tisdag 14 januari 2014

Romer behöver utbildning

Det tycker DN i dag på ledarplats. Jag har många gånger skrivit om romer. Senast om Borås där romer fick betalt för att åka hem. Kommunen bekostade en buss för att kunna riva deras läger i stan. Det var före jul. En företagare bekostade en lastbil för alla de saker de hade samlat ihop för annars skulle de inte åka. Och efter ungefär tre veckor var hälften av dem tillbaka igen. I början av januari.

Självklart så kommer de tillbaka när de får hjälp från givmilda svenskar. Och det är en hopplös situation när romer bor vid tågspåret i Högdalen i Stockholm och TV är där och gör snyftreportage om dem. Vi har fått romernas problem inpå oss själva. Det handlar naturligtvis om att Rumänien inte bryr sig om dem. De är kring ett par miljoner där i östra Europa och kring 6-700 000 enligt senaste folkräkningen 2013 i Rumänien och många lever utanför samhället. Frågan är då vad vi ska göra när de kommer hit? Ska vi ta in dem i samhället och utbilda dem? Ge dem jobb och ta hand om dem?

Från klanerna i Sverige är det tyst. Ingen höjer sin röst för sitt eget folk. Den solidariteten finns inte mellan länder utan bara inom de egna klanerna. Och inom EU har ett projekt funnits för dem i åratal. Det pågår ända till och med i år. Men Rumänien använder inte EU:s resurser och Sverige kan inte göra det. I så fall måste vi betala detta med våra egna skattepengar. Om inte romerna får hjälp i hemlandet. 

Här skrev jag tidigare om när professor Bo Rothstein ville förbjuda oss att ge pengar till tiggare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar