söndag 5 juli 2009

Är det okej att ljuga för att driva politiska projekt?Fortfarande har inte vanliga människor riktigt begripit vad som hände i Liza Marklund-debatten. En del tror att det var någon slags kulturdebatt, som gick högt ovanför huvudet på vanligt folk. Och att de inte förstod vad det handlade om.

Eller också tror de att Liza Marklund hade en aning fel och att förlaget och hon själv numera har rättat till detta och att det är frid och fröjd.

Ännu har det inte gått upp för vanligt folk att det hon gjorde var att skriva en bok Gömda, som handlade om att en kvinna och hennes barn förföljdes av araber, så att hon blev tvungen att fly landet. Och att våra etablerade politiska kvinnoorganisationer köpte detta med hull och hår för författaren sade hela tiden att detta var sanningen och ingenting annat än sanningen.

Och detta i sin tur medförde att vår lagstiftning ändrades, så att det blev enklare för mammor att anklaga sina ex-män för vad som helst och bli trodda. Att de kunde beröva barnen deras pappor genom förtal och falska anklagelser och klara sig undan.

Att de inte riskerade ett enda dugg när de ljög i domstol. Det som annars kallas mened. Men det var det inte när de själva trodde på vad de sade. Då var det en partsinlaga.

Att domstolen istället var i händerna på dessa mammor. Och att de sociala myndigheterna runt om i landet hjälpte till genom att hålla barnen borta från papporna också när de hade förklarats oskyldiga och hade rätt att träffa barnen.

Liza Marklund och Piratförlaget red helt enkelt på en våg av kvinnohat mot män och särskilt mörka utländska arabiska män, som under 2000-talet urartade till en förföljelse av alla män. Förlaget har fortfarande inte tagit avstånd från detta utan boken marknadsförs fortfarande som sanning.

Liza Marklund författade tillsammans med pseudonymen Mia Eriksson en bok, som sades vara sanning och som marknadsfördes som detta när det i själva verket var en rätt usel roman.

Att det är viktigt att prata och skriva om detta också nu beror på att denna Liza Marklund är ett symptom på hur det står till i landet Sverige.

Är det okej att ljuga för att driva politiska projekt? Är det okej för maktens kvinnor att strunta i om det är sant vad som står i en bok och istället tycka att den är ett bra exempel även om det som står där är lögn, som marknadsförs som sanning.

Är det okej att ändra vårt samhälle genom att journalister och politiker slår sig samman och ljuger? Eller genom att de undanhåller sanningen?


52 kommentarer:

 1. Ann Helena Rudberg
  Väldigt intressant inlägg! Bra skrivet.
  En verklig tankeställare som bör väcka en riktig debatt.
  Jag uppreppar min fråga från Monica Antonssons bloggsida:
  Var det våra etablerade politiska kvinnoorganisationer som köpte detta med hull och hår för författaren sade hela tiden att detta var sanningen och ingenting annat än sanningen?...
  eller
  Det var våra etablerade politiska kvinnoorganisationer som har beställt "en sann historia" där författaren och huvudaktören skulle hela tiden påstå att detta var sanningen och ingenting annat än sanningenen och på detta sätt svenska folket och myndigheter skulle köpa detta med hull och hår!...

  PS.
  Våra etablerade politiska kvinnoorganisationer skulle aldrig kunnat agera på egen hand... Oavsett!
  Besök sveriges socialförvaltningar (och andra myndigheter, m.m.) och titta runt på väggarna... Man ställer sig frågan om man är inne hos en myndighet eller på ett kontor av "Våra etablerade politiska kvinnoorganisationer"...

  SvaraRadera
 2. Så infama tror jag inte att våra kvinnoorganisationer är, men naturligtvis låg Liza Marklund rätt i tiden då... eftersom hon inte sålde boken särskilt bra till att börja med när den gavs ut på Bonniers. Men i de "rätta" kretsarna lyssnade de, vilket jag märkte när min arbetsförmedlare talade så väl om Asyl på arbetsförmedlingen när den kom ut.

  Det hela är ett resultat av en marknadsföring, som Piratförlaget har ägnat sig åt. De har foten inne hos Konsum och lite överallt. Och eftersom Jan Guillou under årtionden har haft ett gott renommé i vänsterkretsar så åkte Liza Marklund snålskjuts på detta när hon slog sig ihop med honom.

  Jag upplever en stor del av Sverige som hjärntvättat fortfarande av dessa kvinnor, som fick vind i seglen när Gudrun Schyman tog sig in i politiken. Som du kanske vet råkade jag bo i det hus som hon alltid har kallat "kollektiv" och där hon flyttade in. Det var ett hus vi hade köpt (bostadsrättsförening) och jobbat i omkring fem år med när hon tyckte
  att nu fanns hon och då skulle hon styra.

  Min familj flyttade snabbt som tusan från detta. Och jag blev utskälld för att jag svek henne när jag ville flytta! Precis som jag har blivit påhoppad av en kommentator, som menade att jag har svikit hela kvinnorörelsen eftersom jag inte längre gillar Grupp 8! Jag är således en riktig förrädare mot kvinnosaken.

  Det finns det där draget tyvärr hos kvinnor att alla män är djävlar och ska behandlas som sådana. Och när Inger Segelström s-politiker och eu-politiker skriker i TV att hon struntar i om Gömda är sann eller inte då har det gått långt. Alltså ändamålet helgar medlen. Men jag tror alltså inte att kvinnoorganisationerna beställde boken. Det behövde de inte.

  En maktkåt och girig journalist kan lista ut vad som ligger i tiden och utnyttja det.

  SvaraRadera
 3. Ja, vem var Liza Marklund i 1995?
  För mig är det svårt att tro att LM, på eget initiativ och på egen hand skulle ha dragit igång och drivit "en sann historia"...
  Och när Inger Segelström s-politiker och eu-politiker skriker i TV att hon struntar i om Gömda är sann eller inte då anser jag ha rätt när jag pratar om propaganda.
  Och om LM har skrivit i propagandasyfte gör bara saken ännu värre för henne som författare...

  SvaraRadera
 4. Vi har inte olika åsikter du och jag. Vi ser bara samma sak från olika håll...och naturligtvis är det politisk propaganda, som Liza Marklund har åstadkommit och som kvinnoorganisationerna tyckte passade in i deras agenda... det är en så liten värld det där medie- och politikervärlden. En liten sammanbakad maktvärld. Särskilt som reporter i politikervärlden är man fortfarande beroende av att vara kompis med de man ska granska, vilket Almedalen med all tydlighet visade nu i veckan.

  SvaraRadera
 5. Ann Helena

  Vilken lag tillkom eller ändrades som en följd av "Gömda".

  SvaraRadera
 6. Käre Tristan!
  Den frågan ska du inte ställa till mig. Den ska du ställa till Inger Segelström. Se: http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/view.do?country=SE&partNumber=1&language=SV&id=28129

  SvaraRadera
 7. Tristan Du kan söka på Riksdagens hemsida för det var en del, ex vis I Segelström och U Hoffman, BBF, ROKS och FAmiljerätt så ser du hur det ändrats succesivt utifrån den uttalade agendan.

  Leroy

  SvaraRadera
 8. Sök alla motioner inom barn och familjerätt, kvinnoskydd så ser du hur politiken utformats. Vilka som var remissinstanser,tyckare och beslut som de lett till.

  Leroy

  SvaraRadera
 9. A-H R

  Om du kommer med ett påstående om att viss lag har ändrats som en följd av "Gömda" så är det väl också rimligt om du kan styrka detta påstående?

  Att hänvisa till andra för sitt eget påstående är förstås inte vare sig trovärdigt eller tillförlitligt.

  SvaraRadera
 10. Hej igen Tristan!

  Jag har inte ändrat några lagar. Det gör riksdagsmännen och kvinnorna. Du vill bara förfölja mig av dina egna personliga skäl. Snart kommer det en lag mot sånt också.

  Vänd dig till lagstiftarna med dina frågor. Du kan nå Inger Segelström på adress: Eduard von Horns väg 5 2tr 182 78 Stocksund.

  Om tillräckligt många frågar henne varför hon skrek så där i TV och vad Gömda har betytt för lagstiftningen kring kvinnor kanske hon svarar så småningom. Eller att massmedierna uppmärksammar detta. Så fråga på!

  SvaraRadera
 11. Leroy

  Visst skulle man kunna intervjua hela den riksdag som isjösatte den påstådda "lagändringen".

  Men då gäller det att veta under vilken mandatperiod detta skedde, eftersom riksdagsledamöterna i viss mån inte är de samma varje period.

  Dock är det väl inte orimligt att den som påstår något, också är den som styrker sitt påstående?

  Däremot vore det orimligt om alla andra skulle behöva bevisa existensen av något som någon annan påstår (straffrätten undantaget), eftersom det medför ett samhällsekonomiskt ineffektivt extraarbete.

  SvaraRadera
 12. A-H R

  Varför skulle jag vilja förfölja dig av "personliga skäl"? Du har ju aldrig gjort mig något personligt; vi känner inte ens varandra ytligt.

