onsdag 2 september 2009

Ingrid Carlqvist är tystad på nätetJournalisten och författaren Ingrid Carlqvist har tystats på nätet. När de anonyma mejlen fortsatte att strömma in till hennes arbetsgivares annonsörer på Villaliv, så blev hon tvungen att välja mellan jobbet och bloggen.

Ingrid Carlqvist valde jobbet i nuläget och lade ned sin blogg. I slutet på oktober fruktar hon att hon ändå blir av med jobbet, för då publiceras hennes nya bok Inte Utan Mina Söner, som handlar om George Pesor, som träffar svenska "Liselott" på ett tåg och detta utvecklas till ett förhållande och till giftermål, vilket resulterar i att två pojkar föds.

Äktenskapet spricker och pappan får vårdnaden om dem. När mamman får ta barnen till Sverige under fyra veckor hösten 2008 så kidnappar hon dem. Boken handlar om kampen för de två sönerna och hur George Pesor till slut åter får tillbaka dem. Dessa barn som han redan en gång hade fått vårdnaden om.

Alla myndigheter i Sverige står handfallna i detta kidnappningsdrama och George Pesor inser att han måste göra allt själv.

Det är en katastrof att anonyma mejlare kan skada en journalist och författare på detta sätt. Jag tycker att Journalistförbundet och Författarförbundet här har en uppgift att ställa sig upp och säga att så här får det inte gå till. Och jag tycker att annonsörerna som köper annonsplats i Villaliv borde strunta i dessa anonyma mejl och istället begripa att Ingrid Carlqvist är en professionell människa, som kan sköta sitt jobb trots denna hatkampanj.

Så här får det inte gå till att en liten klick personer, som tycker de har till uppdrag att förstöra andra människors liv, ges företräde framför vår grundlag om yttrandefriheten, genom anonyma mejl.

PS. Författarförbundets ordförande Mats Söderlund är tillbaka på jobbet den 8 september. Vi får se om han bryr sig om ytttrandefriheten i Sverige. DS.34 kommentarer:

 1. Att vi har yttrandefrihet är bara ett fint ord, många får inte alls berätta vad de tycker såsom Ingrid Carlqvist eller andra som arbetar inom media. Undra just hur en del förlag dikterar villkoren för sina författare vad det gäller yttrandefriheten. Skulle tro att det är hårt reglerat.

  Det är heroiskt att uttala stöd för "stora" oövergripande händelser, men så fort det gäller små gripbara aktioner är det munkavel som gäller!

  Förjävligt!

  SvaraRadera
 2. Jo men jag har skickat kopia på bloggen till Helena Giertta på Journalisten bland andra och hon sade i svar till mig: "Det är en väldigt viktig fråga. Vi ska försöka titta på det."

  Kulturredaktionerna på DN och Svenskan har också fått kopia. Plus författarförbundet. Men du rätt i att det är enklare att försvara yttrandefriheten utomlands än här hemma.

  SvaraRadera
 3. Baktalande, smutskastning, förnedring, desinformation och allt liknande hör till samhället vi (över)lever i...
  Det är bedrövliga sättet att styra och manipulera folket!
  "Söndra och härska" (fr. lat. "Divide et impera") är det beprövade teknik för att sätta munkavel på den som försöker!

  Yttrandefrihet? Inte mer än subversiv provokation...
  Ett sätt att få fram dem oliktänkande!
  Och sedan...

  *

  I januari, någon under nicknamnet carstoned skrev på Monica Antonssons sida bland mycket annat, Så det som inte passar in i vår bild av Sverige, de sopar vi snyggt under mattan.

  Det finns inte mycket kvar, bortsett från vad jag skrev på Expressen, ett inlägg i två delar - 29 jan 2009 kl 10:32 och kl 10:54...
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1447382/asa-vilback-barn-berovas-sin-pappa-for-enkelt#comments

  Där ställde jag frågan om alla dessa kvinnor som försöker uppmärksamma detta mycket känsliga, tabubelagda ämne (relationen pappa - barn) kommer att ”snyggt sopas under mattan”...


  Ann Helena
  Det är en katastrof att anonyma mejlare UPPMANNAS skada en journalist och författare på detta sätt!
  "Söndra och härska"...

  SvaraRadera
 4. Det är nog av rädsla att lagstiftningen skall ändras så att man blir dömd utifrån verklighet i stället för påståenden.

  Jag tycker att man kunde välkommna att lagstifning ses över och att tvister blir bättre utredda och granskade, ingen skall utsättas för övergrepp och orättvis behandling. Hon har visat civilkurrage som drivit svåra frågor och det är skumt agerat av mörker människor.

  Ser fram emot att Hierta agerar så att det blir möjligheter för riktiga Grävande Journalister att verka fritt.


  Tills dess får man väl se till andra civilkurrage bloggar som ex vis Daddy´s blogg vars dotter inte fått träffa honom, syskon eller släckt sedan snart 186 dagar baserat på påståenden och lagstiftning:

  http://daddys.blogg.se/2009/september/pa-vassbo-behandlingshem-kan-ingen-hora-ricky.html

  Jag är glad att det finns dom som orkar fortsätta och kämpa för barnens rätt till alla sina sociala baser.

  Så tragiskt att det hela tiden skall fastna i en könskamp. Barnen hamnar i kläm.

  En gammal vän försökte få kontakt för att barnet skulle få bredare social bas, bibehålla kontakt. Vad gör folk, när en utsträkt hand ges ?

  :
  http://forum.pappa-barn.se/index.php?topic=11.0


  Bättre sprida kärlek än hat. Våga ta chansen dela med sig. Se möjlighet till fred och försoning inte fastna i hat som drabbar 3´dje part.

  Hur gör man?

  Inte konstigt att en del agerar fel. Somnar in med mungiporna neråt och går i lera och sörja i stället för att vara sig själva och somna tryggt med ett leende för hur bra dagen varit.  Leroy

  SvaraRadera
 5. Ann Helena!

  Har jag missat någon information någonstans? Jag fick intrycket att Ingrid stängde sin blogg p.g.a. att hon skulle iväg på något jobb utomlands för ett par veckor.

  Jag har visserligen noterat att det är mer än bara kommentatorsfunktionen som är avstängd. Hela bloggen är nu bara för inbjudna läsare!

  Har du varit i direkt kontakt med Ingrid?

  SvaraRadera
 6. Har försökt läsa bloggen men den var stängd för alla utom inbjudna.

  SvaraRadera
 7. Till Medborgare X och Anonym: Hon har stängt sin blogg av orsaker som står ovan. Annars måste jag agera som journalist och säga: jag kan inte lämna ut mina källor. Men jag har också alarmerat fler journalister som på Svd och DN kultur...

  SvaraRadera
 8. Ingrid är inte den första som drabbats av detta sjuka fenomen.

  De första kan du läsa om här

  http://www.nodaddy.nu/start2.html

  SvaraRadera
 9. Jo i grunden handlar det om att kvinnor ofta har gått i mansroller av värsta sorten och inte fattar att brott är brott även om man tror sig kämpa för en god sak. Terrorister tror ofta inte att dom gör något ondskefullt för de får en plats i himlen sen... ändamålet helgar medlen.

  Allt det här kommer väl att ställas på sin spets då när Ingrid Carlqvists bok kommer ut i slutet av oktober på Blue Publishing (samma förlag som också Monica Antonsson finns på). Du kan läsa mer om hennes bok Inte Utan Mina Söner här: http://www.blue.se/bok.php?id=101

  SvaraRadera
 10. Det går inte att uttala sig, än mindre engagera sig, i jämställdhetsfrågor som rör pappor, eller rättssäkerhetsfrågor som rör pojkar och män, utan att bli påhoppad och uthängd. Det är en taktik, som används friskt av både "överlevare" och radikala feministelement. Dessa skyr inga medel; ljuger, baktalar, smutskastar, misskrediterar, förlöjligar - och mobiliserar hatkampanjer för att skada och tysta. Så ser det ut. De flesta av oss är tvingade att skriva anonymt, helt enkelt för att skydda oss och våra familjer. Eller behålla våra jobb.

