lördag 18 juli 2009

Svininfluensan anfallerAftonbladet har i sin enkät i dagens tidning fått nästan 60 procent av läsarna att erkänna att de är rädda för svininfluensan. Propagandan och desinformationen från medierna för att skrämma livet ur oss har pågått i månader. Hav förtröstan. Jag har själv gått igenom en minst lika hemsk influensa. Jag skrev om det redan den 28 april i år på Newsmill. Här nedan får ni början på den artikeln och fortsättningen finns att läsa här.


En av dagens nyheter var att svininfluensan har exploderat på ett schweiziskt tåg. Jag kan riktigt se Hollywoodversionen framför mig. Hur alla passagerarna smittas och sprider farsoten likt pesten vidare över Europa. Och hur människor dukar under innan de ens förstår vad som händer. Vi älskar att vara rädda och oroa oss. Nu var det alltså en annan sort svininfluensa än den vi ska vara dödligt rädda för, som exploderade i en behållare och den kunde inte smitta människor, men en nyhet blir det rent förbaskat i dessa galna tider.

Själv blev jag smittad med en muterad version av människoinfluensa och fågelinfluensa, men jag tror inte att jag behöver sättas i karantän. Det inträffade nämligen 1957 när jag var tolv år gammal och alla mina klasskamrater fick detsamma. Det kallades för Asiaten, men det visste vi inte förrän efteråt och vi var alla borta några veckor från skolan. Det sågs som något naturligt då på den tiden att barn blev sjuka och att vuxna blev det. Då var det bara att ta det lugnt och vänta på att det gick över.

På den tiden hade vi tid att vara sjuka, men ingen av oss låg på sjukhus och vi slapp hysterin kring vad vi hade smittats av. Själv hade jag genomgått bland annat vattkoppor, mässling och bölder - jag tålde inte den tidens nyaste och bästa tvättmedel Surf - men det var som sagt möjligt att vara hemma från skolan utan att åka på icke godkänt i betyg.


5 kommentarer:

 1. All medial uppmärksamhet omkring svininfluensan får mig att tänka på boken/filmen av Stephen King: "The Stand" eller på svenska "Pestens Tid". Ett virus "rymmer" från ett labb och dödar det mesta av i alla fall USA's befolkning. Det slutar med en kamp mellan gott och ont, Gud och Satan.
  Jag tror att många massmedier rapporterar nyheter om H1N1 med just denna bok i tankarna...

  SvaraRadera
 2. Jo massmedier följer ofta samma koncept som böcker/filmer... det gäller att berätta en bra historia.. sen om den är sann eller inte spelar inte så stor roll eller hur Liza Marklund ;) Vi lever också på det viset eftersom vi alltid tror på vissa sätt, vare sig det gäller rymdforskning eller något annat... egentligen vet vi inte så mycket, det vi ser är våra föreställningar...

  SvaraRadera
 3. Under 1800-talet var vi c:a en dryg miljard människor på jorden och uppskattningsvis dog mellan en halv upptill en miljon människor av pesten. Nu tvåhundra år senare är vi närmare 9 miljarder and counting...

  Att inte mänskligheten förr eller senare kommer att drabbas av någon slags flunsa som tar livet av några hundratusen eller fler är nog oundvikligt, tyvärr. Men varför oroa sig innan?

  SvaraRadera
 4. Ann Helena!

  Svininfluensan används inte bara i media för att skapa rubriker. Uppenbart finns det även en och annan politiker som försöker skapa politiska poänger på den.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1427&blogg=34273#Comment

  SvaraRadera
 5. Ramona: Jovisst är det så... trist att människor blir skrämda av lite flunsa.. finns värre saker än detta...

  Medborgare X: Jo det är en maktkamp och en strid på kniven hela tiden... sossarna försöker väl, strax är det valår...

  SvaraRadera