söndag 9 december 2012

Stackars mänsklighet

Ska vi gå under i kylan eller när vi får 40 grader varmt över hela jorden? Rapporterna om vår undergång i värmeslag verkar en smula överdrivna nu när det var 16 grader kallt i morse där vi bor, vilket inte ens SMHI visste om i går. Och informationen om klimatet blir inte särskilt mer trovärdig för att det har visat sig att vi har massor med bränsle kvar sedan dinosauriernas tid under jord i form av gas, olja och kol.

Detta är det senaste hotet: att vi anstränger oss för att ta till vara detta och då går det åt skogen genom att vi spär på värmen. Jag har nyss varit ute och grävt fram björkveden, som ligger under presenningar ute på tomten. Den var begravd under en halvmeter snö. Det är verkligen kallt, men vår temperaturmätare hade lyckats hamna under snön i går kväll och vi trodde på de minus 8 grader som den visade.

File:Juletræet.jpg
Vi behöver ljus i den mörkaste natten
I själva verket är det således kring minus 14 nu mitt på dagen när solen har varit uppe en stund. Huset klarar sig rätt bra ändå med tanke på att bara varmvattnet i köket har frusit. Vi har väl använt det för lite. Kallvattnet däremot rinner.

Räddningen för oss alla är att lagra koldioxid så att inte atmosfären blir så uppvärmd att vi går under och den senaste klimatkonferensen var en besvikelse. Här skrev jag tidigare om detta.

Det blir lite märklig diskrepans mellan forskare och vanliga människor. De befinner sig i den vetenskapliga himlen och vi här på jorden.

För egen del har jag inte märkt ett dugg av några klimatförändringar under mitt relativt långa liv. Det har varit varma somrar på 50-talet som jag minns. Särskilt 1954 då det var en stor skogsbrand ute på Ingarö, som slutade ett 30-tal meter från vårt dåvarande sommarhus. Vädret skiftar och det gäller att överleva på de sätt som går. Både värme och kyla.

Jag säger som jag brukar: den som lever får se. Vi måste ha rätt att ha värme på vintern inomhus när vi bor i Sverige. Klass 2 varningarna står som spön i backen. Håll er inomhus! Och i  östra Europa dör folk i snöovädret. Vi har det ändå bra i Sverige.
14.12.2012
Och nu blir det värre. Ännu mera snö och blåst. Hoppas vårt tak håller. Elen har blinkat i dag också. Hur ska det då bli i morgon? Drivorna hänger ned över det. Vilken vinter! Visst vore det skönt att flytta till södra halvklotet.

Varmast på jorden är just nu Porto i Brasilien plus 41 grader. Kallast Artyk i Sibirien minus 49 grader. Vilken tur att Lukas kom hem! Livsfarligt att vara ute, är minus sju nu, och var det i går när han försvann också. Här skrev jag till Vattenfalls VD Öystein Löseth efter det förra strömavbrottet. Nacka Värmdö Posten tog in min text som öppet brev. Kanske får svar någon gång?

Vi fick till och med sophämtning sex dagar försenat och då kom en jättetraktor och tog med sig vår soptunna ut till en större väg. Sedan hämtade den röda jättesopbilen. Vilken service!

5 kommentarer:

 1. Allians-minister Lena Ek var på FN:s klimatmöte i Doha och omhuldade scenariot 4 grader varmare. Samtidigt ska allianskollegerna som styr Stockholm fatta beslut om Nya Slussen, som bygger på att det inte blir några fyra grader varmare - för det är Nya Slussen inte konstruerat för. Så hur ska ni ha det, politiker? Kanske dags för Slussen Plan B http://www.youtube.com/watch?v=VGXFXWqGRDc&feature=youtu.be&t=3s

  SvaraRadera
 2. Två ex bara: jag kom förra året till samma plats på fjällen som 15 år sedan och det var totalt förändrat, hade foton att jämföra. Kalfjällen borta, växtlighet i stället. Kartorna stämmer inte längre. När jag gick Mt Blancrundan såg jag tydligt hur glaciärerna hade försvunnit. Pratade med ortsbefolkning och de beskrev smältning, värre väder (mera regn och varmare) och även brist på dricksvatten. Så det är varmare än nyligen men vad är vad? Vi bör vara rädda om vår miljö oavsett.
  Har en trevlig julbok som väntar. Gissa vad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. All respekt för dina och andras iakttagelser. Och samtidigt suckar jag över den djupa snön och de vilsna rådjuren, som inte hittar mat. Tredje vintern i rad när man ångrar en smula att bo på landet. Jag vet att vi sade till min (numera avlidne) styvfar att vi skulle se om det gick att bo här när vi flyttade hit för 25 år sedan. Och det gjorde det! Men nu vetefasen. Hoppas det är någon av mina böcker då! Ge mig gärna feedback!

   Radera
 3. Det är en missuppfattningm detdär med varmare klimat. På vissa håll som i Norden kommer det kanske att bli kallare. På andra håll så varmt att mänskor får flytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo forskarna har börjat satsa på extremväder istället för total uppvärmning eller nedkylning. De måste ju ha nya anslag till sin forskning, således söka en förklaring till alla sorters väder. Det ger nya pengar. Den som lever får se som jag luttrat brukar säga. Just nu är det kallare på norra halvklotet än det är varmt på södra.

   Radera