torsdag 20 december 2012

Någon idé att anmäla?

UPPDATERAT
Är det någon idé att anmäla nätmobbning? Ska vi få tåla att bli mobbade och stalkade på nätet? Nej naturligtvis inte. Men det är inte någon stor idé om man är vuxen och befinner sig som jag gör på nätet dagligen. Då tycker människor att man får stå ut med mobbning.

Som någon uttryckte det ungefär: har du en anslagstavla på nätet får du skylla dig själv. Vi har fått en yttrandefrihet som har inskränkts det senaste året när massmedier har tagit bort möjligheten att kommentera, att länka till artiklar och att ens skriva artiklar som debatterar.

Starka krafter vill inskränka detta ännu mer. För det kostar pengar att hålla ordning på kommentarer och andra yttranden i medier. Dessutom är vi som samhälle mycket rädda för främlingsfientliga människor. Denna rädsla har tagit över allt.

Det som har hänt nu på nätet och i verkligheten är att den nya tekniken har gjort det möjligt att snabbt dra ihop ungdomar på särskilda platser, efter att ungdomar hängts ut på nätet. Detta har pågått under lång tid och vi som samhälle reagerar inte så värst. För allt kostar pengar: hur mycket ska rättsväsendet tåla av utredningar kring detta?

Som enskild är det inte någon större idé att driva detta om man inte absolut tycker att detta måste motarbetas. Och när det gäller ungdomar så blir det föräldrarna som måste driva detta i första hand. I andra hand är det skolan.

Vi som samhälle har svårt att byta fot och det hela har blivit att det är flickor som är utsatta, medan polisen har sagt att det är både flickor och pojkar. Vi följer vissa inarbetade tankemönster: flickor är alltid offer och pojkar förövare. Och allt kan handla om främlingsfientlighet. Inte om klassamhället längre. Medierna polariserar kring vissa frågor och linjer och förtiger andra.

I Göteborgsfallet så ska naturligtvis alla som har råkat illa ut på nätet anmäla detta till polisen. Strunt i att det kostar pengar och att det är krångligt för samhället att utreda. Vi behöver sätta ned foten och visa att inget av det här är okej. Vare sig det handlar om huliganer eller något annat.

De som nämns på nätet som skyldiga till förtal i Göteborgsfallet är mest flickor, men också någon pojke. De flesta med utländska efternamn. Så kanske är det därför locket nu läggs på av medierna? Den senaste sajten som talade om Revolution 2012 är nedstängd.

Här skrev jag om vad som hände i Göteborg. Och här kan ni läsa om när TV4:as filmteam blev angripet och försvarat.
12:30
Klockan 16 ska det demonstreras. Vägra kallas hora heter denna demonstration. Horbock då (eller gayplayers, böghoror som är de nya vackra orden)? Är det något fint? Det är vänstern som demonstrerar. Uppenbarligen mot sig själva då? Eller är det ett slags uppfostran ungdomar emellan?
12:56
Regeringen ingriper nu mot kränkande fotografering, men inte mot spridandet av kränkande fotografier. Det är fortfarande för svårt.
17:34
Demonstrationen gick lugnt till. Själv har jag råkat ut för strömavbrott igen. Jag blev gråtfärdig. Det är psykisk tortyr att aldrig veta om elen ska fungera. Att treva sig fram i ett kolsvart hus med fara att ramla och slå sig blodig. Jag har massor med ljus utplacerade överallt, men tändstickorna låg inte alldeles intill mig när det blev svart. Värmdö är ett u-land, som ligger ett par mil från Slussen Stockholm. Jag har slutat att räkna strömavbrotten.

Idag skickar jag iväg I ormbärarens tid. Då kommer böckerna fram före jul. Om ni vill ha min bok så skicka ett mejl direkt till mig: ann.helena@swipnet.se 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar