lördag 1 december 2012

Första advent!

UPPDATERAT
Äntligen! Så bra att vi nu är inne i december och att det bara är fyra veckor till jul. Nu i dag måste alla stjärnor och ljusstakar fram.

Lukas är trött. Han är ändå 14,5 år gammal, men jättepigg.
Här ute på Värmdö är det en halvmeter snö och det snöar fortfarande. Har gjort det de senaste dygnen. Det slutar aldrig. Men det är bättre än det eviga regnandet som det var förut. Så ljust och fint! Vilken tur att snö är vit och inte brun eller svart. Bra ordnat av makterna.

Några grader kallt och helt okej väder. Hunden, en jack-russel-terrier, plogade sig fram i morse genom djupa snön när han gick ut. Djur blir aldrig förvånade. De tar omgivningen för vad den är. Snö eller sommar. Spelar ingen roll. De använder de olika årstiderna. Han blev hur pigg som helst av ett iskallt bad i snön. Själv har jag skottat ett varv runt huset. Snön isolerar när den ligger mot väggarna. Tack kära makter för snön! Men nya köldrekord vill vi inte ha! Inte som i Vittangi med drygt 33 grader kallt. Det räcker med minus 6 som det är nu kl 17.59.
2.12.2012
Minus 9 i dag och rådjur gick förbi. En mamma och hennes unge. Ungen klev rakt över fågelmaten jag just hade lagt ut, men begrep inte att det gick att äta. De gräver med klövarna i snön för att hitta gräset. Ännu är de mycket tjocka och feta efter sommaren. Det var ju fortfarande kraftigt grönt gräs bara för några dagar sedan. Nu dolt under snön.
10.03
Minus 10 nu. Får se om vattnet till huset klarar sig. Det brukar frysa vid den här temperaturen. Kanske har det hjälpt att vi isolerade mot norr. Vi får se.
3.12.2012
Jo det hjälpte! Vattnet har inte frusit och det var 18 grader inomhus i morse istället för de iskalla 15 som det brukar vara! Tack Tore för arvet som gjorde att vi kunde isolera! Det gick ned till minus 13 så fullständigt vansinneskallt för december. År 2009 var det 14,5 grader kallt och massor med snö, men först tredje veckan i december.
6.12.2012
Vi har en släkting som inte har firat advent och inte jul heller. Hon är uppvuxen i Sovjet. Där skulle all religion utrotas. Men nyår det vet hon vad det är.
Så här såg Lukas ut som ung!
Ni hittar denna bild också här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar