torsdag 26 december 2013

En familjetragedi i Lund

UPPDATERAT
På julaftonen sköts en man i 50-årsåldern i bröstet i Lund. Han var en välkänd forskare och sköts av en studerande vid universitetet 26 år gammal. Han avled av skottet som sköts på nära håll. De båda var far och son. Fadern hade åkt till sin son på julaftonen för att besöka honom. Han bor annars i Rödeby vid Karlskrona med familjen. Han sköts utomhus.

Det är naturligtvis en tragedi för de inblandade. En fru har förlorat sin man och syskonen har förlorat sin far. Och alla har de förlorat en nära släkting. Den som sköt har förlorat sitt liv som framstående studerande. Något konstigt har inträffat och ingen begriper vad. Vi borde inte ha så många skjutvapen i Sverige. Den 26-årige mannen är anhållen för mord. Det är på sannolika skäl, den högre misstankegraden och han kommer att begäras häktad i morgon eller på lördag.
15:18
Här skriver också Svenska Dagbladet om det som jag skrev redan på förmiddagen i dag. Före både kvällstidningarna och Sydsvenskan.  Och här skriver också min gamla jobbarkompis Ann Persson på DN om detsamma.
19:19
Och här sägs att fadern var en mycket bra människa. Vad ska man annars säga? Sonen är/var doktorand på Lunds universitet och således anställd. Fadern var universitetslektor i teoretisk kemi. Vad orsakade då detta katastrofala sammanbrott i relationen? Ingen vet ännu. Men rent allmänt kan man säga att en mental utveckling på denna nivå behöver inte betyda att också den känslomässiga har hängt med. Vi belönar högt den teoretiska begåvningen, men nedvärderar gärna den känslomässiga. Men för att bli hela människor behöver vi alla delar av oss själva. Också den andliga och själsliga förutom den fysiska kroppen förstås. Dessa behöver bli en helhet, så att vi kan backa och inte ta till våld när något händer. Så att vi kan stilla oss och inte behöva bli mördare eller offer.
12:22
Tydligen kan julaftonen inspirera fler att försöka ta död på sina föräldar. Detta är således raka motsatsen till vad julaftonen ska betyda: en samling för familjen där alla månar om varandra och stöttar och kramar varandra. Denne man kunde gripas i västra Sverige efter att ha försökt strypa sin mamma och mamman är inte allvarligt skadad. Tack och lov! Ett tiotal misshandelsfall har ägt rum senaste dagarna, som Hallandspolisen rapporterar. Dock är ingen allvarligt skadad. Brottet mot den åldriga modern rapporteras som försök till misshandel. Mannen i det här fallet, som är i 50-årsåldern är anhållen.
27.12.2013
26-åringen har begärts häktad. Han väntas bli häktad senare i dag för att inte försvåra utredningen kring mordet på fadern.
16:19
Sonen häktades för mordet på fadern. Han nekar till brott och ville släppas fri. Han ska genomgå liten sinnesundersökning.
8.5.2014
Här är fortsättningen på denna historia. Den unge mannen ville inte fira jul och hade satt sig i duschen och släckt ned lägenheten. Han hade nyligen införskaffat ett vapen och när föräldrarna blev oroliga för honom eftersom han hade sagt att han var sjuk tog han fram detta. De bankade på hans dörr och han öppnade med vapnet i hand. Han satt sig på sängen medan hans mamma började städa lägenheten. Hans pappa skulle gå ut med soporna sade frun. Men istället blev det ordväxling mellan honom och sonen och ett skott gick av. Rakt igenom kroppen på pappan. Han dog. Det var inte meningen säger sonen. Sensmoral: ha aldrig vapen hemma. 
Det är det här vi behöver ha i vårt inre så att detta kan ta sig ut genom den fysiska formen och visa vilka vi är. Så att vi kan stilla oss och inte ta till våld. Människor känner när det finns ett djup inom en annan, men förstår inte ofta hur de själva ska finna detta. Den formlösa dimensionen innehåller en aldrig upphörande glädje. 
Copyright familjen Rudberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar