måndag 27 januari 2014

Slösa mera

Överskottsmålet, det vill säga att vi ska ha mer i budgeten än vi gör av med, är gammaldags. Vi måste satsa mer på landsbygden för att upprätthålla välfärden. Det säger TCO i en debattartikel i dag i DN. Vi kommer 2030 att vara en halv miljon fler gamla över 75 år och pengarna räcker inte.

Det var socialdemokraterna som skapade detta överskottsmål på 90-talet och därmed drog in miljarder till statskassan från folket. Men nu kommer välfärden att få stora sprickor om vi fortsätter på samma sätt. Olika delar av landet riskerar att få läggas ned.

Det är Roger Mörtvik TCO som kräver att de utrikes födda måste jobba mer och att kvinnor ska jobba heltid och alla måste jobba längre i sina liv. Visst gärna! Har just sökt jobb. Till år 2020 behövs kring 93 000 nyanställningar inom kärnområdena skola, vård och omsorg. Investeringarna måste också öka. 

Det är bråttom och antingen måste skatterna höjas eller detta överskottmål överges. Till och med Göran Persson har tyckt att det kanske ska ligga på noll ett tag. Här kan ni se att detta mål har varierat stort under åren, men värst var det i början på 90-talet då underskottet i procent mot BNP låg på mer än tio procent. Just nu ligger det också på minus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar