måndag 3 december 2012

Klimatet ska fixas

Klimatöverläggningarna är i Qatar, där det aldrig är lägre dygnsmedeltemperatur än 20 plus. När det är som varmast är det inte lämpligt att gå ut. Landet är öken och 16 mil långt. Innan de hittade olja var det mest pärlor och fiske som var inkomster.

Kanske går det bättre för klimatet än på Köpenhamns klimatmöte år 2009 för där var det betydligt kallare. Det sägs att USA har fått mindre inflytande och Kina mer medan EU har ungefär samma påverkan på förhandlingarna. Eftersom klimatet mycket handlar om tro så vore det väl bättre att lägga dem i september innan det har blivit så isande kallt som nu.

Känslomässiga argument går alltid hem när det gäller sådana här stora frågor för ingen vet ju egentligen att det ska bli fyra grader varmare. Hur ska det gå med världen och oro för framtiden. Det finns alltid undergångsprofeter. Och makthavarna har ständigt använt sig av vetenskap för att skrämma folket. Men vetenskap kan bevisa allt möjligt och är ofta i makthavarnas tjänst.

Vår egen miljöminster Lena Ek åker till Doha i dag och slipper kylan i Sverige. Det är bråttom med att rädda jorden. Vi har inte mycket tid på oss. Fast det räcker med att en av våra jättevulkaner får utbrott så är det kört. Då lär det bli en ny istid eller åtminstone missväxt i flera år. Vi är i händerna på naturen. Tro inte något annat.

Här finns uppdateringar om vädret i december i år. Kallast där vi bor sedan 1987 (då flyttade vi hit).
8.12.2012
Det är fattiga länder mot rika och allt har gått i stå. Det hela handlar om pengar som vanligt. Rika länder ska betala. Fattiga ska få. Hur ska detta lösas? Spänningen är olidlig. Varmast i världen var denna dag Broome i västra Australien med 44 grader och kallast i världen Vanavara i Sibirien med minus 47. Kylan vann.
10:41
Och nu har de lyckats att knåpa ihop ett avtal, där klimatskador ska ersättas. Långsiktiga klimatskador ska hanteras som om en högre havsnivå spolar bort en strand eller man får saltvatteninträngning i dricksvattnet.

 Ja det låter som hokus-pokus. Saltvatteninträngning handlar om hur mycket grundvatten man tar ut. Vi har det på Värmdö. Och stränder spolas bort av annat än av att havet stiger. Se på Skåne, där havet stiger hela tiden för att marken sjunker.
18:32
Det blev som vanligt. Varken Kina eller USA tänker sänka några utsläpp. Kina är ett u-land och USA ställer sig utanför. Men vi i Sverige ska väl vara bäst som alltid?

6 kommentarer:

 1. Lena Ek, hon kan Doha hela natten, var inte den låt på Svensktoppen? Undrar vän av ordning - eller oordning.

  SvaraRadera
 2. Hoppas de kommer fram till något denna gång - det börjar bli i sista sekunden känns det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha ja i alla fall om man tittar ut i dag. Det går inte att öppna vår dörr för den är igensnöad. Inga bussar går. Jag skulle inte ge mig ut i det här vädret om jag fick betalt. Livsfarligt.

   Radera
 3. När skall människan fatta att vi inte kan påverka klimatet! Jorden har alltid skiftat klimat från varmt till kallt och tillbaka igen. Om nu det är vi som orsakar det så borde vi väl möjligen se till att det finna färre människor inte något annat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är också en svår väg, färre människor. Så tycker de mörkgröna för naturen anser de är viktigare än människor. Inte lätt det där. Den stora skräcken på 70-talet var överbefolkningen och då var den inte alls lika stor som i dag. Någon gång brakar det säkert. På många sätt. Eller också blir det stora jättevulkanerna som sätter stopp för oss.

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2010/01/jattevulkanen-i-yellowstone.html

   Radera
 4. http://illvet.se/fraga-oss/kan-vi-overleva-ett-supervulkanutbrott

  SvaraRadera