torsdag 16 juli 2009

Äldsta tvillingmamman dödMaria del Carmen Bousada, som reste till USA för att få provrörsbefruktning, ljög om sin ålder och påstod att hon var 55 år. I själva verket var hon elva år äldre.

Hon födde tvillingarna Pau och Christian när hon var nästan 67 år (29 dec 2006) och blev världens äldsta mamma. Hon hade aldrig varit gift och hade ingen sambo, så det var ett helt och hållet egoistiskt beslut hon tog när hon skaffade sig barnen.

Hon sade att hennes mamma hade blivit 103 år (fast egentligen blev hon 101) så därför kunde hon skaffa sig barnen. Men hon diagnosticerades med cancer under barnens första år.

Då sade hon att hennes brorson kunde ta hand om barnen om inte hon längre fanns med dem. Men det är ännu inte bestämt vem som ska göra det. I USA är högsta ålder för att få göra provrörsbefruktning 55 år och barnen står nu utan någon förälder alls.

Tidigare i sitt liv hade hon ägnat sig åt sin gamla mamma och hon räknade alltså med att bli lika gammal. Det kan man inte göra. Nu är hon död 69 år gammal. Tvillingarna är två och ett halvt år.


PS. Det finns en kvinna i Indien, som säger att hon var 70 när hon födde sitt provrörsbarn, men hon har inte något födelsebevis. DS
21 kommentarer:

 1. Min systers granne dog av hudcancer i våras. Hon var 28 år gammal och 3 barn i åldern 5,3,1 blev moderlösa. Någon pappa till de 2 äldsta kunde myndigheterna inte hitta så de bor nu i fosterfamiljer, spridda för vinden...

  Ensamstående mamma på 21 år dog förra månaden. Hon hade ett barn på 2 samt en helt nyfödd. Hon dog av blodpropp i hjärnan i samband med förlossningen...

  Min granne begick självmord igår. Hon lämnar 2 små pojkar på 4 och 2. Soc hämtade barnen, pappan är kriminell och sitter inne många år till...

  Livet ger ingen annan garanti än att döden kommer, oavsett vi vill eller ej. Mamma/pappa eller ej. Fattig eller rik. Svart eller gul.

  SvaraRadera
 2. Men herrejestanes var bor du någonstans...vi kan ha kontroll över livet, som jag skrev i går, men då måste vi också veta vad vi gör...inte gå på vad andra säger eller har gett oss med modersmjölken... det finns något som heter arvsynd och den finns... för alla som inte har tagit itu med vad förfädrar och samhälle har proppat i oss.

  Du verkar leva i Liza-Marklund-land, där kvinnorna tror de har makten och gör som de vill. Utan män. Barn behöver två föräldrar och ett fungerande nätverk i släkten...men vi har glömt bort det under de sista årtiondena... barnen bör sättas i centrum inte mammorna och inte heller papporna...

  Själv har jag skrivit dagboken Ett Sekel av Tystnad för att göra upp med släkt och samhälle...

  Jag beklagar verkligen alla dessa barn... men man behöver inte dö i 20-årsåldern... särskilt inte av självmord. Det är min bestämda övertygelse - ifall man inte redan har en svår sjukdom sedan barnsben förstås, men då vet man det.

  Själens styrka över kroppen (ande över materia) är fysikern Stephen Hawking exempel på. Han blev diagnostiserad med ALS i 22-årsåldern, men han lever fortfarande 65 år gammal. De flesta dör inom två år i den sjukdomen...

  SvaraRadera
 3. Ursäkta han måste vara 67 år gammal... född i januari 1942...

  SvaraRadera
 4. Rudberg är empatilös som vanligt och raljerer över och klistrar på Marklund så fort hon får chansen.

  SvaraRadera
 5. Ursäkta igen Karina, för du har ju berättat att du bor i Danmark... jag som trodde att det var ett "yndigt" land... men det är det väl också... låter som om du bor i knarkarkvarter (ursäkta) men ifall du gör det, då kan jag förstå vad du berättar...

  SvaraRadera
 6. Till Anonym: Hej trollet, som vill provocera och reta, tala om saken istället så slipper jag införa kommentarsgranskning... ska jag kalla det för Gudrun-Schyman-land då istället eller kanske vad-är-det-nu-hon-heter Ireen- von- Wachenfeld-land (män är djur tycker inte du det)... blir du nöjd då och kan prata om det tragiska i att en massa barn blir utan mammor...och pappor?

  Och det heter raljera och det gör alla som har någon humor... men den här gången var det inte raljant... det var din tolkning... empatilös faller tillbaka på det anonyma trollet...

  SvaraRadera
 7. Hittade dina första kommentarer på min blogg och har besvarat dem. De verkade hamnat som spam när det låg en länk i det

  Men jag passar på att kommentera här då.

  Som jag upplever Karinas kommentar så tolkar jag det att hon menar att även om man har unga föräldrar så är det inte en garanti att man kommer ha föräldrarna i livet ändå. Att fäderna inte finns med i bilden i det fallet är inte det centrala - det handlar mer om att barn blir lämnade ensam. Oavsett om detta ska bero på mammorna som lever i "Liza Marklund" land eller vad det beror på så antar jag att du har medkänsla med barnen som oförskyllt drabbas. Det framkommer inte i din kommentar nämligen och därav skulle jag tro att kommentaren om empatilös.

  Men - även med risken att man kan bli föräldralös tidig så tycker jag definitivt inte att äldre människor ska skaffa barn. Mina föräldrar är runt 65 och bara tanken på att de skulle ta hand om spädbarn känns fel. Det finns anledningar varför folk slutar jobba i den åldern - och ska man då orka med att ta hand om ett litet barn? Jag kommer ihåg när jag var runt 10 och min farmor började få Alzheimer (hon var väl runt 70 då). Tänk om det hade varit min mamma då - hur skulle det bli för barn i den åldern att vara "mamma till sin mamma".

  Det finns en orsak till att kvinnor inte kan få barn efter en viss ålder, och det är väl en av de gränser jag tycker att människan kan respektera.

  SvaraRadera
 8. Knarkarkvarter, vad menas?

  Karina berättar att en av hennes grannar tog livet av sig, måste man nödvändigtvis bo i ett knarkarkvarter för det?

  De övriga var inte hennes grannar.(i alla fall fanns inte de utsagt i uppgiften)

  Och i övrigt så vet du inte vad ett troll är heller, men fortsätt för all del att använda det på fel sätt om det behagar. Det låter bara korkat när folk vägrar ta till sig vad ett internettroll är, men kanske det ligger någon tjusning i det också. Inte vet jag.

  Tycker du det är roligt att använda ordet troll på fel sätt?

  Är det för att Monica Antonsson gör det som du också gör det?

  Är ni en slags sekt som gett er fan på att allt och alla som ni inte gillar är troll, fast det inte betyder det ni tror eller låtsas.

  Jag förstår faktiskt inte hur det kan vara så svårt att missförstå det, därför tror jag ibland att ni gör det med vilje.

  Förresten måste man kalla alla för något nedsättande när de inte skriver på det sätt man själv tycker är det enda raka sättet att bemöta en på?

  Ibland får jag lust att kalla folk för grodor, pek-pinnar, subversiva element, radioelement, radioprogramledare, det sista gäller i regel Lotta Bromé och jag är säker på att hon inte skulle ta illa upp, men jag behärskar mig och gör det ändå inte.

  Ooopps, nu blev jag ett troll. *trollar bort mig*

  SvaraRadera
 9. Vill du se någon som trollar så gå till min blogg och läs Monica Antonssons kommentarer på mitt blogginlägg om hennes sätt att använda sig av subtila metoder för att straffa någon som inte håller rättning i ledet. Där har vi en som trollar, det vill säga använder sig av argument som är hon bara använder sig för att diskussionen ska haverera.

  Hennes inlägg, det första längsta innehåller många påståenden som nog kan ses som trollning. Hon gör sig nog inte till utan det kommer rätt naturligt.

  Oj då, nån som kallar Monica Antonsson för troll.

  Fy så hemskt, va, så får man väl inte göra. Det är nog bara Monica som går göra det. Hur kunde detta fasansfulla hända?

  Ring polisen och anmäl mig då. ;-)

  SvaraRadera
 10. Verkar som ingen ve4rkar bry sig att denna, nu döda, kvinnan var en egoistisk kvinna som enbart skaffade barn för att hon önskade det. Ålder verkar inte ha betytt så mycket för denna mamma.

  Jag är förbannad att man kan vara så egoistisk att man skaffar barn så sent utan en pappa. Men även skulle jag vara lika förbannad om det fanns en känd pappa.

  Varför vänta tills man är så gammal innan man skaffar barn ???

  Synd att trollen verkar mer haka upp sig på att du inte gillar att man dör för man är förälder. Verkar som de inte vill läsa vad du skrivit utan hakat upp sig på att du tycker et är egoistisk att dö som ensam mamma.


  Hur Monica Antonsson hamnade i denna kommentar disskusion det hänger jag inte riktigt med på.
  Någon annan som hänger med hur Monica kommer in i detta inlägg om egoistiska gammla mammor ?

  SvaraRadera
 11. Hej Trollan!
  Jo jag skrev att jag verkligen beklagar dessa barn om du ser efter, men så långt läste inte trollet utan det räcker med att skriva Liza-Marklund-land så hoppar trollet högt... som du såg skrev jag också Gudrun-Schyman-land eller Ireen-von-Wachenfeldland...

  Dessa länder finns inte utan är föreställningar inuti huvudet på människor om att tex att alla araber är smutsiga och tvingar kvinnor att fly från Sverige till USA, eller att alla män är djur...

  Du är snäll du som försöker förklara för mig, men jag tror jag förstår vad Karina menar och jag undrar verkligen var hon bor för jag kan tänka mig att det är Christiania för om det är en vanlig villaförort i Danmark har det verkligen gått snett i det landet.

  Jag är i samma ålder som dina föräldrar fyller 64 år 2 december och skulle aldrig orka med att ta hand om ett barn, har tre vuxna söner, varav den yngsta är 20 år och fortfarande bor hemma...

  Och det finns en möjlighet att ta vara på sitt liv så att man hinner uppleva barnen som stora... eller hur? Dina föräldrar har tydligen gjort det.

  Men det är inte vad det handlar om egentligen utan att man inte rimligen kan sätta barn till världen, som inte blir omhändertagna och jag tycker nog att alla barn har rätt till två föräldrar...

  SvaraRadera
 12. Charlotte R: Det är inte normalt med så många dödsfall så nära inpå och i så unga år... det ger sig självt. Ingen i den åldern har dött där jag bor. Och särskilt inte ensamma mammor för de har all anledning i världen att fortsätta leva.

  Jag har två dödsfall i min familj där kvinnor har dött från sina barn. Det var min kusin, som var tillsammans med en kriminell och som dog när hon födde sitt tredje barn. Läkarna sade att de hade kunnat rädda henne, men hon hade ingen livsvilja kvar.

  Och det var min mamma som ramlade ihop och dog av ett astmaanfall när hon förstod att hon inte skulle kunna leva ihop med en man som slog henne. De lämnade efter sig tre små barn. Naturligtvis skulle de ha levt ännu om det hade funnits tillräckligt med kärlek för dessa båda.

  Troll definieras ungefär på det vis som jag har gjort här på internet. Det är någon som trollar (från engelska trolling), drar ett drag rakt igenom en diskussion för att störa och förstöra (se wikipedia internettroll).

  Jag tackar gud för att jag inte är så känslig som vissa andra annars skulle jag ha tagit livet av mig för länge sedan... och Monica Antonsson lider svårt av allt hon råkar ut för.

  Hon är förföljd för att hon har skrivit en bok, som tar upp ett svårt fall av propaganda och lögn i bokform, som har påverkat hela Sveriges politik (tillsammans med de politiska kvinnoorganisationerna) och detta är helt klarlagt sedan i vintras.

  Hon har lämnat den blogg som handlade om boken och har startat en ny blogg, men hon blir fortfarande förföljd.

  Också min gamla arbetsplats och min gamla arbetskamrat Ingegärd Waaranperä på DN:s kultur blev till sist tvungna att ta upp Mia Sanningen om Gömda och recensera den fast de inte brukar ta upp debutantböcker på små förlag. Därför att det är en viktig bok kunde de inte undvika den till sist.

  Det som föreligger här är en psykologisk blockering både hos inidivider och hos samhället i stort, för det är mycket svårt att ta till sig att någon eller några man har kommit att betrakta som sin förebild och kanske till och med vän visar sig vara något helt annat. Det tar tid att smälta sådant.

  SvaraRadera
 13. Tack Maukonen för att du försöker ställa till rätta saker och ting...

  SvaraRadera
 14. I det du skriver om Gömda-affären Rudberg håller jag med dig fullständigt.

  Maukkonen: Antonsson kom i vid diskussionen av troll. Jag tycker att det många gånger används felaktigt. Det sägs om folk som försöker lägga diskussionen på en annan nivå till exempel vilket inte alls betyder att de trollar. De kanske försöker belysa en annan sak, eller kom att tänka på något i samband med det som skrevs.

  Många verkar skriva troll så fort de angriper en diskussion på ett sätt som man inte önskar själv. Den som gör det, gör det kanske för att de själva finner något intressant. En del verkar se det som stötande att andra tänker på ett sätt som man själv inte gör, att de fokuserar på fel saker. Som i den här diskussionen till exempel.

  För mig är det också helt vansinne att skaffa barn i alltför hög ålder, för både män och kvinnor, särskilt om man gör det ensam. Och det antingen man föder eller adopterar.

  Att någon kommer in och lägger en vinkel att man kan dö även ung måste ju inte tas som en förolämpning för alla som mest tänker på det egoistiska i att skaffa barn i hög ålder och dessutom ensam.

  Det är INTE att trolla att reflektera över det, varför jag inte kommenterade det var för att jag tyckte att Rudan slog in en öppen dörr.

  Det är väl inget snack om saken.

  Skriver man ett blogginlägg på det där sättet kanske man kan, om man har en bra dag, inte behöver tro att man är förföljd för att andra tänker på ett hela annat sätt. Det finns antagligen en anledning. Man kanske bor i ett kvarkarkvarter där unga föräldrar dör hela tiden, då tycker man kanske att det är för upprörande för att dessutom känslomässigt bry sig om EN gammal tant som har fått barn på gamla dar och dött.

  Nu fattade jag det inte som om alla som Karina nämnde bodde i samma hyreshus som henne själv, en var till exempel granne med hennes syster. Systern kanske bor i Bogota, vad vet jag.

  Men Rudberg kanske trollade och försökte förstöra debatten genom att låtsas tro att alla bodde just i Karinas närmområde?

  Rudberg trollar i sin egen blogg. Kul! ;-)

  SvaraRadera
 15. Charlotte R: Var snäll och förolämpa mig inte i min egen blogg, tala inte nedsättande om mig som om jag inte vore närvarande. Det här är mitt eget privata ställe att skriva på och det är jag som bjuder in människor hit. Ta lite hänsyn. Inte skulle du väl börja klottra på väggarna hemma hos mig om du blev bjuden hit på middag?

  SvaraRadera
 16. Charlotte R: Jag ser att du är författare in spe på din profil och att du återhämtar dig efter sjukdom... om du vill sitta i en trädgård och gå igenom det du har skrivit är du välkommen hit. Jag hjälper gärna till om jag kan... det förlag som har gett ut mina båda böcker är Sivart förlag, ett litet familjeföretag. De ger gärna ut debutanter.

  SvaraRadera
 17. Men snälla Rudan, ta det med lite humor. För mig är det jag säger att du trollar i din egen blogg ett skämt, långt i från en förolämpning.

  Ditt erbjudande lät riktigt trevligt. Tack för inbjudan!

  SvaraRadera
 18. Det är som så att det är mottagaren som bedömer om det är en förlämpning eller inte. Och det du säger är i högsta grad detta. Det är inte humor utan du hånar och det är väldigt tråkigt. Min inbjudan var på riktigt, men du verkar inte vara det. Du har gått igenom saker, som har gjort att du har blivit det du har blivit. Men det finns ingen anledning till att låta händelser styra ditt liv.

  Du kan själv ta kontroll över det och bli den människa, som du var ämnad att bli. Inte den massmänniska, som är skapad av omgivningen. Det är detta böckerna Du nya sköna värld och 1984 handlar om. Detta pågår hela tiden runt omkring oss. Och har gjort så i alla tider. Potentiellt är vi alla människor sade R D Laing redan på 70-talet och det är verkligen så, men vi måste anstränga oss lite för att bli det.

  Det du utsätter andra för kommer tillbaka till dig själv, både det goda och det onda. Därför är det viktigt att välja väg. Varför blev du sjuk? Och vad har sjukdomen lärt dig? Varför skriver du? Är det för att bli berömd? Då är du fel ute. Skriv i första hand för dig själv. Se till att du blir den som förvandlas av det du skriver. Då gör du något både för dig själv och världen.

  SvaraRadera
 19. Jag har tvillingflickor. Kom till på normalt vis. Tycker inte att man ska få inseminera ända upp till 55 år. Fan, barnen som föds får ju inga mor- och farföräldrar för det andra. För det första får dom en mamma som inte kommer att orka någonting. Huvaligen!

  SvaraRadera
 20. Trollan hade helt rätt. Döden bryr sig,tyvärr, inte om ålder.

  Jag anser det absolut FEL att en kvinna skaffar barn på det där viset. Naturen har från början inordnat det så att kvinnor inte kan skaffa barn när hon är över en viss ålder.

  Nej, Ann Helena, jag bor inte på Cristiania :-)
  Mörkaste Jylland, faktiskt. Men droger, cancer, psykiskt sjuka m.v är inte geografiskt begränsade till just Köpenhamn.
  Mitt uppfattning är att det inte är ett knarkarkvarter jag bor i. Jag är förstås inte 100, jag vet inte vad folk gör hemma hos sig själv. Jag har inte en aning om varför min granne begick självmord. Jag vet inte varför min systers granne fick hudcancer eller varför hon dog av det. Jag förstår inte heller varför den unga kvinnan dog av förlossningen...

  Allra minst förstår jag meningen med att alla dessa barn blir lämnade ensamma. Oavsett vilken ålder deras mamma har...

  SvaraRadera
 21. Tack Karina för att du upplyste oss en smula... Jylland vet jag inte så mycket om... men som du säger... det finns problem överallt... när det gäller barnen jag talade om i min släkt så blev ett bortadopterat (den nyfödde) när min kusin dog, så den pojken vet jag inget mer om, det andra barnet min kusin hade, växte upp hos sin mormor och hon är stor i dag och jobbar med barn på dagis... min mammas barn, min yngsta syster blev vi tvungna att lämna bort till en fosterfamilj, som inte ville att vi skulle ha kontakt med henne... men i dag har vi det... jag tog kontakt när hon blev myndig och nu mår hon bra, är gift sedan snart ett år och har eget företag... så det kan gå bra för barnen. Trots allt. Ha en god afton! :)

  SvaraRadera