lördag 8 december 2012

Peter Englund ett föredöme för pappor

UPPDATERAT
Han är borta och frånvarande från de festligheter som redan har dragits igång kring Nobelpriset. Trots att han är Svenska Akademiens ständige sekreterare kommer han inte heller att deltaga i Nobelfesten på måndag.

Förklaringen är att han har blivit pappa för femte gången och han har varit på BB och är pappaledig. Det senaste han gjorde offentligt var att ta avstånd från grälet i Akademien kring nobelpristagaren i litteratur. Men sedan var det dags för nya babyn.

"Som med hallucinatorisk realism förenar historia, saga och samtid" så läste han upp motiveringen till varför Mo Yan skulle få priset i litteratur. Men nu är det bara det nya barnet som är aktuellt. Vad det blev? Jag vet inte. Det är ingen som har skvallrat till mig. Pojke eller flicka antagligen, men kanske det senare nu igen?

Men frun Josefin Englund har egen firma och sitter i bostadsrättsföreningens styrelse i Uppsala, där de bor. Hon och han träffades genom att hon korrekturläste hans text och de gifte sig 2005. Hon är 37 år och således yngre än han. Han är född 1957. De har en dotter Turid sedan förut, fyra år gammal. Hans två äldsta barn Gustav och Karl är myndiga. Så finns Signe som lär vara 17 år nu.

Peter Englund blev historisk eftersom han var den förste ständige sekreteraren någonsin som tog ut sin barnledighet då när Turid föddes. Här skriver han själv om detta nya fadersblivande.

4 kommentarer:

 1. Jag skulle säga att han verkar vara en helt normal svensk pappa som är med vid födseln och som tar ut några pappadagar. Förstår inte vad som är så uppseendeväckande. Kanske internationellt men inte i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå det är det för att denna celebra samling som heter Svenska Akademien har fått en ständig sekreterare som inte offrar allt för sitt jobb.

   Radera
 2. Jag anser för övrigt, att det inte är ett dugg hedervärt att generera FEM barn, snarare bevis på fullständigt ohållbar egoism, sett ut ett vidare perspektiv!
  En värld, där mänskligheten redan skulle behöva två jordklot, och den utan jmf största miljöbelastningen utgörs av varje ny individ,spec.om född in i den resurskrävande Västvärlden.

  En högutbildad SVENSK (som Englund,historiker tom )borde väl om någon agera mer ansvarsfullt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, ha jätterolig kommentar. Vad sägs om min mormor och morfar då som ordnade till tio barn. Den yngsta föddes när mormor var 45 år och det blev min mamma. Tänk vad mycket detta jordklot hade gått miste om ifall inte någon av oss hade fötts. Mormor var ett av åtta syskon. Uppfyll jorden och föröken eder! Ni kan läsa min bok I ormbärarens tid får ni se hur det var att vara torpare och vara föräldrar till tio barn.

   Radera