  Jag tycker bara att ditt påstående om "Gömdas" effekt på lagstiftningsprocessen är såpass intressant att jag vill veta mer därom.

  För jag tänkte så här att om jag får reda på vilken lag du avser så har jag för avsikt att gå igenom lagförarbetena därtill och skriva lite om lagen ifråga själv.

  Men som det är nu har jag inte en aning om vilken lag som "Gömda" har haft inverkan på medan du tycks sitta inne med sådan information.

  SvaraRadera
 13. Tristan I Hugo
  Du skrev...
  "Att hänvisa till andra för sitt eget påstående är förstås inte vare sig trovärdigt eller tillförlitligt."
  Fel!
  Anser jag och... hänvisar till NJA (nytt juridiskt arkiv) dit "många", alldeles för "många" hänvisar till som stöd för sitt eget påstående...
  Och det ger förstås både trovärdighet och tillförlitlighet!

  SvaraRadera
 14. Ann Helena, tack för en saklig och bra artikel.
  "Är det okej att ändra vårt samhälle genom att journalister och politiker slår sig samman och ljuger? Eller genom att de undanhåller sanningen?"
  NEJ, det är inte okey. Men det känns som om man från journalister och politiker inte fattar det. De tycks tycka att det där var väl inte så farligt att ljuga fabulera för att driva sitt politiska projekt, vilket Liza Marklund har gjort med framgång. Men hur ska det hålla i längden. Att utgå från sanningen och verkligheten är den enda vägen att komma frammåt. Det finns en frustration bland de män som upplever sig missgynnade pga av den i vårnadstvister, barn som ej får den tillgång till sina fäder som de borde. Vill vi ha det så ? Nej, vi vill inte ha det så. Det borde jornalister och poliker fatta.
  Det finns också en frustration hos mig som tycker att Liza Marklund böcker Gömda och Asyl tagit en så opropotionligt stor plats i Sverige. Det har kännts tungt att matas med "Mia Ericssons" elände år och år in. Någonstans har man känt att detta stämmer ej, men i samma ögonblick tänkt att de säjer ju att det är en sann historia, det finns ingen anledning att ljuga ihop historien, men det fanns det tydligen hos L.M.

  SvaraRadera
 15. Käre Tristan!

  Men ta reda på det då! Eller är det för svårt för dig? Du har redan fått adressen till Inger Segelström och här får du nu adressen till Ulla Hoffman, vänsterpartist, som blev alldeles ifrån sig när hon fick veta av Monica Antonsson att hon hade blivit lurad av Liza Marklund och av Mia Eriksson.

  Ulla Hoffman satt i riksdagen för vänsterpartiet ända fram till 2006: Bollmoravägen 93 nb 135 46 Tyresö.

  Fråga på!

  SvaraRadera
 16. Tack Katarina!
  Jag tror att det är så att både journalister och politiker skäms över vad som har hänt, men att det blir för svårt att erkänna att de blev lurade då av Liza-Mia. Detta beroende på att de flesta journalister är socialdemokrater eller ännu mer åt vänster precis som Guillou och kompani.

  Detta vänstervridna, som för sextio år sedan stod för framtiden och det radikala efter att Hitler hade förstört större delen av världen genom sin snedvridna högerfascism. Men ingenting som har varit nytt och fräscht och nödvändigt för samhällsutvecklingen består. Särskilt inte idéer. Så hela detta socialist-kommunistiska tänkande framstår nu som det står ganska nära fascismen. Bara andra sidan av slanten så att säga.

  Och vi behöver inte människor som kör efter agendor eller gör böcker till politiska projekt under föregivande att det är sanningen. Det hade inte varit något problem alls ifall inte Liza-Mia hade lurat etablissemanget att detta var sanningen och inte något annat än sanningen.

  Och det vore väl intressant att få veta varför Inger Segelström och Ulla Hoffman (bland andra) gick på detta.

  SvaraRadera
 17. Valens

  Om jag får reda på vilken lag som ändrats till följd "Gömda" så ska jag genast ta min tillflykt hos Nytt Juridiskt Arkiv (NJA) för att läsa om lagen.

  Men om jag inte vet vilken lag det är fråga om, så blir det en helt omöjlig uppgift.

  Då är det ju mycket lättare att fråga den som påstår att "Gömda" medfört en lagändring om vilken lag det är fråga om.

  Detta verkar dock vara fel forum för att få svar i sakfrågor.

  SvaraRadera
 18. A-H

  Jag ska inte besvära dig i den här frågan mer. Det framgår med tydlighet att du bara häver ur dig saker ("Gömdas" inverkan på viss lagstiftning) utan att ha stöd för det.

  SvaraRadera
 19. Käre Tristan!

  Så bra att du inte tänker besvära mig mer! Jag tycker verkligen att du ska göra som jag och andra har sagt: gå till källorna. Lita inte på vad jag och andra säger. Ta reda på hur det står till med saker och ting själv! Det är din medborgerliga rättighet i vårt demokratiska samhälle.

  SvaraRadera
 20. Valens

  Upplysningsvis utgör NJA I och II s.k. rättskällor då information om lagar, lagförarbeten och rättspraxis publiceras därigenom. Att man hänvisar dit för att styrka ett juridiskt påstående är fundamentalt i det juridiska arbetet hos advokater, åklagare och domstolar samt andra myndigheter.

  SvaraRadera
 21. Tristan I Hugo
  Jag är den lille "David"... Varken advokat eller åklagare...
  Och just precis som du skrev, hänvisade jag dit (NJA) för att styrka ett juridiskt påstående... och det var fundamentalt i "mitt eget juridiska arbete"...
  Och avgörande, låt mig säga, då hovrätten gick med på mina hänvisningar och medgav "grovt rättegångsfel" och därmed vann den lille "David"... (hovrättens beslut i maj 2009)

  Men låt oss hålla till huvudämnet:
  "Är det okej att ljuga för att driva politiska projekt?

  SvaraRadera
 22. Skriver in den här kommentaren som jag skrev hos Monika.

  Intressant det där med HD som frikände två män för våldtäkt. Nu anser de (läs tokfeministerna) att det kommer bli svårare att döma för våldtäkt när ord står mot ord?????

  Har de aldrig hört talas om att man MÅSTE ha bevis i en domstol. Vi kan inte ha folk som pekar ut skyldiga. Eller vill tokfeministerna ha tillbaka bålen där häxorna brann? För då pekade prästerskapet ut de skyldiga. Inga bevis!

  Jag trodde att vi skulle gå framåt med tiden, inte backa tillbaka den.Eller?

  SvaraRadera
 23. Ramona
  Du har rätt i din tolkning av gårdagens händelser men...
  Det finns händelser som inte går att förneka och därmed omöjligt att backa tillbaka tiden...
  Till exempel...
  Till skillnad av Jockes (Daddys) hemsida valde jag långt tid innan (i samband med SVTs Argument - "Pappadiskriminering" där jag var en "StoltPappa") att motarbeta dessa "politiska projekt" på mitt sätt, utan att lämna ut konkreta uppgifter eller annat... http://visa.respEQt.nu
  Dels för att skydda min dotter, dels för att slippa rättsväsendets fallgropar med ondskans agerande som följd...
  Men jag har varnat och lovat att hela sanningen kommer att avslöjas!

  Och det kommer att göra väldigt ont när sanningar - inte mina påstående utan andras - samt oficiella dokument från den "lilla socialkontoret" via olika myndigheter, landsting och annat upp till JKs "stora kontoret"...
  Med facit i hand!

  *

  Vi måste och vi kommer att gå framåt med tiden, skta men säkert!
  Historian har alldeles för många tydliga exempler för att kunna förnekas!

  Vem hade satsat en quarter eller en 5 öring i början på 1960-talet att USA kommer att styras av en svart i 2009?
  Vem hade satsat en quarter eller en 50 öring i början på 2000-talet att Liza Marklunds "Gömda" kommer att offentligt - på goda grunder - ifrågasättas och avkläddas av den gyllene rocken "en sann historia"?

  SvaraRadera
 24. Nedan kan ni läsa en fråga av Ulla Hoffman till dåvarande justiteministern Thomas Bodström om skydd för kvinnor. Han redogjorde sedan i sitt svar för alla skydd han hade hittat på. Finns att läsa om man slår upp www.riksdagen.se och söker på Liza Marklund. Så Ulla Hoffman om någon borde ha blivit bestört när det uppdagades av Monica Antonsson att boken Gömda var bluff.

