måndag 13 juli 2009

Maja Lundgren är snäll hon som härbärgerar trollMin senaste artikel på Newsmill blev invaderad av troll. Jag har bett Leo Lagercrantz att låta alla kommentarer stå kvar som exempel på en sådan invasion. Trollen exploderar i vansinnigheter och de får mig alltid att tänka på Sagan om Ringen.

Tolkien visste vad livet handlade om. Det gör inte alla intellektuella. Det finns sorten som gräver ned sig i sitt eget lilla och inte ser skogen för alla trän, som man brukar säga. De försvinner in i detaljerna och fattar inte hur helheten ser ut. I filmer brukar detta porträtteras som den galne vetenskapsmannen. För det spelar ingen roll hur intelligent en människa är ifall den inte kan tänka och se med hjärtat så har den inte begripit någonting.

Det där betyder ingenting för de flesta människor, men för de som har upplevt och begripit vad vi är som människor så är det självklart. Detta porträtteras i filmer, sagor och annan litteratur ifall författare har fattat. Egentligen talar hela verkligheten om saker för oss ifall vi vill se det. Men det har ingenting med religion att göra.

Maja Lundgren är snäll som härbärgerar dessa troll. Hon är en städgumma på internet. Troll är inte riktigt mänskliga, men de skulle gärna bli det. Det är därför de alltid stjäl människors barn och byter ut dem mot sina egna. För de längtar så mycket efter att få sådana snälla och vackra barn och själva bli sådana.

PS. Och så finns det förstås riddare i skinande vita rustningar som Leroy och Medborgare X fast de blir väldigt generade om jag talar om dem på detta vis, men Göran Grip har skrivit en bok som heter Allting finns. Och det är alldeles sant. DS.


28 kommentarer:

 1. Märkligt med dessa "troll" jag förstår inte varför man inte "vågar" stå för vad man tycker. Det har jag alltid gjort. Det kallas ryggrad! Bra skrivet på Newsmill och naturligtvis även på din egen blogg!

  SvaraRadera
 2. Tack Ramona du tillhör också dom där som har en skinande vit rustning genom allt vad du har gått igenom... ;)

  SvaraRadera
 3. Jag tror mer det handlar om att internet i Sverige är ganska litet, dvs de som surfar runt på bloggar, chattar och kommenterar artiklar i nätblarrorna egentligen inte är så många.

  Det är liksom samma people överallt hehe

  SvaraRadera
 4. Dessa "trollar" finns överallt och har alltid funnits!

  Baktalande är trollens ursprungliga sysselsättning...
  Dessa trollar kan agera på eget initiativ eller manipulerade av andra trollar. Av de som försöker dölja sina egna fel och brister genom att smutskasta deras offer...

  Men sanningen kommer ALLTID ikapp!
  Därmed ju mera trollar blandas in i en härva destå smärtsam blir uttfallet...

  SvaraRadera
 5. Jo du har rätt... de är bara elaka i största allmänhet och begriper det inte ens... och sanningen står där till slut... så är det alltid. Självklart.

  SvaraRadera
 6. Ja sanningen hinner alltid ikapp. Förr eller senare.

  Jo jag har läst "Allting finns", men även "Om inte om"- Av Bengt S.

  Leroy

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst "Om inte om" men jag kan tänka mig att de inte motsäger varandra utan beskriver olika nivåer av verklighet...

  SvaraRadera
 8. Så rätt du har Ann Helena.
  Som alltid.

  SvaraRadera
 9. ...min stalker har också en stalker...

  Jo, det kan nog liknas vid en , en samlingsplats där olika individer har ett behov av att uttrycka just sin åsikt och "Sanning". Tycker man kan se lite "elakhet" hos de flesta, även de som tycker sig stå för det goda och framföra den enda rätta "sanningen".

  Det faller sig ganska naturligt att folk som inte håller med om just min sanning, försöker lägga fram sin. Frågan är: när kan man börja likna det vid Stalking?

  SvaraRadera
 10. Ja där kan du ta del av Monica Antonssons kloka inlägg om detta.. det är den som överfalls av trollen, som avgör detta. Hon skrev i går:

  "Den ordväxling som sker på internet mellan en namngiven person och ett antal anonyma mörkermänniskor är ingen debatt i vilken vågor kan gå höga. Det är oftast pajkastning, smutskastning och ibland förföljelse som kan jämföras med terror i betydelsen att någon terroriserar en annan. (Alla terrorister spränger inte hus i luften eller är självmordsbombare.) Terror är terror även på det lilla planet."

