lördag 7 december 2013

Sydafrika har 85 procent fattiga

UPPDATERAT
De svarta har inte fått det bättre under ANC:s ledning. Majoriteten av dem är fortfarande fattiga. ANC är den helt dominerande partipolitiska kraften och har gjort att Sydafrika har blivit ett korrupt land. Bara ett exempel: president Jacob Zuma har ett privat palats byggt för ett par hundra miljoner kronor. Betalt av statskassan.

Sverige var med och hjälpte fram förändringen i Sydafrika och landet är nu ett skräckexempel på vad som kan hända när ett parti har makten rakt igenom. Hälften av alla hushåll är beroende av statliga bidrag. Officiellt sett är arbetslösheten 25 procent, men verkligheten närmar sig 40 procent. Inom den klassiska gruvindustrin har det strejkats under året för bättre löner och villkor. Facket är en beskyddare av de som redan har jobb. Klyftorna är vidgade och större än under apartheidtiden.

Landet riskerar att bli mer rasistiskt, främlingar köras iväg, för Nelson Mandela var den samlande kraften så länge han levde. I valet 2009 fick ANC 65 procent av rösterna, en våt dröm för vilket parti som helst. Men särskilt de unga är missnöjda med villkoren och har högre arbetslöshet. Alla är överens om att Mandela stod för en hög moral, men enbart detta skapar inte välstånd.

Som jag skrev i går: Mandela hölls vid liv för att landet inte skulle råka in i kaos. Sydafrika hann förbereda sig för hans död och hans barn flyttades efter släktbråk tillbaka till den grav där också han själv nu kommer att vila. Han ska begravas bredvid sina barn i familjegraven i Qunu den 15 december.
8:43
En av Mandelas söner avled i aids och en annan i en bilolycka, liksom ett barnbarnsbarn till honom, där chauffören körde berusad. Medellivslängden i Sydafrika har sjunkit sedan 90-talet och ligger nu strax över 50 år. Det beror delvis på sjukdomen HIV och aids. Gamla män smittar unga flickor. Ett problem. Var fjärde skolflicka har sjukdomen. Sverige skänkte i storleksordningen 2,5 miljarder till Sydafrika för frihetskampen. Nu dras biståndet in.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar