fredag 14 december 2012

En svart Lucia

UPPDATERAT
Ja det var en film jag skrev om en gång i tiden. Svart Lucia. Men nu har också SVT tyckt att en svart Lucia skulle passa. Allas vår objektiva fria television retar tittarna. Själv missade jag hela tillställningen för denna morgonföreställning brukar vara så förutsägbar.

Och det var den ju nu också förutom en rappare från förorten och en mörk Lucia. Lucia är ingen riktig människa, som hon var från början utan har blivit en symbol och en tradition. Och hon står för att sprida ljus i denna mörka vinternatt. En ljusbringare.

Ljus är traditionellt något bra. Det är en symbol för det gudomliga, för det andliga element som efter mörkrets ursprungliga kaos, strömmade genom världsalltet och motade tillbaka mörkret. Mörker och ljus är dualistiska krafter, polära och står mot varandra.

Den kraftigaste ljusbringaren vi har är solen och den symboliserar i sin tur omedelbar kunskap. Månens ljus betyder reflekterad kunskap vunnen genom spekulation. Mörker uppfattas inte alltid som en fientlig princip utan kan vara komplementerande som yin och yang, delar av en helhet.

Patriarkala kulturer brukar uppfatta ljus som manligt och mörker som kvinnligt och SVT är tydligen inne på samma idé. Bakom den mörkhyade kvinnliga Lucian fanns det många pojkar som var ljusare, rentav vita. 

Idén om att uppstiga från mörker till ljus förekommer i många invigningsläror. I den judiska esoteriken inom kabbalan är urljuset lika med gudomen själv. Liksom att Frälsaren i kristendomen kallas för världens ljus.

Inom buddhismen är ljuset en bild av insikt om sanningen och övervinnandet av den materiella världen på väg mot den absoluta verkligheten: nirvana. Inom hinduismen är ljuset en metafor för vishet och andlig kunskap om den gudomliga delen av personligheten.

Inom islam har ljuset ett heligt namn: Nur och Allah är himlens och jordens ljus. Men för SVT är symbolen en svart Lucia. Dock bar alla tärnor och stjärngossar ljus inklusive Lucian. Men är det sant att det är våra invandrare eller adopterade som måste sprida ljus i vårt land? Var det en önskan om att de som är mörkbruna ska göra det i fortsättningen? Och inte vi andra som är i majoritet? Ska vi lämpa över alla bördorna på de som har annorlunda hudfärg? Blir inte det lite märkligt? En efterdyning av kolonialväldet? Rena 1600-talet?

SVT:s uppdrag verkar vara att nagga traditionerna i kanten. Men de har glömt bort själva symboliken och traditionen. Den har stelnat i en form, där ingen utveckling finns. Det hjälper inte att ta till det omvända i färgsättning. Det är lika förutsägbart som Nobelprisets utdelning. Vore det inte bättre att ta bort hela Lucia från vår fria statliga television? När det sänds från Uppsala domkyrka kan det inte bli mer stereotypt.

Jag har skickat ovanstående som en debattartikel till Debatt SVT. Tror ni att de tar in den?
14:52
Här är Disney rädd att stöta sig med någon och klipper bort den svarta dockan i jultomtens verkstad som sänds på julaftonen och en gammal farbror med helskägg. Det skulle kunna stöta svarta och judar. Jag har aldrig någonsin under de drygt 50 år som jag har sett detta på julaftonen uppfattat farbrorn som en jude och den svarta dockan är mycket bättre än den bortklemade vita med korkskruvslockar, som uppenbarligen tillhör överklassen. Den svarta är en kavat tjej, som klarar av mycket själv.
15.12.2012
I Aftonbladet så tycker över 90 procent av läsarna att det är fel att klippa i Disneys jul så då trollar tidningen fram Lena Mellin som får hålla med dem. Det är mot mångfald att klippa i gamla filmer för det finns ju olika sorters människor. Nej men det är väl att förfalska något som en gång har gjorts. Att helt revisionistiskt ändra filmhistorien. Tidningens Oisín Cantwell kör den pk-korrekta modellen att allt "rasistiskt" ska bort. Då måste nog alla gamla filmer och böcker ryka, eller eldas upp. Bokbål, bokbål!

Det är där debatten står mellan de som är för mångfald och mot rasism. Nu har det delats upp på två personer i Aftonbladet och Mellin har vänt på begreppet mångfald så att det ska betyda något annat än att minoriteterna ska få bestämma. Cantwell kör den gamla modellen att rasism är allt som någon blir stött av och det ska förbjudas.
06:07
SVT har fått Arne Weise att göra en pudel för sin omedvetna rasism. Tänk att han aldrig tänkte på det! Jo han som är över 80 år var ju naturligtvis totalt omedveten om vad som hände i Tyskland eller i världen. Sic! Och allt måste rättas politiskt också Kalle Anka på julaftonen. Ändra eller bränn! Arne Weise rättar in sig i ledet. Han vill ju inte beskyllas för att vara rasist på gamla dar.

19 kommentarer:

 1. Hej.
  Är inte rasse lr nasse. Men jag skulle hellre velat se en lite mer ljushyad person. Just för den svenska traditionen. Hårfärgen spelar ingen roll... O rapparen, vad hade han där att göra. I ett Luciatåg ska det vara som det alltid vart. Kul att man ändrar vissa saker, men inte det. Rap hör inte till decembertraditioner. Känner mig väldigt gammal när jag säger så här, men det är mitt tycke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej jag tycker att folket kan sköta det här bättre än kyrkan och staten kan. Varför går de ihop om detta? Folket firar Lucia enligt sina traditioner överallt. Skippa överhetens påtryckande firande!

   Radera
 2. En liten kommentar om det där med juden och den svarta dockan. De avsnitten var faktiskt borta ur filmen under många år - vet inte ens om de var med från börja i svensk TV. Fanns inte när jag var liten i alla fall. Tror de kom tillbak under 80- eller 90-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant de var borta, men de fanns där när jag var liten när det hela var i svart-vitt. Sic! Jag tycker de kan ta bort hela Disneys jultomteverkstad. Är inte tanken på en jultomte som gör julklapparna åt barnen förlegad?

   Radera
 3. "och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930- till 2000-talet "
  SVT skickar en FÖRFRÅGAN till Disney om att censurerara en 80år gammal film. Allt annat är trams.
  Visst, vi raderar ALLT efter en rullande 5årsregel, så blir ingen nånsin stött mera, och alla makthavare kan komma undan med lögner och dribblingar eftersom allt material äldre än 5år speglar en omodern världsbild...
  SVT är en socialist-institution som bitvis kan göra fantastiskt bra program, men bara så länge politiken kan hållas utanför - vilket är sällan. SVT bör i sin nuvarande form helt läggas ner sen byggas upp i privat form. Lagar bör införas att ingen ägare i ett media företag får vara större än 20%.
  Har ej sett Lucia-firandet eftersom jag slutat med TV, men en icke svensk som Lucia är helt otänkbart och den som kommer på idén m ed en icke svensk Lucia, gör det självklart som en en ren provokation. Rappare? Jamen varför inte en gängvåldtäkt också? Men då hade Lucia behövt vara vit och blond förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajajaj här tog du i lite väl mycket. Lucia är icke-svensk från början så det är inte fel alls. På så vis är det alldeles rätt. Hon är ett katolskt helgon som brukar avbildas med svärd (!) och med två ögon på ett fat (!) för hon rev ut sina ögon enligt legenden. Men sedan har vi omvandlat detta katolska helgon till en ljusdrottning i Sverige och skapat en egen tradition av det.

   När jag var liten såg jag Stockholms Lucia som red i kortege med hästar i stan. På den tiden det inte fanns någon TV. Det var grejer det. Hon kröntes i Stockholms stadshus. Lucia kommer från lux, som betyder ljus. Så Lucia ska stråla av ljus, något vi behöver i denna mörka tid.

   Radera
 4. Jag är väl medveten om legenden om S:t Lucia . Jag menar att vårt firande är vår version helt och hållet. Vårt syfte har inget med ursprungssagan att göra. Alltså är det helt och hållet vår egen tradition och förutsättningarna för traditionen har varit desamma tämligen i lång tid. Jag ger mej inte in på att säga hur lång tid, eftersom uppgifterna som presenteras är resultat av bombardemang av politisk korrekthet under +40års tid, och eftersom internet bara funnits i nån större omfattning i 15år, så är de googlade uppgifterna "barn av sin tid". Att några ängsliga nationshatare ända sen 70talet (när jag var barn) har gjort det till sin hjärtefråga att utplåna samtliga nationella och etniska spår i varje tradition i alla "västliga" land, innebär inte att vi ska anpassa oss till deras, av uppenbar marxism drivna, aggression. Det fanns en tid när nation och enticitet var en självklarhet utan minsta kontrovers, men de senaste 40 åren av "internationalen" genomsyrandes varje statlig/offentlig institution, har lett till att det är kontroversiellt att ens vara renrasig svensk. Att påstå det, är snudd på ett brott. Att var stolt över det, är en direkt-biljett till den plats dit övriga paria-stämplade önskas till. Att försvara sej mot våld och i samma tillfälle protestera över att våldet har en rasistisk grund, kan leda till att den som är attackerad (svensk) men lyckas vända attacken till en seger - äntligen t.o.m. kan dömas för det underliggande brottet att vara svensk i sitt eget land - i form av hatbrott. En utlänning kan aldrig dömas för hatbrott mot en svensk. Det finns inga juridiska rekvisit för den situtionen. Frågan har ställts till statsminister Reinfelt av SD-ledaren Åkesson om när detta missförhåkllande skall ändras och svaret blev en slingrig version av "aldrig".
  http://www.youtube.com/watch?v=-H3CY3UaKzQ&list=LLTciIw2j9sdBPXpu1LlZ_fQ

  Så med denna bakgrund, på vilket sätt tycker du att jag "tog i lite väl mycket"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första, vem säger att flickan som fick vara lucia i svt inte var svensk? Finns det några som helst belägg för det förutom att hon hade mörk hy? Jag tycker att hon såg ut som en typisk indisk flicka som blivit adopterad av ett svenskt par. Är adopterade inte svenskar?
   Och när vi ändå håller på, kan inte du definiera "svensk" åt mig?
   Jag är svensk. Mina förfäder var svenskar så långt bak man kan hitta, men många väljer att inte se mig som svensk pga att jag valt en annan religion. Så vad är det egentligen som spelar roll? Är det min etniska bakgrund? Eller är det att jag passar in i mallen? Jag kan tex alla de vanliga julsångerna, gör det mig svensk?
   Och ditt prat om svenskfientlighet och att det skulle vara nåt fult att vara svensk är struntprat. Jag har alltid varit stolt över mitt ursprung och jag har aldrig behövt be om ursäkt för det eller ens hört det insinueras att det skulle vara nåt dåligt. Däremot blir jag diskriminerad AV SVENSKAR sen jag valde islam. (jag konverterade inte förrän vid vuxen ålder så jag har hunnit leva med båda)

   Radera
 5. Svar på frågan:
  "Jag har skickat ovanstående som en debattartikel till Debatt SVT. Tror ni att de tar in den?"

  Nej, jag tror inte de tar inte in den av två skäl:
  Argumentationen är färgad (pun not intended) av jämförelser som låter sej tolkas som om du är rasist, vilket är ett "á priori"-skäl till refusering.
  Fetstilade patriarkat-exemplet saknar, åtminstone i min brist på bildning rörande patriarkatens gemensamma strukturer, en beskrivning eller referens som visar var man kan fördjupa sej i patriarkatets påstådda ljus-preferenser. Efterssom det är "fetstilat", antar jag det är viktigt.

  I mitt tycke är uppbyggnaden av en bloggliknande karaktär, där man inte behöver vara så noga med inledning-avhandling-avslutning. Tonen är lite för personlig/"pratande" för att vara en riktigt effektiv artikel. Men min åsikt är från en rationell informationsöverförande och faktareferensförtecknande synvinkel. Jag har dock lagt märke till att debattartiklar i DN och SvD kan ha vilken struktur som helst, vara rena tyckar-orgien utan några som helst krav på stringens, så din artikel sticker inte ut som "dålig". Det jag hade önskat vore en fördjupande diskussion kring hur ljus och patriarkat hänger ihop, men jag misstänker att det vore bättre att lyfta ut patriakat vinkeln (jag misstänker den är långsökt) och istället hitta ett bättre exempel/liknelse/bevis till din anförda punkt om att lägga ner officiella Lucia-firandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mer en retorisk fråga. Ha en trevlig fredagskväll.

   Radera
 6. Jag har läst någonstans att Lucia fanns före kristendomen i Norden, att det var en sed att sprida ljus och hopp på årets mörkaste dag (Gregoriansk tidräkning) blev 13/12 Juliansk tidräkning. Är det någon som vet om detta stämmer?

  Hur som helst är det intressant att observera SVT's kulturmarxistiska aktiviteter. SVT drar sig inte för att vanhelga gamla svenska traditioner med Afrikansk Lucia och Arabisk rappare, allt för att visa svenska folket att Sverige är mångkulturellt och det skall svenska folket anpassa sig till varken de vill eller ej.

  SVT's kulturmarxism upprör många svenskar som tycker att Lucia skall vara en blond svenska och att rapp-musik inte hör hemma i Luciatågen eller i kyrkan. SVT är helt enkelt en politisk propaganda organisation som bedriver politisk indoktrinering av svenska medborgare i bästa DDR-diktatur stil. Varför kan inte svenskarna få behålla sina vackra traditioner i sitt eget land?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående Luciafirandet före kristendom, så firades vintersolstånd i föregående religioner i alla delar av europa. Just Lucia har nämnts som en helgdag som introducerades i konkurrens med med desssa vintersolståndsfester. Missionärerna såg till att införa i stort sett alla sina traditioner på typiska helgdagar och på typiska helgade platser, så med viss modifikation kan man svara ja på frågan. kolla Wikipedia, de berör frågan men innehållet skrivs ju av vem som helst så rota vidare i angivna källor där, är mitt tips.

   Radera
 7. Jag vill kommentera angående Disney, jag förstår att många ser den svarta dockan som rolig och som du uttryckte det, kavat. Men bakgrunden är ändå att det är en pickaninny figur av sin tid. En tid då det var väldigt vanligt att måla svarta precis sådär, överdrivna, fula och med överdrivna läppar. Det vi måste förstå är att vi i Sverige har ett väldigt kort minne och inte heller alls samma bakgrund vilket gör att något som för oss kanske är gulligt är för tex svarta i USA en påminnelse om en tid av förtryck och lynchning. Att ta bort dessa är inte att sopa under mattan vad som hänt förr utan snarare ta ansvar för att inte fortsätta sprida rasistiska nidbilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inget minne alls när det gäller denna drift med svarta för det är Amerika som har ägnat sig åt detta. En helt annan kultur än vår. För övrigt kan vi väl skriva om Astrid Lindgrens böcker så att det står rätt i dem. Hon har ju gett Pippi Långstrump en negerkung till pappa. Och det betyder att han är kung över negrer. Fy! Det bästa vore om vi alla fick ett piller, som utplånade sådana minnen. Kan inte den statliga socialstyrelsen ordna detta åt oss?

   Radera
 8. Nej vi har inget minne av just detta, men vi har glömt ganska fort vad vi gjorde mot tex samer och tattare eller hur? Det är inget man vill kännas vid och definitivt inget jag lärde mig i skolan. Eller tex rasbiologiska institutet. Det är också en blomma i hatten för oss svenskar. Där kom de fram till lagen om tvångs sterilisering, och även att den nordiska rasen var så mycket bättre än tex zigenare.
  Jag är rädd för vad man mer kommer få veta.
  Som barn och ungdom i Sverige växer man upp med tron att Sverige aldrig gjort något fel, vi behöver inte känna någon skuld för orättvisorna och de hemska saker som hänt i världen. Ack så fel man hade. Men som sagt, dessa saker lärs inte ut. Denna del av Sveriges historia talar man inte om så ja, vi har ett dåligt minne. Precis som de vita i USA ansåg sig vara bättre än svart, eller nazisterna i Tyskland ansåg sig vara bättre än judar så ansåg sig svenskarna vara bättre än tattare/zigenare/samer. Vi må inte ha fullt så blodig historia som USA, men tankesättet var det samma och det bör vi inte glömma. Bara för att något hänt för länge sen betyder det inte att vi inte behöver ta ansvar för det idag. Astrid var även hon en produkt av sin tid precis som Disney, det betyder inte att de som varumärke måste fortsätta stå för samma ideal. Tack och lov kan vi människor utvecklas, att de tar bort dessa nidbilder är en del i den utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur gammal är du Josefin? Levde du för hundra år sedan och var rasist? Jag har inte gjort ett dugg mot samer och tattare. Tvärtom brukade min mamma säga när jag frågade henne: ja vi är väl tattare, med ett av hennes skratt. För hon var mörk med mörka ögon och blev behandlad därefter av överheten. När hon fick missfall trodde läkaren hon hade gjort abort på sig själv tex. Läs min bok I ormbärarens tid. Den handlar om bla detta.

   Man kan inte döma ut oss som lever nu för vad som gjordes före andra världskriget av människor som var vetenskapsmän (tyckte de). Hela världen var indragen i det där vetenskapliga rastänkandet, inte bara Tyskland. Och det gjorde inte "vi" utan överheten. Den som tyckte sig vara detta.

   Vi kan inte piska oss själva nu för vad vissa människor gjorde. Det vore detsamma som att ta på sig skulden för vad en mördare gör i dag. Gör du det? Eller vad de svarta gjorde mot de svarta i Rwanda? Eller vad som hände i ex-Jugoslavien? Att ta på sig hela världens skulder är inte så smart. Då är du som Jesus då? Gud själv? Är inte det lite högfärdigt? Är inte det att tro att vi vita är så utvecklade så vi kan ta på oss hela världens skuld? För vi är så högtstående? Och när vi har piskat oss klart då? Vad händer sedan? Förlåter vi alla folk då för vad de har gjort?

   Jag tycker nog det räcker med att svara för sig själv. Att leva så gott det går. Jag har träffat Astrid Lindgren och hon var inte någon ond människa. Hennes böcker behöver inte ändras och inte filmer eller andra kreativa skapande produkter heller. Om vi tänker så blir vi bokstavstrogna och likadana som nazister/ kommunister. Bokbål och andra bål blir följden. Det har vi nog av. Dessa alster som skapades då berättar om sin tid. Låt dem göra det! Författarförbundet vill behålla ordet neger. Kan du se här:

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2011/01/forfattarforbundet-gillar-ordet-neger.html

   Radera
 9. Problemet är att det som händer nu inte är "för hundra år sedan". Oavsett om du vill erkänna det eller ej så lever vi i ett rasistiskt samhälle även här i Sverige. Varför tror du att en person med utländskt namn måste söka tio ggr fler jobb än en svensk med samma utbildning? Varför tror du att svarta/mörka/muslimer konstant behandlas annorlunda. Folk tycker tex att de har rätt att skrika nedsättande kommentarer till mig.
  Jag läste nyss om en adopterad flicka som inte fick vara Pippi på dagis för "Pippi hade ju inte svart hår".
  Kolonialtiden är över, eller? Idag transporteras värden utav tio gånger så mycket som Afrika får i bistånd ut ur Afrika. Dvs till utländska företag, inklusive Sverige. Detta är efterföljden av kolonial tiden.
  Vi behöver inte må dåligt över vad de gjorde för hundra år sedan, men vi ska inte göra ursäkter för att vi låter det fortsätta idag. Rasism är vardag för många av mina vänner, det är inget vi bör sopa under mattan. Än en gång, Disney är en produkt av sin tid, men det vore sorgligt om de höll fast vid en tid och fortsatte propagera för något helt fel bara för att de en gång stått för det. Astrid Lindgren hade antagligen slutat säga neger hon med om hon levt idag och förstått hur sårande det är.
  Du som växt upp med känslan av hur det är att bli diskriminerad, varför skulle du vilja att detta fortsatte?
  Varför är det viktigare att "få ha rätt att säga vad man vill" än att respektera att andra mer utsatta grupper blir sårade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte du ska bo i ett så rasistiskt land som Sverige. Det finns säkert andra länder som är bättre. Jag skulle själv flytta om jag inte hade hela min släkt här och var född här. Till något land där vintern inte är så lång och strömavbrotten inte så frekventa.

   Radera
  2. Jag skulle kunna tänka mig att flytta iväg några år för att prova på att bo nån annanstans, men jag älskar Sverige för mycket för att flytta för resten av livet. Sverige är nog ett av de mindre rasistiska länderna i världen. Jag är stolt över att vara svensk och jag är stolt över Sverige, missförstå mig inte. Jag försöker inte hacka ner på Sverige, men det är ingen utopi. Det finns fortfarande saker att jobba på, Det är min poäng.
   En vit vinter är underbar, och om strömavbrotten inte håller på så länge är det mysigt med levande ljus :)
   Glad vinter!

   Radera