadera
 26. Maria: Jo du har rätt det var Johan Binninge, som hade fått fullmakt att be om detta genom RO. Advokat Hurtig anser att det finns många oskyldigt dömda i svenska fängelser och RO är bildad av de som anser sig oskydligt dömda, bla Anna Sjödin och Billy Butt. Det tyder på att skräcken för att bli oskyldigt dömd styr Julian Assange. Och Leif Silbersky är inte särskilt berömd för att han får alla sina klienter friade. Snarare tvärtom.

  SvaraRadera
 27. Jonsdottir säger själv att hon INTE är talesperson för wikileaks. Så hissen har inte gått ända upp än för journalisterna och för Ann Helena.

  Kolma

  SvaraRadera
 28. Kolma: Det är du som har lite svårt att greppa verkligheten. Hon fick kalla fötter damen i fråga. Här kan du läsa mer:

  http://www.wikio.co.uk/news/Birgitta+Jonsdottir

  SvaraRadera