måndag 27 september 2010

Trollkarlen i Habo

Peter Rosendahl jobbade som vanlig fabriksarbetare vid Vätterns strand i Habo (kring 10 000 invånare) och blev känd som gurun, som kunde förvandla pengar till mer pengar. Han började i liten skala med en reuterskärm, där det gick att se hur aktier gick upp och ned.

Det blev ett rent trolleri hur han kunde förvandla pengar till rent guld och till storartade vinster på uppåt 40 procent. Han såg sina kunder i ögonen och lovade. Och de flockades runt honom. Han började i mitten på 90-talet och det gick bra. Aktiemarknaden gjorde att han kunde infria sina löften.

Fler och fler ville satsa sina pengar. En del satsade hela sitt livs sparkapital och sina barns pengar. Till slut fanns det 104 miljoner instoppade i Habo Finans. Och Peter Rosendahl bildade Diamanten för de som verkligen ville satsa. Människor trodde på honom och det fanns ju bankgarantier på upp till 250 000 ifall något skulle gå snett.

Men det var inte riktigt sant. Tillåtelse till att ha finansverksamheten och några bankgarantier fanns nog inte när allt kom omkring. Och så började Peter Rosendahl satsa pengar lite mer vårdslöst i Ungern på ett säkert objekt, ett värmekraftverk, som skulle stiga i värde bergsäkert, men det gick i konkurs. Dessutom drogs han med i kändissvängen och satsade på Victoria Silvstedt och hennes karriär, men det gick åt skogen det med.

när finanskraschen kom var också Habo Finans borta. Butiken var stängd och det gick inte att nå självaste trollkarlen. Han hade gått till polisen i början av 2007 och anmält sig själv för bedrägeri. Han försvann och gick under jorden och där befinner han sig än i dag.

Det som intresserar mig är inte så mycket människors girighet, utan hur allt detta kunde hända. Hur människor kunde bli så dumma. Allra dummast framstår Peter Rosendahl själv, för själva idén skulle nog ha fungerat, om han hade hållit detta för sig själv och tillsammans med några vänner kört samma recept. Men det stora penningvansinnet tog över honom.

Men hur kan vanliga Svenssons bli så dumma att de tror på en magiker i pengabranschen? Att ett insatt kapital kan förvandlas till högar med guld? Som i den gamla tron på alkemi, att det trots allt är möjligt att framställa glänsande nytt guld. Det kunde ju inte vara annat än sant, när det var på hemmaorten och alla sade att det var så.

Det var en slags masspsykos som bröt ut. Tron på att den egna rikedomen skulle finnas där om ett år eller två. Och några fick förstås utdelning, annars skulle det inte ha fungerat. Några tjänade pengar. Likt ett pyramidspel.

Det går att tjäna pengar som daytrader på marknaden, om man inte drar iväg och låter det växa över alla breddar. Men det gjorde Peter Rosendahl. För folk stod på kö och tjatade på honom om att få stoppa in sina pengar i hans bolag. Och han verkar beredd att göra det än i dag. Det är bara att trycka på en knapp, som han säger, så är ett nytt bolag igång.

Men först lär han få avtjäna sitt straff. Rättegången mot honom börjar på torsdag och åklagarmyndigheten har fått hyra in sig i en lokal, där det får plats 800 personer. För så många kan komma för att höra hur det gick till när trollkarlen förvandlade en stor hög med guld på 104 insatta miljoner till den lilla högen på 30 miljoner, som finns kvar i dag.

4 kommentarer:

 1. DET VORE också INTRESSANT att få veta, vad vi -övriga- svenska folk har fått betala för polisutredningen? Och vad rättegången kommer att kosta? Och bestraffnings jobbet, att kosta? ...borde inte de berörda haboborna, också få betala dessa kostnaderna?

  SvaraRadera
 2. B-O: Ja dessa kostnader får ett samhälle ta. Det är därför bla vi betalar skatt. Det är väl därför dom har dödsstraff i USA kanske? Man kan väl se det som att åklagarmyndigheten har fått lära sig en del...? 7 000 sidors förundersökning snyter man inte ur näsan direkt.

  SvaraRadera
 3. Bernie Madoff var i alla fall värre. Mycket vill ha mer. Vad som är väre är att världens finanssystem funkar på samma sätt. Men här at det nationer som är offer i spindelns nät. Och ingen tycks förstå.Sverige är inget undantag. Vi är med i spelet.

  SvaraRadera
 4. Helena: Ja världen vill bedras och tro på det omöjliga. Vi lever i en pyramid och det gäller att hålla sig på toppen. Längst ned vill ingen befinna sig. Uppenbarligen. Jag vet att det funkar med att vara daytrader, känner folk som är det.

  Men de här människorna ville inte ens göra jobbet med att själva välja aktier eller följa kurserna, utan lämnade över det till Peter Rosendahl, som lovade vinsten skattefritt. Stort lurendrejeri alltså, mot alla håll och kanter, även av de inblandade själva. Så de kanske får skylla sig själva som en av dem hade fått höra av andra, när hon berättade.

  SvaraRadera