söndag 15 december 2013

Att likna Sverige vid Titanic

Det gör Karin Bojs i sin betraktelse i dag i DN över Nobelbanketten för att hon var inkallad att prata lite om skolan i TV. Det är alldeles i sin ordning att jämföra denna bankett och den glans som finns där med de champagnedrickande passagerarna på Titanic innan isberget. Och att börja krönikan med Mikael Wiehe för att framstå som politisk korrekt.

Men hon själv är också en företrädare för detta Sverige som när som helst kan sjunka. Hon ställer ju upp i SVT och talar sig varm för den sorts Sverige som fanns förr i tiden. Då när vi sorterade barnen så att många inte alls fick någon skolning utan användes i arbete från 15 års ålder. Numera måste den sortens människor importeras.

Jag såg ett intressant TV-program som handlade om världshistorien där den beskrevs lite rapsodiskt som att människorna höll på och krigade ända tills vi kom på att det handlade om att bli konsumenter. De tre sista stora krigen i Europa mellan dödsfienderna Frankrike och Tyskland avlöstes av kol- och stålunionen för att sedan bli EU. Detta är sant att vi behöver ordna det basala för folken genom politik och företag.

Tyvärr är inte krigen slut utan de har flyttat sig till Mellanöstern där religion trycker ned folket i skorna så att de inte kan använda sin energi till det som egentligen behövs: att skaffa mat och husrum och att överleva den vinter, som i år slår till mot dessa länder istället för mot vårt land just nu. Som alltid behöver mänskligheten gå vidare till en nivå där krig inte ses som lösningen på problemen.

Karin Bojs menar att Kungliga Vetenskapsakademien inte ska ägna så mycket krut åt ett ekonomipris, som överhuvudtaget inte omnämns av Alfred Nobel i hans testamente. Nej han insåg inte att ekonomi är den materiella grunden för vår existens. Att sammanbrottet av ekonomi startade de stora krigen och gjorde så att Hitler kunde ta makten. Folket i Tyskland tyckte att han var bra - åtminstone till en början - som fixade motorvägar och gav arbete åt alla. 

Det finns ett slags betraktelse från ett elfenbenstorn över Karin Bojs krönika och visst man kan befinna sig där - jag har gjort det själv när jag jobbade på DN - men vi behöver också den krassa verkligheten under våra fötter. Hur ska vi ordna så att människor från hela världen som kommer hit kan delta i vårt samhälle på samma villkor som vi andra? Glöm inte att passagerare av alla sorter drunknade när Titanic sjönk. Inte bara de i första klass som drack champagne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar