måndag 30 december 2013

Schumacher illa ute

UPPDATERAT
Den tidigare racerföraren i formel 1 Michael Schumacher befinner sig i ett kritiskt tillstånd sedan han fått en blödning i hjärnan när åkte omkull på skidor. Han blev världsmästare sju gånger i formel 1. Visst är det otur att råka ut för att slå huvudet i en sten i skidbacken och bli så svårt skadad när han har klarat av alla tävlingar i den hårda motorsporten genom åren.

Han drog sig tillbaka förra året från tävlandet och vad ska en 44-åring göra resten av sitt liv utom att roa sig? Det var under offpiståkning i Meribel i franska alperna som han skadade sig. Han var vid medvetande först, men fick en stor blödning i hjärnan, var medvetslös när han fördes till Grenoble och ligger nu i koma. Detta enligt sjukhuset i Grenoble där han vårdas.

Han åkte tillsammans med sin 14-årige son och först verkade skadorna lindriga, men han var medvetslös när han med helikopter fördes till sjukhuset i Grenoble. Han hade hjälm vid tillfället. Olyckan inträffade vid 11-tiden på förmiddagen och under kvällen meddelades att han ligger i koma. I morgon vid 11-tiden ska sjukhuset ge ett nytt uttalande om hans tillstånd.

Familjen, hustru och två barn, vakar på sjukhuset. Han och familjen äger en stuga i Meribel och pisterna runt orten var välkända för Michael Schumacher. Han är den mest framgångsrike formel 1-föraren genom tiderna.  Den högst betalde inom alla sporter i världen år 2004 och han blev miljardär på sina framgångar.

Här kan ni se Daily Mails utförliga reportage med bilder om honom.
12:00
Tillståndet för Schumacher är likadant och det är rätt självklart. Jag har en son som träffades av en nyårsraket och fick halva ansiktet sönderslaget. Han blev också nedsövd på detta sätt. Så måste man göra för att hjärnan inte ska spränga sönder sig totalt mot skallbenet. Min son lever fortfarande och är återhämtad förutom att han är blind på ett öga och att han fick epilepsi, men det har han inte längre heller. Här skrev jag om honom förra nyåret och där kan ni se honom på bild med den stora raketen med samma sprängverkan som en granat. Så han hade tur. Vi håller tummarna för Schumacher! Att han klarar sig.
31.12.2013
Och hans tillstånd är något bättre, säger läkarna. Men sådant här tar tid. Naturligtvis. Och det måste få ta tid. I övermorgon har ni chansen att få se programmet "Jag dog men överlevde" kl 17 i TV4 fakta. Berättelser som de som har varit på andra sidan kan förtälja. De har upplevt saker medan deras kroppar  var "döda" eller låg i koma. Här har jag tidigare skrivit om detta.
4.1.2013
Och han är utom livsfara nu. Så allt hjälpte? Både böner och läkarvetenskap och människors omtanke. Visst är livet fantastiskt så skört och samtidigt så segt. Undrar om han har upplevt något under tiden? Det vore kul att få veta. Hans tid var inte inne som de brukar säga. Nu återstår bara att se om han kan bli som förut. Men han är nog envis och vet vad han vill. Det har ju hans tidigare liv visat. Nu får han kämpa för att vinna VM i tillfrisknande. 

2 kommentarer:

 1. Precis som du säger så försätts ofta en sådan patient av läkare i ett tillstånd av koma för att underlätta läkningen och minska påfrestningen.
  Om man bara läser kvällspressen så är koma samma sak som hjärndöd men så är det ju inte.
  Min styvson låg i av läkare beordrad koma under tre veckor efter ett svårt fall i trappa men på den 21 dagen beslöt sig läkarna för att väcka honom efter att två gånger ha opererat för att tappa ur vätska som tryckte på hjärnan.
  Nu är han återställd efter ett års rehab och jobbar som dykare även om han saknar smaksinne, vilket blev hans enda handikapp efter olyckan.
  Vi får hoppas att Schumacher klarar sig lika minst bra.
  Lasse O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det önskar vi! Det mest extrema fallet jag har hört talas om är en som var hjärndöd (sade dom) i sju dagar efter hjärnhinneinflammation i USA och han upplevde en massa under tiden som kroppen låg i koma. Efter sju dagar ville de stänga av de livsuppehållande apparaterna, men då vaknade han till liv och pekade på tuben i halsen. Han ville att de skulle ta bort den. När de hade gjort det sade han tack. Han blev helt återställd. Det finns uppenbarligen mirakler. Detta berättades i programmet: Jag dog men överlevde, går i TV4.
   http://www.tv4.se/jag-dog-men-överlevde

   Radera