fredag 21 december 2012

Tonårig pojke bakom instagramkontot

Nu har en ungdom trätt fram och berättat för Aftonbladet att han är skyldig till kontot. Han blev chockad över konsekvenserna det fick. Pojkar blir inte män förrän i 20-årsåldern. Deras hjärnor är inte fullt utvecklade förrän då. Tonåriga hjärnor drivs av kickar.

Det här är uppenbarligen en sådan individ. Vuxenvärlden måste ta på sig att hålla gränserna åt sådana ungdomar. Vi kan inte ha ett samhälle där alla löper amok för att någon har gjort något på nätet. Aftonbladet är rätt säkra på att det är rätt ungdom de har fått tag på nu.

Han har vänt sig till tidningen för att han tycker synd om den 17-åriga flickan och hennes familj. Hon å sin sida tycker synd om honom, för det var inte han som spred ryktet att det var hon som låg bakom detta. Han trodde aldrig att detta skulle få sådana konsekvenser.

Själv var han inte ute på gatorna, men följde vad som hände. Vad ska man säga? Pojkar är pojkar? Ungdomar måste få begå misstag? Särskilt om de bor i förorterna? Jag tycker jag känner igen fenomenet. Det var likadant när jag var ung. Ungdomar är lite dumma i huvudet helt enkelt om de inte har fått en ordentlig skolning antingen hemifrån eller från resten av sin omgivning.

Eftersom det skapades fler konton uppstår naturligtvis frågan: finns det fler pojkar/flickor där ute som är lika dumma och omogna? Den här ungdomen har tänkt överlämna sig till polisen, men är rädd för vad folket, mobben, ska göra. Själv tror han att det är som att begå självmord. Mobbar ska man alltid vara rädd för, men nog skulle vi som samhälle kunna skydda en pojke?

Tonåringar styrs av känslor och det är ingen idé att tro på deras intellektuella försäkringar om hur de ska göra i en viss situation. När känslorna tar över så styrs de ändå av dessa. Vad de gör i tonåren utvecklar också hjärnan. Och de gör som föräldrarna gör, inte som de säger.

Aftonbladet har inte rätt att avslöja för polisen vem denne ungdom är. Han har källskydd.

Här skrev jag om detta tidigare. Och här.


1 kommentar:

  1. Det är intressant att höra att den som skapat kontot gett sig till känna och lika intressant är det att tidigare ha hört att polisen anser någon misstänkt enbart på rykten. Har vi egentligen ett rättssamhälle? Det är väl minst lika hemskt att bli förklarad misstänkt för brott som det är att bli klandrad för det kommentarerna beskrev på kontot. Polisen medverkar ju i förtal av den sjuttonåriga flickan!
    Nu kommer frågan om pojken som skapade kontot egentligen lade ut några bilder och kommentarer på kontot. Det kan ju ha varit andra som skickade in sina bilder kompletterade med kommentarer och på detta sätt gemensamt skapade förtalssiten och allt dess innehåll. Det kan väl knappast vara brottsligt att skapa en folder på instagram? Men om man anger vad foldern förväntas innehålla kommer man in i det osmakligas gråzon.
    Om vi sedan tar kommentarerna som de återgivits i pressen så är dessa typiska för osäkra avundsjuka tjejer som tror att alla andra varit med om sådant de själva längtar efter men inte vågar prova. Sedan överdriver de när de beskriver sina tankar och väljer att använda en mindre aktansvärd vokabulär. Det är inget nytt, bara ny teknik...

    SvaraRadera