söndag 29 december 2013

Ulrika Björkén multisjuk får inte assistans

UPPDATERAT
Hon ska inte få någon mer assistans hemma efter nyår. Då ska kommunen ta över istället. Och de kommer i tiominutersperioder, säger hon. Ulrika Björkén, 42 år från Malmö, framträdde i TV4:as Nyhetsmorgon och satt leende och berättade om sina problem med nacken och att hon inte blir trodd. 

Nu har hon 23 timmars assistans per dygn, men det ska försvinna efter nyår. Det berättade hon i TV4 i morse. Jag blev inte klok på henne. Vet inte vad jag ska tro om henne. Och jag förstår att det är en mardröm att vara läkare och f-kassa ibland. Hon är uppenbarligen mycket kapabel att slåss för sig själv och finns med i en text från 2004 på nätet, där hennes besvär beskrivs och hennes kamp för operationer.

Hon har gjort illa sig ett flertal gånger i huvudet genom att ramla, men aldrig råkat ut för någon bilolycka eller liknande. Hon ramlade för 20 år sedan i en cykelolycka och sedan har det bara blivit värre. Redan som åttaåring ramlade hon ur en våningssäng och fick hjärnskakning. Och hon har många fallolyckor. Enligt henne själv kommer hon att dö om hon inte får hjälp, varken ben eller armar fungerar på henne. Och hon behöver hjälp med tvätt, gå på toaletten, påklädning. I stort sett allt. Detta beroende på skador i nacke och rygg.

Det måste vara otroligt jobbigt att i stort sett ha ägnat hela sitt vuxna liv åt att vara fysiskt sjuk. Hon är statsvetare och har arbetat med forskning och internationella relationer, även som reporter och nyhetsproducent och hon har bott i Australien. Hon blev opererad 2004 och då blev hon hundra procent bra, berättade hon själv då, men nu är hon totalt handikappad. Hon har hjärntumör och Addisons sjukdom dessutom, enligt henne själv. Addisons sjukdom dör man inte av. Det hade också president Kennedy på sin tid.

I TV4 handlade det enbart om hur synd det är om henne, för vad ska man göra när inte någon annan vill ställa upp i Nyhetsmorgon? Hon är ett offer och dessutom döende. Och det upparbetade spåret var naturligtvis hur elaka f-kassan är som gör på detta vis. Men som sagt vad ska man tro? Det går absolut inte att avgöra om det är sant det hon berättar eller inte. Den övergripande frågan handlar om vi har förtroende för våra myndigheter. Men dit kom inte Nyhetsmorgon. 

Eftersom jag själv har en nära anhörig med cancer och diverse annat (multisjuk) så vet jag hur svårt det är att inte bli sjukdomsberoende och låta hela livet kretsa kring sjukdomen och varje minut vara upptagen av detta. Sjukdomen kan bli som ett monster, som slukar allt. Så uppfattar jag också Ulrika Björkén att hon har hamnat där och detta verkar vara hennes nya karriär när hon inte längre kan jobba. Hon har absolut kostat skattebetalarna mycket genom åren. År 2009 hade hon opererats sju gånger och detta har tydligen fortsatt. Senaste operationen var för några månader sade hon i TV4. Varför framgick inte.

Här är hennes facebooksida där hon skriver på engelska. 
31.12.2031
Här berättar hon att hon bor hos sina föräldrar Lena och Bengt Olsson, som en tillfällig nödlösning. Hon ska överklaga beslutet. Ännu en snyftartikel, men den kanske är alldeles sann. Jag vet inte. Här sägs att hon har Addisons sjukdom, men någon hjärntumör omtalas inte. Däremot extrema nervsmärtor. Jag kunde nästan lista ut att Expressen skulle skriva om henne eftersom de hade varit inne och tittat på min blogg och läst om henne.

9 kommentarer:

 1. Även jag har läst tidningsartiklarna om Ulrika, och redan vid den första artikeln började jag ana att det var massor av ugglor i den mossen. Inget stämmer, inget känns riktigt rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag vet inte, men i Expressen/Kvällspostens senaste artikel säger F-kassan att de inte tvivlar på att hon har värk, men att hennes behov inte är så omfattande så att hon behöver assistans 23 timmar per dygn. Dock tänker hon som sagt överklaga till Förvaltningsrätten och det kan man alltid göra. Naturligtvis.

   Radera
 2. Ja, det verkar vara en milsvid skillnad mellan fks uppfattning och hennes. Dör gör hon inte om hon får hemtjänst, FK menar ju inte att hon ska lägga sig ner och inte få hjälp att komma upp, sköta hygien och äta. Tjugotre timmar känns ju lite i överkant. Men det är enormt vilken helomvänding fk gör. Lite otäckt. Att behöva använda inkontinensskydd när man inte är inkontinent är ovärdigt och borde inte drabba någon. Tyvärr går det dock inte att alla har någon hos sig jämt, även om det naturligtvis vore bäst för individen. Om man varit sjuk länge tror jag att det lätt blir att det blir det livet handlar om - svårt att koncentrera sig på något annat om man är smärtpåverkad. Jag kan dock inte sätta fingret på vad jag tycker är skumt med det hela... Hemskt livsöde är det hur som helst. /M.

  SvaraRadera
 3. Detta är en kvinna som säkert har problem men som också vet hur man utnyttjar systemet. Historien håller inte. Hemtjänst kan ge det som behövs. Har man hört vad hennes assistenter säger? Det lär ha varit många.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivit, Allt kommer inte fram.

  SvaraRadera
 5. Multisjuk, påminner snarare om Munchhaussen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar det här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Münchhausens_syndrom

   Kanske det, omöjligt att avgöra på avstånd.

   Radera
 6. Svårt att avgöra, ännu svårare att diagnosticera. Såg en dokumentär om henne för flera år sedan där hon efter massor med läkarbesök i Sverige reste utomlands för operation. Detta eftersom läkare i Sverige inte bedömde att operation skulle vara lösningen på hennes problem. Om man har tjugo intyg från tjugo olika läkare låter det märkligt. Men om man har Munchhausens ger man sig inte förren man hittar en läkare som säger det man vill höra.
  Nu är detta enbart spekulation då ingen av oss kan känna det hon känner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo hon är envis och känner sig kapabel. Hon är expert på sig själv. Uppenbarligen. Men läkarna i Australien var heller ingen höjdare. Enligt henne. Och det verkar lite märkligt att först berömma den operation hon fick för ett tiotal år sedan och säga att hon var hundra procent bra och sedan blev det helt kass igen. Påminner mig om människor som letar efter paradiset på jorden och hittar det, säger dom, men sedan dög det inte längre. Utan dom måste leta vidare efter nya sådana. Blir som en drog. Varje människa är en egen värld och alla kroppar är olika. Liksom psyken.

   Radera