torsdag 19 december 2013

Drottningens hemland hjälper Sverige

UPPDATERAT
Ett stort glädjebesked för Sverige kommer från drottningen Silvias hemland Brasilien lagom till hennes 70-årsdag. Brasilien lägger en stor order på Jas Gripen. Förmodligen fick Brasiliens president Dilma Rousseff nog av USA - också påtänkt som samarbetspartner - när det uppdagades att spionorganisationen NSA i USA hade avlyssnat henne. Det ledde till en enorm ilska i Brasilien, relationerna blev isiga och amerikanska Boeing var borta ur leken.

Här fotograferas drottning Silvia inför sin 70-årsdag. Foto:Julia Hetta.
Brasilien väljer Jas Gripen till sitt flygplan för att det är bra teknik och inte så dyrt. Nu återstår avtalsarbete och ett utvecklingsarbete, som ska ske både i Sverige i Linköping och i Brasilien. Det kommer att ta tid, ett år eller mer med slutliga avtal, men alla är glada över detta besked och särskilt Saab i Linköping.

Trettiosex plan ska levereras och affären omfattar kring 4,5 miljarder dollar motsvarande ungefär 31 miljarder svenska kronor fram till år 2023 från Brasiliens sida. Brasilien är världens femte land i storlek och har en stor yta att försvara. Kritik har också kommit om att landet nu satsar på flygvapen fast det finns stor fattigdom. En femtedel av landets befolkning lever under fattigdomsgränsen. Men ekonomin är på väg åt rätt håll och landet måste ha nya flygplan med bättre och nyare prestanda och teknik än nu.

I Linköping är glädjen stor för på samma dag har både svenska försvaret och Brasilien lagt stora beställningar på Jas 39 Gripen, specialversionen. För Sveriges del handlar det om ca 16,4 miljarder kronor, som ska läggas på planet. Omkring 15 000 personer arbetar med flygplanet på olika sätt.
20.12.2013
Det kan komma att handla om hundra plan sägs det. Det blir mycket arbete och pengar det. Flygplan tycker jag är okej som vapenslag. Länder måste ju kunna patrullera sina egna områden. Och det är bra om Sverige också kan göra detta. Att inte Ryssland kränker våra gränser som de har gjort under hösten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar