onsdag 29 januari 2014

Henning Mankell om sin cancer

UPPDATERAT
Författaren skriver om sin sjukdom i Göteborgs-Posten. Han har cancer i nacken och i lungorna och ska gå igenom behandling för den. Han skriver om den som en strid ur livets perspektiv. Den är inte lätt resan som livet innebär. Ingen av oss vet när vi ska dö, men ändå tror vi ofta som statsministern att i framtiden kommer vi alla att bli hundra år. Nej det kommer vi inte att bli. Detta är som så mycket annat ett högmod och en önskan om mera makt, som inte har med livets kärna att göra.

Cancer betonar enbart att vi måste göra det bästa möjliga av våra liv och tänka så också i vanliga fall: vad skulle jag göra i dag om jag skulle dö i morgon? Finns det något oavslutat, något jag har glömt, någon jag behöver prata med? Men att livet alltid fortsätter är något självklart. Det finns ingen död. Inte på det vis vi föreställer oss. En kropp är något förgängligt, men inte själen. Vi består av atomer födda i stjärnor och de kan inte förstöras, bara återgå.

Henning Mankell kraschade med sin bil i december, men klarade sig oskadd och kunde själv åka vidare med tåg. Han dog inte. Nu fick han ett cancerbesked för två veckor sedan. Behandlingen startar om en vecka. Han ska skriva om vad som händer. Dödens hot gör människor mer levande. Livet är alltid osäkert, men ständigt en fascinerande resa mot något större.
5.10.2015
Henning Mankell har avlidit. Han blev 67 år gammal. Han avled stilla i natt i sviterna av sin cancer. Jo jag vet att människor gör så, för det gjorde min sambo också förra året den 5 december av sin cancer. Tio månader sedan i dag och fortfarande overkligt. Han blev 57 år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar