tisdag 29 september 2009

Kung Midas råderPengar gör ingen lycklig. Se på de senaste tidens exempel- stackars Anna Anka - som desperat försöker inbilla någon, att hon är lycklig med hundratals skor hemma och nakenbilder på sig själv i Playboy plus någon andravinst som Miss Sverige, vilket visade sig vara lögn.

Hon rör sig kring andra chakrats domäner, som handlar om sex, pengar, makt plus moral och ärlighet i relationer.

Och ta den 34-årige helikopterföraren, som hjälpte professionella kriminella att genomföra värdedepårånet. Samma chakra. Kriminologen Jerzy Sarnecki säger om honom att han knappast tillhör de med mest kriminella erfarenheter, men att han var girig.

Samma fenomen där. Pengar styr världen. Det tror verkligen de här personerna. De är offer för samma myt som kung Midas. Han fick en fri önskan uppfylld av guden Dionysos (dryckenskapens gud helikopterföraren blev dömd för drogmissbruk i augusti i år) och önskade sig då att allt han rörde skulle förvandlas till guld. Så fort vinet nådde hans läppar blev det till guld.

Han blev tvungen att ta tillbaka sin önskan eftersom också maten förvandlades när han nuddade den. Det hjälpte inte att någon annan försökte mata honom och hjälpa honom. Hans önskan togs tillbaka och han bad att få bli förlåten för sin girighet.

Kung Midas tillhör de grekiska myterna och är flera tusen år gammal, men fortfarande så tror vi på dessa myter. Och vi rör oss gärna kring det andra chakrat och dess domäner.

De flesta människor kommer aldrig längre medvetet sett än till de tre första chakrana i kroppen. De som handlar om att överleva, att skaffa sig pengar och makt plus att skapa självkänsla och självaktning och ta hand om sig själv. Samt den personliga hedern.

Till ordalydelsen kan vi alla inse vad chakra nummer fyra handlar om: kärlek och den negativa sidan hat, agg och bitterhet, sorg och vrede, ensamhet och samhörighet, förlåtelse och medkänsla samt hopp och förtröstan, men sällan går vi igenom detta i grunden och drar några djupare slutsatser.

Just nu är vi som folk genom vår "medieelit" och den "finare" delen av folket väldigt upptagna med chakra nummer två. Allt handlar om hur samhället och vi själva ska kunna ta hand om den enorma summa pengar, som alltid finns inom räckhåll. Vare sig genom vinster i lotterier, den oerhörda mängd skatt som dras in till kronan eller genom ett spektakulärt rån, som har beundrats för sin militära precision och sitt kalla och intelligenta genomförande.

Detta visar hur djupt neddragna vi är som samhälle i detta. Att dessa brottslingar blir beundrade för vad de har gjort, för skulle vi inte alla göra detta ifall vi kunde? Och skulle vi inte alla uppföra oss som Anna Anka och gifta oss till rikedomar och lycka, även om karln var trettio år äldre?

Nej, tack och lov är vi inte alla sådana. Utan ofta mycket mer lika hoberna i Sagan om ringen, som ständigt strävar efter ett gott liv, utan större makt än den över sina egna liv. De är mycket fridsamma till sin natur, tycker inte om äventyr och gör sällan något oväntat. Gillar dock att umgås, vara sociala och skrattar gärna.

Vi behöver röra oss bort från dessa domäner där Kalle Anka och Alexander Lukas befinner sig. Pengar får inte världen att gå runt. Det är en chimär, som vi gärna går på. Grunden till våra liv ligger någon helt annanstans.

I chakra nummer sju ligger det som vi har tappat bort och behöver återupptäcka: livsmod, värderingar, etik, medmänsklighet, osjälviskhet, förmåga att se övergripande mönster, inspiration och tro, andlighet och hängivenhet.


4 kommentarer:

  1. Ja, bra faktiskt!

    Det borde vara dags för en förändring snart kan man tycka - att människor styr bort från ytlighet, statusjakt och pengahunger.

    SvaraRadera
  2. Jag undrar nog i stället om det inte är så att det är en myt att man inte blir lycklig av pengar. För en sak är säker man blir defenetivt inte lycklig av att gå back flera tusen i månaden att inte ha pengar till alla räkningar. Den lyckligaste tiden i mitt liv var under de ca 2,5 år som jag jobbade natt och därmed hade riktigt gott ställt.
    susanna

    SvaraRadera