fredag 3 januari 2014

Ska vi ta hand om våra medmänniskor?

UPPDATERAT
Ja det kan man undra efter att det uppdagats att kyrkor tar hand om illegala flyktingar. Ett av de mest ömmande fallen är naturligtvis den 12-åring som nästan mördades häromdagen. Han tillhör tydligen en illegal flyktingfamilj, som Baptistkyrkan har tagit hand om. 

Eftersom han ingår i en klan där blodshämnd förekommer och tydligen har hans pappa dödat någon och därför sitter i fängelse i hemlandet, så har familjen flytt till Sverige. Förr i tiden hade det inte varit något som helst problem. De hade kunnat börja ett nytt liv här.

Ett par kom från Spanien på 1600-talet i min släkt. De ville bort från detta katolska land och flydde hit. Den ene en mayaindian (läs slav) och den andra en spanjorska. Har jag berättat om i min senaste bok I ormbärarens tid. De kunde börja nya liv här innan alla blev registrerade och bokförda av kyrkan.

Men numera kan inte sådana mänskliga kulturella kvarlevor från dessa tider i form av melodramer mellan klaner komma undan. Överallt finns det landsmän också i detta vårt vintriga land uppe vid Nordpolen. Det är i stort sett omöjligt att gömma sig om man inte bosätter sig i skogen (läs Högdalen) och bygger kojor, men också då upptäcks nog detta så småningom och hur ska människor kunna överleva där?

Även om familjen skulle ha skyddad identitet och skyddat boende så kan de inte vara säkra. Som fallet nu verkar vara så har de inte detta utan borde utvisas ur landet. För nu vet ju alla var de finns också polisen. Ska detta då ske? Alla ömmar förstås för barn vilket ursprung de än har.

I varje fall kan man konstatera att det inte är roligt med människor som lever i olika århundraden rent kulturellt sett. Blodshämnd är förfärligt. Våld skapar alltid mer våld och som ni vet tycker jag inte om våld. Vilket inte är så självklart som det borde vara i vårt land (läs Kärrtorp). Också barn utsätts i förlängningen för detta. Det är en evig cirkel som denne 12-åring nu har dragits in i också. Tack vare sjukvården i Sverige så överlevde han och kan nu i dag höras av polisen. Men hotet kvarstår absolut. Någon måste dö för att skammen ska tvättas bort.

Här kan ni läsa om blodshämnd i Albanien, som lever kvar i bergstrakterna. Som alltid kan sådana gamla kvarlevor fortsätta med oförminskad styrka med hjälp av människornas obrutna inbyggda kulturella mönster. Ingen människa kan heller ändra någon annan utan det måste var och en göra själv. Här skrev jag tidigare om 12-åringen. 

Annars är dagens citat: "folk ger sig på judar, muslimer, homosexuella, romer. Alla som inte smälter in i bilden av hur man ska vara i Sverige."

Ja, ja den 12-årige pojken är antagligen kristen eftersom blodshämnden förekommer där också. Ingen är undantagen i det kaos i världskulturerna som pågår. Och vilka är "folk" kan man undra? Meningen med det hela måste vara att gå över till något nytt. Att vi rent mänskligt ska bli mer medvetna och höja oss till en annan medvetandenivå. Helst. Detta skedde kollektivt redan under det förrförra mytomspunna året enligt mayaindianernas legender, men det tar väl tid innan det slår igenom hos var och en.
13:50
Här berättas att pojken blev skjuten med tre kulor. Dessutom knivskuren i halsen. Hans pappa har i förhör berättat att familjen sökt permanent uppehållstillstånd, men att de avvisats av Migrationsverket. En frikyrkoförsamling  (läs Bodakyrkan) har gömt dem (de är nu flyttade). Pappan säger att det är en utsänd torped från Balkan som har försökt att mörda 12-åringen. Jag har uppmanat både DN och Aftonbladet att berätta bakgrunden så att inte alla barnfamiljer i Borås (eller i Sverige) tror att de är hotade. Våld blir fullständigt obegripligt och främmande om man inte vet något mer om det. Då kan det drabba urskillningslöst. Tror man. Och ingen vågar längre lita på någon annan. Det förstör samhällets grunder att inte berätta.
4.1.2014
Pojken går i Bodaskolan för alla barn har rätt till skolgång i Sverige varifrån de än kommer och skolan har börjat tänka på krishantering när barnen kommer tillbaka efter skollovet. De uttalar sig dock inte om pojken eftersom han är en enskild elev. 
5.1.2014
Och nu kommer det fram fler uppgifter. Skytten tog fel på pojke och trodde att det var 12-åringen som skulle tas av daga, men det var hans kusin (vars pappa sitter i fängelse i Albanien för dubbelmord). Kusinen fanns också på plats när 12-åringen sköts ned. Han försökte sedan hindra pistolmannen från att skjuta mer och då tog denne fram en kniv. Hela släktfejden går många år tillbaka i tiden. 


3 kommentarer:

 1. Kristen eftersom blodshämnd förekommer där också.. Hur tänker du nu? Utifrån vad Bibeln beskriver och lär ut som ett sant, Gudfruktigt och rent kristet liv, är tanken om blodshämnd helt främmande om man vill leva ett kristet liv. Det är en sak att kalla sig kristen, en helt annan att leva som en kristen. Där har många misstagit sig det gruvligaste genom historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Det finns inga oskyldiga religioner. Alla har inslag av underliga ting. Detta beror av att människor genom dessa dogmer har försökt att klara livet i osäkra tider. Därför får tex muslimer inte äta gris, vilket var förnuftigt förr i tiden, för man kunde bli sjuk av trikiner, men då visste de inte vad detta berodde av så det var klokt att helt enkelt förbjuda griskött.

   Religioner och andra dogmer, som de politiska spårar lätt ur. Det är kollektiva överenskommelser mellan människor. Nu lär det ha varit kommunismens diktatur, som gjorde att blodshämnden försvann från Albanien under den tiden. Så ur den aspekten var också denna diktatur förnuftig.

   Allt handlar om att människor själva inte vet eller har kunskap nog för att avgöra hur de ska handla i sina liv. Vi har också haft blodshämnd en gång i tiden här i landet, men det var länge sedan. Lagarna har sedan tagit över och samhället, för att straffa människor som inte gjorde som de andra tyckte.

   För min egen del så ser jag religion som ett överspelat tillstånd. Andliga är däremot alla människor (vi består av fysisk, mental, känslomässig och andlig del) och jag ser kristendomen och dess firande av jul, påsk och annat som kulturella yttringar som jag kan delta i (för att jag tillhör en kristen kulturkrets) precis som att detta har tagit över från andra tänkesätt och religoner, som fanns tidigare.

   Önskvärt är att alla människor når ett sådant medvetande att de kan hejda sig innan de utövar våld mot någon annan. Vare sig de är kristna eller något annat. Att leva ett gudfruktigt och rent kristet liv betyder väl att tro på den fruktansvärde (man fruktar gud) Guden och huka sig för straff och elände. Samt försöka bli en ren kristen. Inte kul. Som vuxna människor borde vi inse att vi har ansvaret för världen. Ingen annan. Men vi kan naturligtvis rådfråga delar inom oss själva om saker. Man får ofta bra svar. Ha en trevlig fortsättning på detta underbara nya år!

   Radera
 2. Hemska ting händer tyvärr överallt som det här: http://www.nvp.se/Varmdo/Ingaro/Aldre-man-misstankt-for-mord-pa-juldagen/

  SvaraRadera