  Skriftlig fråga 2003/04:1366

  den 22 juni

  Fråga 2003/04:1366 av Ulla Hoffmann (v) till justitieminister Thomas Bodström om skydd för kvinnor

  År 1994 konstaterades i en dom i kammarrätten att svenska staten inte kunde skydda Maria Eriksson och hennes familj från Marias exmakes våld. För att leva ett normalt liv var familjen tvungen att flytta från Sverige. Bakom kammarrättens dom finns en lång och tragisk historia som dokumenterats väl i boken Gömda av Liza Marklund. Exmaken fick besöksförbud, Maria skyddad identitet, men genom att myndigheterna inte förstod allvaret i familjens situation röjde man identiteten och familjen hemsöktes av exmaken. I andra fall lyckades mannen, enligt boken, utöva påtryckningar på polisen som lämnade ut adressen. Familjen tvingades därför flytta runt i Sverige under en lång tid med fruktansvärda konsekvenser för barnen. Till slut tvingades familjen lämna Sverige och eftersom man inte litade på myndigheterna tvingades man också avstå från barnbidrag och annan ekonomisk hjälp. Maria har nu beviljats asyl i USA på grund av den misshandel hon utsatts för här, men också för att Sverige och svenska myndigheter inte kan, eller vill, ge henne det skydd som hon enligt svensk lagstiftning har rätt till.

  Redan 1995 när Maria Erikssons situation uppmärksammades första gången frågade jag varför myndigheterna inte ser till att besöksförbudet efterlevs och varför det är kvinnorna som flyttas och inte männen. Jag frågar igen:

  Vilka åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta för att inte fler kvinnor ska tvingas söka asyl i USA?

  SvaraRadera
 25. Tack A-H R!

  Jag menar det och fann följande svar från justitieministern:

  "Svar på skriftlig fråga 2003/04:1366
  den 7 juli

  Svar på fråga 2003/04:1366 om skydd för kvinnor

  Justitieminister Thomas Bodström

  Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag har för avsikt att vidta för att inte fler kvinnor ska tvingas söka asyl i USA.

  Frågor som rör utsatta kvinnor är ett mycket viktigt område för mig och regeringen. Det är samhällets uppgift att på bästa sätt skydda kvinnor som blir utsatta och i det sammanhanget är besöksförbud @ som Ulla Hoffmann tar upp i sin fråga @ ett viktigt verktyg.

  En hel del har gjorts för att utveckla besöksförbuden. I september förra året trädde ändringar i besöksförbudslagen i kraft som bland annat innebär att besöksförbud kan meddelas avseende en gemensam bostad. Detta innebär att en kvinna inte längre behöver fly från sin bostad utan att det är mannen som förbjuds att besöka den gemensamma bostaden.

  I november förra året gav regeringen i uppdrag åt Rikspolisstyrelsen att i samråd med Riksåklagaren utarbeta rutiner och riktlinjer för polisens arbete med ärenden om besöksförbud. Uppdraget innebar också att myndigheterna ska utveckla riktlinjer för polisens hot- och riskbedömningar i ärenden om våld i nära relationer. Uppdraget redovisades den 30 juni i år.

  Polisen följer upp besöksförbuden bland annat genom regelbundna kontakter med den person som skyddas av besöksförbudet och den som omfattas av det. Som exempel kan nämnas Polismyndigheten i Blekinge län som har utarbetat goda rutiner för dessa fall och använder sig av myndighetens hundförare som har nära kontakter med berörda parter.

  För att ytterligare förbättra besöksförbudens genomslag kommer regeringen inom kort att ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att bland annat under en viss tid följa och analysera tillämpningen av de nya bestämmelserna i besöksförbudslagen från 2003. I uppdraget ingår även att ta fram ett underlag för bedömning av möjliga och lämpliga åtgärder för att minska antalet överträdelser av besöksförbud och därmed skapa ett mer effektivt skydd för de utsatta.

  I Offentlighets- och sekretesskommitténs huvudbetänkande Ny sekretesslag (SOU 2003:99) har föreslagits bland annat att sekretess ska gälla för enskilds adress, hemtelefonnummer och andra liknande uppgifter hos alla myndigheter, det vill säga även hos domstolar, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde eller någon närstående kan komma att utsättas för hot, våld eller annat allvarligt men om uppgiften röjs. En sådan särskild anledning kan till exempel vara att den enskilde erhållit en sekretessmarkering eller annat skydd för sina personuppgifter inom folkbokföringen. Förslagen har remitterats och remisstiden går ut i september 2004.

  Åtskilligt arbete har alltså gjorts och pågår för att förbättra de utsattas situation men självklart kan det göras mer. Skydd för kvinnor kommer därför att ges fortsatt hög prioritet inom regeringen.


  Inkom: 2004-06-22
  Fördröjt svar: 2004-06-28
  Besvarad: 2004-07-07"

  Jag, Tristan, är dock övertygad om att det inte bara är "Gömda" som fått regeringen till att förstärka besöksförbudsinstitutet med tanke på att kvinnovåldet är mer eller mindre strukturellt.

  SvaraRadera
 26. Käre Tristan!

  Så du menar att alla män är födda våldsverkare? Det ligger i deras natur att utöva våld mot kvinnor? Vem är du Tina Lundberg?

  SvaraRadera
 27. Bra inlägg !

  Och NEJ det är inte okej att ljuga.....

  SvaraRadera
 28. A-H R

  Ditt sätt att argumentera torde kunna förklara din professionella status.

  SvaraRadera
 29. Tristan Hugo
  Det är naturligtvis oerhört svårt att bevisa att en lagtext ändrats p g a böckerna Gömda och Asyl. Vad man däremot med säkerhet kan säga, är att man kan befara att detta har skett. Vilket är allvarligt nog och vilket absolut bör klarläggas i den mån det är möjligt.

  Vi vet att Liza Marklund framgångsrikt har lobbat svenska politiker. Speciellt efter boken Asyl, som gavs ut sommaren 2006. En av dem hon påverkade var Mona Sahlin, som i riksdagen som statsråd fick flera frågor från olika riksdagsmän efter en artikel i AB, där hon sagt att hon kände till 8 fall som likt Mia varit tvungna att lämna landet p g a förföljelse från sina män.
  I ett svar som ansvarigt statsråd uppger hon att lagen om utökat personskydd, som då var under beredning, borde kunna utformas så, att skyddet även inkluderade förföljda kvinnor i parrelationer, alltså inte bara vittnen till brott - det som den lagen i huvudsak behandlar.

  När man läser texten, så som den senare las fram i lagtextberedningen ser man att förföljelse i parrelationer lagts till. Du kan naturligtvis inte med säkerhet säga, att detta är en direkt följd av boken Asyl, men mycket pekar på detta.

  Vad vi med säkerhet också vet är att Liza Marklunds politiska projekt skickligt drivet i böckerna Gömda och Asyl haft stor inverkan på den allmänna opionionen. Gömda har t ex använts som läromedel i samhällskunskap - flera vittnesmål om detta kom bl a fram på Monicas blogg under den hetaste debatten där. Boken förstärkte den allmänna uppfattningen om kvinnor som offer, som drivits och som fortfarande drivs som vetenskapsteori om den s k könsmaktsordningen och i genusvetenskapsteorin, där professor Tiina Rosenberg framgångsrikt verkat för att denna teori ska genomsyra alla fakulteter i Lund. Något som en del där upplever som ren stalinism.
  När det gäller nya kvinnofridslagen är det dock omöjligt att spåra en direkt påverkan som i det beskrivna fallet ovan (lagen om utökat personskydd). Vad vi med säkerhet vet är dock, att boken Gömda rönte stor uppmärksamhet vid samma tidpunkt som lagtextarbetet pågick.

  JK Göran Lambertz har som du säkert känner till tillsatt en utredning, då han misstänkte att oskyldiga dömts i större utstäckning än tidigare. De flesta av de granskade fallen gällde just våld mot kvinnor. Utredningen gav vid handen att flera blivit oskyldigt dömda.

  Kritiken av böckerna Gömda ch Asyl i detta avseende är berättigad såtillvida att de ingått i en kraftig opinionsbildning kring kvinnor som offer och att Marklund genom sitt nätverk bland politiker (Mona Sahlin, Thomas Bodström och Peter Althin - de båda sistnämnda har direkt varit involverade under olika perioder i lagstiftningsarbetet). A H R sätter därför fingret på en viktig punkt i efterdyningarna av Gömda-debatten. Förhoppningsvis kommer forskare att ta tag i dessa frågor. Och kanske först då kan det bli verifierat med säkerhet att lagar påverkats av böckerna Gömda och Asyl.

  Agneta Lindhag

  SvaraRadera
 30. A-H R

  Lägg märke till att Hoffmans fråga genererar Bodströms svar som handlar om förändringar i lagen om besöksförbud. Det handlar alltså inte direkt om förändringar i föräldrabalken vari vårdnadsfrågor regleras.

  SvaraRadera
 31. Agneta

  Du argumenterar bra. Jag instämmer att det inte går att leda i bevis i vilken mån "Gömda" och "Asyl" direkt har haft inverkan på lagstiftningen.

  Men detta är egentligen inte lika viktigt som det faktum att Sverige har en viss lagstiftning som får en viss effekt på samhället.

  Är t.ex. vårdnadslagstiftningen, föräldrabalken, rationell, rättvis och rättssäker? Detta är en viktigare fråga än vad "sanningen om Gömda" är.

  SvaraRadera
 32. Käre Tristan!

  Ja så var vi där igen. Det går inte att låta bli att förfölja... inte att komma med personliga påhopp, kan jag slippa dig nu då? Det jag citerade från riksdagen hade du kunnat göra själv, men du är ute efter att bråka. Och inget annat. Trist Tristan!

  Och det var inte som en eftergift till dig som jag citerade detta utan för att det är alldeles förskräckligt att det bara för ett litet antal år sedan så kunde en journalist och författare genom bluff påverka vår justitieminister. Och detta utan att något alls har drabbat henne för detta.

  Det är korruption på högsta nivå.Den minister som verkligen borde stå över alla misstankar är justitieministern. Men Thomas Bodström gick i fällan som alla andra.

  SvaraRadera
 33. Tristan I Hugo:
  Ann Helena Rudberg var snäll och hänvisade källan till mycket intressanta uppgifter.

  Låt mig parafrasera en levande klassiker:
  "Jag vill inte att man kopierar och klistrar in artiklar här.
  Det går bra att tipsa om adresser/ klistra in länkar, om det sker sparsamt (tänk på läsaren som har det jobbigt nog i allt informationsbrus) men inte belamra kommentarfältet som du gjorde där...

  SvaraRadera
 34. Jag som inte är så väl insatt i frågor på högsta nivå...
  Undrar om den tidigare justitieministern Thomas Bodström är samma person som har startat en advokatbyrå för ett par år sedan?...
  Jag bara undrar... ;)

  SvaraRadera
 35. Valens: Jo jag har hört ryktas att han också lyckades skriva en deckare... vill informera dig om att jag satte stopp för den där trista typen... som hoppade på dig nu också...

  SvaraRadera
 36. Kära vänner!
  Nu vill jag titta på tennisfinalen i Wimbledon mellan Roddick och Federer och har inte tid att sitta och passa datorn från galna och trista typer så jag slår på kommentarsgranskningen så länge. Hej på ett tag!

  SvaraRadera
 37. En sökning på Liza Marklund ger en del svar.

  Söker man på Mansjour får man 135 träffar.

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?sok=Mansjour&titel=&datum=&tom=&sort=rel&nid=20001&a=s

  Söker man på Kvinnojour får man långt över tusen träffar.

  : http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?sok=Kvinnojour&titel=&datum=&tom=&sort=rel&nid=20001&a=s

  Föräldrajour ger 0 träffar. :
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?sok=F%C3%B6r%C3%A4ldrajour&titel=&datum=&tom=&sort=rel&nid=20001&a=s

  Barnjour ger 5 träffar. :

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?sok=barnjour&titel=&datum=&tom=&sort=rel&nid=20001&a=s

  Sen kan man väl kolla när själva lagen ändrats utifrån alla motioner och betänkanden.

  Ex vis här Tristan:

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?sok=Svensk+f%c3%b6rfattingssamling&titel=F%c3%b6r%c3%a4ldrabalken&sort=rel&nid=20001&a=s&sok=lagstiftningens+utg%c3%a5ngspunkt#soktraff


  Leroy

  Ps. Maja saknar dina synpunkter på sin sida.

  SvaraRadera
 38. Tack Leroy! Du gav mig ett skratt pga din återhållna ton....;)

  SvaraRadera
 39. Tristan ! Här kan du se när olika delar ändrats. :

  https://lagen.nu/1949:381

  Annars så finns en kritisk upsatts om förändringen 1998 som ansåg att förändringen var för dålig.

  :

  http://www.uppsatser.se/uppsats/fcd98a5edc/

  Alla dessa diskussioner som man fört i Riksdagen med olika ibland tvivelaktiga remissinstanser är ju grunden för hur man sedan påverkat med sin agenda att förändra lagen.

  Men den största problemet är ju förändringen som nyss gjordes som man kan hitta på :
  http://www.socialanatet.com/bibliotek/bibliotek.pml?category_id=80

  Då den förändring som skedde 1 Juli 2006.

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/63/50/e82014cd.pdf

  och det prejudikat som anses föreligga i Högsta Domstolens Dom i mål T228-07.

  (Där summeringen ger vid hand att det spelar ingen roll vem som inte sammarbetar eller ej. Man dömmer ändå till boendeförälders eller vårdnadshavares fördel oavsett om viljan, lämpligheten eller förmågan blivit utredd och prövad. Det räcker med att påstå eller bråka för att få. )

  Tyvärr blev aldrig detta prövat av EU domstolen eftersom dottern så tragiskt förolyckades.

  Ingen fick.

  Leroy

  SvaraRadera
 40. Bra AHR. Har varit ute på sjön och landat tittat runt lite vad som hänt och det är kul att du åter skriver lite då och då.

  Måste nog beställa en av dina böcker till semestern, var kan jag få tag i dom?

  Leroy

  SvaraRadera
 41. Tack igen Leroy. Du är en pärla! Jo, du kan beställa dem från nätet om du slår upp Marilyn Monroe Min Berättelse på google och går in på bilder så ser du min bok där tillsammans med massor med vackra bilder av Monroe. Eller också kan du mejla mej på ann.helena@swipnet.se så får du ett signerat exemplar till mitt eget inköpspris plus porto, direkt i brevlådan.

  Om du vill ha Ett Sekel av Tystnad (min dagbok) så kan du göra likadant. Gå in på nätet under titeln eller mejla mig. Ha de gott! Visst är det härligt med sommar var nyss ned till fjärden och såg solen dala.

  SvaraRadera
 42. Tristan du kan väl lyssna till en av Spindelmännen:

  http://www.youtube.com/watch?v=J0YKzVKpBQI

  Eller Geldoff:

  http://daddys.blogg.se/2009/january/alla-borde-se-dessa-filmer.html

  Leroy

  SvaraRadera
 43. Ni andra får lyssna till Israel :

  In this life.:

  http://www.youtube.com/watch?v=_D17p0D-rks

  Leroy

  (Som inte kunde låta bli att u-tuba och dela med mig av det vackra efter allt.)

  SvaraRadera
 44. Det står fortfarande på Piratförlagets hemsida att Gömda, är en sann historia och att Asyll är den sanna fortsättningen, TROTS att Piratförlaget själva sagt att det skulle ändras...

  SvaraRadera
 45. http://www.youtube.com/watch?v=Bw2M3QJ-oR4
  och :
  http://www.youtube.com/watch?v=0ltAGuuru7Q

  Leroy

  SvaraRadera
 46. Hej kära vänner!

  Nu sitter jag här vid datorn igen och det är fritt fram för kommentarer. Igår tog jag bort de två sista elaka som Tristan skickade till mig och Valens. Jag tänkte när jag vaknade att i ett land så är kvinnor och män beroende av varandra för den nivå de befinner sig på och de kan gå vidare tillsammans och inspirera varandra eller leva i ett samhälle där våld är vardag. Och det hänger på båda könen vad som händer. Kvinnor har också makt. När alla säger att kvinnor inte har någon makt inklusive kvinnorna själva är det ett lögnaktigt uttalande. Vi är alla födda med personlig makt, men vi kan ge bort den genom att racka ned på oss själva eller andra och på så vis sänka nivån på hela vår värld.

  SvaraRadera
 47. Snygg blogg! Back on track där du hör hemma! Gömda är en stor grej - du har alldeles rätt. Politik och journalistik i en enda smet. LM är avklädd men ändå rullar allt på som om inget har hänt. Men det kan inte vara så roligt att vara i hennes kläder med tanke på att hon blivit avslöjad.

  SvaraRadera
 48. Kul att du är tillbaka, Ann Helena:-)

  Kloka tankar som dina behövs! Jättebra inlägg.

  Brukar aldrig konfrontera Tristan längre, h*n är en sann fanfarbärare (det kan man möjligen ge henne/honom lite cred för), med säckpipa, som aldrig slutar tuta, hur omöjliga argumenten än ser ut...

  Men nu ber jag... Sluta tuta, Tristan! Snälla!

  Och sluta tjata om den lagändring som du VET handlade om vårdnadslagändringen '06 - som delvis var en följd av den opinion som följde i spåren av böckerna Gömda och Asyl - och otaliga mediaframträdanden därefter, i morgonsoffor, kvällstidningar och krönikor.

  SvaraRadera
 49. Och honom/henne trånade Maja efter för han skrev så underhållande... eller vad hon sade, hon efterlyste honom/henne... han/hon tog chansen när han upptäckte att jag inte hade spärrar mot såna som han/hon...

  SvaraRadera
 50. Ingrid!

  Du har helt rätt i att Piratförlaget fortsätter att marknadsföra Gömda och Asyl som sanna historier. Därför har jag skickat ett mail till dem idag. Kanske kan fler göra samma sak?

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/07/ett-brev-till-piratforlaget.html

  SvaraRadera
 51. Ann Helena!

  Keep up the good work med nya bloggen! Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 52. Tack medborgare X och tack också KimhZa Bremer som tyckte det var kul att jag var här igen. När det gäller Piratförlaget känns det dock enklast att tiga ihjäl dom... eller har jag fel?

  SvaraRadera