onsdag 16 september 2009

Mansfield ParkJag såg Mansfield Park från 1999. Tänk att Jane Austen i början av 1800-talet visste exakt vad livet handlade om. Att det är sanningen och kärleken, som är det viktiga och inte något annat.

I det verkliga livet fick aldrig Jane Austen sin älskade och det rådde hon bot på i sina böcker, som utspelar sig i högre överklassen och ofta pekar på de tillkortakommanden, som fanns under hennes tid. Särskilt för kvinnor.

Boken Mansfield Park kom för första gången i svensk utgåva år 1997. Ibland tar det tid. Kanske är det för att vi längtar efter den här sortens raka liv, som Jane Austen är så populär nu igen.

Hon var skytt som jag och för det stjärntecknet är det viktigaste frihet, hederlighet och rättframhet och att vara intellektuell och filosofiskt.

Jane Austen var trogen sig själv och det är exakt det jag också vill vara. Jag känner igen mig i henne. Så här långt efter hennes egen livstid.

Det är nästan tvåhundra år sedan hon dog. Hon dog 1817 bara 41 år gammal och hennes död orsakades troligen av Addisons sjukdom, en sjukdom som också John F Kennedy led av drygt hundra år senare.
2 kommentarer:

 1. Alla som läser eller tycker, anta utmaningen:
  "Leroy sa...
  Vilket bra Initiativ Monica!

  Jag slog vad om att allt skulle lösa sig inom kort och sattsade 300 på att så skulle göras. Bad inblandade om rakhet och eftertänksamhet.

  Tänk vad roligt. Det blev förändring. Pengarna strömmar in!

  Nej det var nog ingen som trodde att det skulle lösa sig. (Fast jag så länge öns katt)

  Tänk om alla som läser, skriver och kommenterar på de olika bloggarna kunde anta utmaningen och göra lika dant.

  Värna om utsatta barn och mödrar i Tjernobyl!

  Samt förändra bloggvärlden få till så att man inte trampar ner varandra utan deltar där man vill enligt utställda regler av den som äger bloggen.

  Man som bloggansvarig utfärdar regler och utdelar varningar till de som är på gränsen. Att man som admin omedelbart tar bort sånt som räknas som kränkning.

  De på Änglagård i Tjernobyl har ju faktiskt inte ens ett ordentligt tak eller stuprännor och här sitter vi och käbblar.

  Därför utmanar jag alla andra som bryr sig att göra en god gärning i samband med att vi enas om hur vi ska agera gentemot varandra, skapar lite regler för hur vi resonerar. Ansvarsfördelning.etik och moral.

  Så att framtida generationer kan få lite bättre förutsättningar.

  Både tak över huvudet och lite nätettikette, förhopningsvis får de även i Tjernobyl så småningom tillgång till datorer om dom överlever. Vi skall inte klaga för vi har det egentligen så bra.

  Jag har satt in ytterliggare 300 som dyker upp i morgon eller övermorgon. Dom är märkta OBS! Från Leroy.

  Få se nu hur många som nu klarar av utmaningen så vi kan lyfta taket och få ihop pengarna.

  Sätter in efter egen förmåga/vilja innan kölden sätter in. (Vore roligt om man märker insättningarna med sitt nic eller namn tror jag)

  Då går det säkert att följa tickern på bloggen om Änglagård och kärnkraft:

  http://monicaantonssons.blogspot.com/

  Låt barnen blomma ut till vuxna medborgare med bra förutsättningar såväl fysiskt som psykiskt.

  LEroy

  16 september, 2009 19:18 "

  Leroy

  SvaraRadera
 2. Själv har jag redan bestämt mig att skicka 500 kronor till Änglagård nästan gång pengarna strömmrar in till oss ;))

  SvaraRadera