  SvaraRadera
 11. Det behöver det inte vara Ann Helena - syftet behöver ju inte vara att terrorisera - utan mer att få nån att inse sina egna brister...eller nåt.

  Brister har vi alla - ingen är felfri!

  SvaraRadera
 12. Ja kära nån är du också en sån där som vill uppfostra mig? Få mig att inse att det finns andra åsikter än mina? Kära du det upptäckte jag för åtminstone sextio år sedan... det gör minsta barn när det kommer till världen. Det är inget en människa behöver lära sig.

  Hundar kan man lära att sitta på det viset till och med gamla hundar... för de har bara mat i huvudet, får de bara mat så gör de gärna allt som en människa ber dem om... om de kan. Men människor... nä icke sa nicke... den enda man kan förändra är sig själv. Ingen annan. Tro mig.

  SvaraRadera
 13. Jaja har inte för avsikt att terrorisera dig...så jag vandrar vidare i cyberspace...

  Tror bara att de flesta är lika goda kålsupare - mer eller mindre och kan om så känns påkommet ta till lite fula knep.

  SvaraRadera
 14. Okej det är lugnt.... lika goda kålsupare är ett roligt uttryck... det brukade min mamma använda till oss barn när vi klagade över att andra barn var dumma... men genom åren så lämnar man det där stadiet... faktiskt... och jag tycker att det är förfärligt att barn numera är tvungna att leva i kollektiva miljöer ända sedan de minns nåt överhuvudtaget... att de inte får utveckla sig själva i lugn och ro...

  SvaraRadera
 15. Jo skulle skriva nåt mer där, men det föll bort just då... att den socialistiska uppfostran vi har haft genom åren i det här landet har gjort att du och andra ser er som lika goda kålsupare, alltså att alla sörplar soppa lika mycket som andra. Det människor gör är alltså att förtrycka sig själva genom att stämpla sig själva negativt i förhållande till andra... det tycker jag inte att man ska göra.

  Naturligtvis gör vi alla misstag och de som nu hela tiden fortsätter att släppa ut sin egen dynga i kommentarerna till min senaste artikel på Newsmill har fastnat i det där påtvingade stadiet, där de inte kan komma loss. Och det går som sagt inte att tvinga någon att hitta en annan väg. Då måste man låta den göra det själv...

  Jag ser det mer som att vi alla är på en resa mot något fantastiskt och att vi alla har stora och oanade egenskaper inom oss, som naturligtvis kan utvecklas om vi låter varandra göra det. Det är en bättre affirmation än att se oss kollektivt som undervarelser och en del som en helig elit, som ska gå före...

  SvaraRadera
 16. Nja, fast det håller jag inte med om att vi kan skylla sådana mänskliga egenskaper/fösvarsmekanismer på socialistisk fostran.

  Du har själv skrivit att du är besviken (bitter?) på socialdemokraterna och ibland känns det som du vill skylla allt på de.

  Ja, nu är jag här igen...lol...snart vågar man inte sticka in näsan på folks bloggar. Risken finns ju att man blir betraktad som en stalker (skojar och inte)

  Jag som växte upp i en kärnfamilj med en mamma som var hemmafru, tyckte det verkade jättekul att gå på dagis, åka på kollo o sånt som jag aldrig fick göra. Mina barn skulle minsann få gå på dagis - o det fick de. För det mesta var det bara positivt, men de där var i lagom doser, dvs inte mellan 07.00-19.00 dag ut o dag in.

  Men nu när man börjar bli lite äldre och har det där bakom sig, så tänker man ibland: Var det inte bättre förr? Då när barn var hemma tills de började skolan (inte alla barn förstås). Fast då tänker jag...hm det är ett tecken på att man börjar bli gammal när man idealiserar det som var förr, men kanske inte...Detta stressamhälle vi lever i nu känns ju inte helt ok, och att barn redan från ett års ålder utsätts för denna hets o stress bara för att vi blivit itutade att vi måste satsa på oss själva och förverkliga oss, allt i samma veva som vi sätter barn till världen, FEL FEL FEL

  Ja, nu svävade jag ut och glömde vad jag skulle svara på...

  *hon med koncentrationssvårigeter*

  SvaraRadera
 17. Ja Ann Helena Rudberg, det verkar vara så...
  Här följer ett citat från en barn/ungdoms bok:
  "Om pappa vore läkare istället för lärare! Då skulle man sita i en bungalow på Kanarieöarna och inte i en insatslägenhet i Åkroken. Då kunde man ha sportbilar och..."

  Håller med dig Ann Helena...
  Människan? Den enda man kan förändra är sig själv...
  För de fortfarande intresserade av barn/ungdoms litteratur föreslår jag Gaarders Sofies värld... Då får man lite filosofi på köpet...

  SvaraRadera
 18. *och som ofta tappar bokstäver o kastar om ord* *S*

  SvaraRadera
 19. MO: Kul att du inte gick förlorad i cyberspace... nä jag är inte besviken eller bitter på sossarna...det är bara att rösta på nån annan... de svek helt enkelt det uppdrag de hade under 90-talet då de bland annat angrep oss 40-talister och kallade oss för köttberg... fast det fick vederbörande ångra för att han hade glömt att även statsministern tillhörde detta "köttberg" var väl vad man brukar kalla freudiansk felsägning... tänkte inte på det borde Nuder ha sagt...alltså sossarnas värld motsvarade inte längre deras världsbild... men i politiska partier är det svårt att ändra sig... men politik är inte hela världen... men ofta styr det ju strukturerna, som tex att det finns dagis...

  Min äldste son fick börja som sexmånaders baby och var där från sex till sjutton på dagen (för jag började sju på Atlas Copco även kontorsmänniskorna skulle ha samma tid som gruvarbetarna).

  Och naturligtvis borde vi använda tiden till att förbättra våra livsvillkor istället för att stressa efter fler prylar... men den tekniska utvecklingen kommer alltid att gå vidare. Allt var nog inte bättre förr - det fanns polio när jag var liten och min mormor och min mamma dog i astma bägge innan de hade hunnit bli så gamla som jag är nu...

  Men det gäller alltid att komma ihåg historien så att den inte upprepar sig... och det gör ingenting om man tappar bokstäver eller ens ord... eller kastar om, det gör alla och särskilt när man nyss har vaknat eller är upprörd eller är van läsare för då läser hjärnan rätt fast det inte står rätt... vi ser inte med ögonen utan med hjärnan som tolkar mönster... och dessa mönster styr oss mer än vad som finns där ute i verkligheten... särskilt när vi är stressade.

  Valens: Jo Sofies värld känner jag till, den blev till och med film... och människors olika livsvillkor har alltid nåt att lära dem... och varför föds en del i så märkliga familjer? För min egen del förklarar jag det med att vi lever fler liv än ett och att livet är en skola. Själv har jag tänkt att ta examen i detta liv och inte mer komma tillbaka...

  SvaraRadera
 20. Med uttrycket "vi är alla lika goda kålsupare" avsågs i detta sammanhang att vi människor egentligen är ganska lika. Dvs vilka försvarsmekanismer som kan tänkas visa sig när vi känner oss attackerade, kränkta, sårade or whatever.

  SvaraRadera
 21. MO: Jo jag förstod det men jag slog upp ordet på internet och där stod det så här:

  Att kålsupa betyder bokstavligen att man äter kålsoppa, men uttrycket "lika goda kålsupare" betyder bildligt att flera personer är likställda (på ett negativt sätt).
  Uttrycket kommer av ordet "supa" som ungefär betydde att man sörplade. Att vara en "lika god kålsupare" betyder alltså att man sörplar kålsoppa precis som någon annan, att man varken gör det bättre eller sämre än någon annan.
  När någon i dagligt tal kallas för kålsupare menar man oftast någon som överdriver sin goda sidor för att framställa sig själv i bättre dager än någon annan.

  Själv trodde jag det betydde något värre, ungefär som att supa genom att dricka genom kol, dvs såna som dricker T-sprit eller nåt... fast jag visste att det stavades med -å... och då menar jag att det trista är att människor förtrycker sig själva därför att de har blivit förtryckta i sin tur osv.. och då är vi tillbaka där vi började ungefär... ;)

  SvaraRadera
 22. Ja jag hoppas också ta examen i detta liv...strävar framåt mot visheten...*L*

  *man kan ju alltid hoppas att man slipper harva ett varv till*

  I´m off

  SvaraRadera
 23. Då har vi samma mål... jag tror du får bestämma det själv när det är så dags... man kan ju alltid bli andlig vägledare för någon annan... kanske eller skyddsängel. Det verkar kul... ;)

  SvaraRadera
 24. ok - negativ betydelse - jag försökte tillämpa det mer i positiv bemärkelse såtillvida att vi är inte så värst annorlunda varandra vi människor. I nån slags förståelseanda *L*

  Adjöken!

  SvaraRadera
 25. Glömde lägga till att citatet var från (nu ökända) boken "Om inte om..." skriven av någon Bengt S....
  Bara så ni vet... ;)

  SvaraRadera