  Man FÅR inte ifrågasätta de politiskt korrekta, manshatande och upphöjda doktrinerna eller titta på rättssäkerheten i den extrema feminismens kölvatten. Vi ser det hela tiden.

  Och nu är Ingrid också tystad. En av de få som vågade diskutera öppet. En verkligt modig person och yrkesmänniska, i mina ögon.

  Hur lång tid kommer det att ta innan fler får upp ögon för hur snedvriden debatten faktiskt är? Hur sunda personer som vill bredda debatten, tystas på löpande band - inte sällan med myndigheters och mediers goda minne. Hur extremifieringens blinda och sjuka tentakler sprider sig kring samhällskroppen och ändrar vårt språk, undanhåller forskning, avskedar meningsmotståndare, indoktrinerar våra studenter och försöker få oss att tro att åsikter är vetenskap och fakta.

  Vi lever sannerligen i en sjuk tid. Och jag är inte ens särskilt konspiratoriskt lagd.

  Jag vill öppet tacka Ingrid för hennes mod och fantastiska engagemang - och det som trots allt är positivt just nu, är att allt fler känner en växande motivation att intensifiera motståndet. Undersöka, konfrontera, skriva, publicera och engagera!

  Och tack, Ann Helena, för att du vågar skriva om tystandet av Ingrid!

  SvaraRadera
 11. Tack Kimhza för din kommentar... en väninna till mig hade missuppfattat hela mitt inlägg och trodde att det var Ingrid som hade råkat ut för nån man... och att det var honom hon hade skrivit boken om... herregud det är så svårt att tänka i tvärt-om-banor... statlig och samhällelig hjärntvätt är det som har pågått. Tyvärr.

  SvaraRadera
 12. Det här är alldeles förskräckligt Men Villalivs annonsörer har en hel del goodwill att inhysta om de väljer att öppet stödja Carlqvist rätt att yttra sig fritt. De behöver för den skull inte ta ställning i de frågor hon driver. Vilka är de?

  SvaraRadera
 13. Claes Samson: Jag tror att det bästa är att puffa på Journalistförbundet och Författarförbundet plus redaktioner som har till uppgift att försvara yttrandefriheten. Det här är (som ju Helena Giertta sa) en viktig principfråga.

  Ska anställda journalister ha yttrandefrihet som andra medborgare eller måste de inskränka den rätten därför att de är journalister?

  I princip är det så att arbetsgivaren äger journalistens rätt att uttrycka sig men inte förbi yttrandefriheten. Journalisternas a-kassa har försökt att inskränka rätten att skriva artiklar för arbetslösa journalister, men det går inte med debattartiklar för det vore att inskränka yttrandefriheten.

  Hur är det då med bloggar?

  SvaraRadera
 14. Visst, du har rätt när det gäller principfrågan, men det ska inte behövas någon konflikt mellan fack och arbetsgivare lokalt på Carlqvists arbetsplats. Jag tror att alla, inklusive annonsörerna, egentligen vill försvara yttrandefriheten. De tre parterna borde kunna hålla ihop istället för att spela med i de anonymas intriger.

  SvaraRadera
 15. Ja du kanske har rätt... jag menade inte att det behövdes någon konflikt utan tvärtom att det handlar om en övergripande fråga... detta gäller inte bara en person.

  SvaraRadera
 16. KimhZa!

  Så rätt! Tråkigt att man inte kan se fördelarna med att lagstiftaren får upp ögonen för skillnadmellan påstående och verklighet.

  Tråkigt att man inte ser till att den verklighet och sanning som finns skall få återspeglas och att man ser fördelarmed översyn av hur det fungerar idag. De som orsakat Ingrid detta skall så klart kläs av in på bara skinnet för de skyddar sig själva bakom skölden av barn som behöver en bättre möjlighet eller 2 sociala baser.

  Så här får det inte gå till och jag hoppas verkligen att Hierta på Journalistförbundet agerar å det Skarpaste.

  Leroy

  SvaraRadera
 17. Förlåt AHR menar så klart Giertta. Hierta var ju den som grundade A-Bladet och skall så klart inte blandas ihop med Giertta.


  Leroy

  SvaraRadera
 18. Är det annonsörerna som har krävt att Ingrid Carlqvist stänger bloggen eller är det Villaliv?

  SvaraRadera
 19. Anonym: Jag säger som jag har sagt till andra som har frågat att jag kan inte avslöja mina källor... (inte som journalist) det som står där uppe i bloggen gäller... mer kan jag inte säga.

  SvaraRadera
 20. Nyligen försvarades väl yttrandefriheten på ministernivå ang skriverier om israel i kvällspressen. ska måntro någon på ministernivå försvara yttrandefriheten i en blogg?

  anders

  SvaraRadera
 21. Apropå Israel, och den så kallade yttrandefriheten i kommunistmedia (konspirationsteorier my foot, det är Bonniers och kommunisterna som manipulerar folket) så hittade jag denna förvirrade komentar till Ingrids kamp hos den vi vet alltid lika klarsynta maja lundgren;
  hon låtsas inget veta, nänä hon vet inget, men det är uppenbart att hon är sjuk. Läs bara:  "Anonym 00.51: jag vet inget om detta, har hört lösa och lite rökiga andrahandsuppgifter, själv har jag tagit avstånd från anonyma mailkampanjer. Trots att jag ogillar Ingrid Carlqvist har jag försvarat hennes rätt att ha en blogg. Även om jag önskar att hon tog ett större ansvar för dess innehåll.

  Som jag har förstått det ledde de anonyma mailen till att Villaliv (eller annonsörerna?) krävde att Ingrid Carlqvist la ner sin blogg.

  Det är märkligt i sig. Jag trodde att I.C ordnade hemlig blogg för att hon inte ville ha insyn, ville gå in för sin grej utan kritik, storma emot den politiska korrektheten och renodla sin sanning, det systematiska övergreppet mot män.

  Men om I.C verkligen har blivit "tystad" borde det innebära att Villaliv och annonsörerna uppfattade bloggen i sig som olämplig och mailen som trovärdiga trots att de var anonyma, och att de har utövat påtryckningar på henne.

  Själv uppfattar jag Ingrid Carlqvist som omdömeslös, hon förlorar i förtroende när hon tar sig an falskt anklagade pappor eftersom hon uttalar sig grovt föraktfullt om dem som faktiskt har blivit utsatta för övergrepp.

  Hon upptäcker inte de verkliga trollen i hennes blogg (pedofili är inte den problematik hon fokuserar på, därför har det figurerat pedofiler i kommentarfältet; det är varken förtal eller smutskastning utan ett faktum).

  Hennes arbetsgivare kanske bara har givit henne ett gott råd, att vara mer öppen för kritik.

  En kanoneld mot människor som har blivit utsatta för incest gör att engagemanget i falskt anklagade pappor framstår som dubiöst, i synnerhet som hon inte upptäcker de pedofiler som vädrar morgonluft i hennes blogg."

  SvaraRadera
 22. Anders: Ja det är en väsentlig fråga eftersom detta visar att det inte enbart är "anonyma människors pladder och dåliga anteckningar" som Jan Guillou så föraktfullt uttryckte sig i Aftonbladet om bloggar.

  Där finns också journalister, författare och en och annan utrikesminister. Ska då en anonym mobb kunna tysta dessa?

  Det enda sättet att få stopp på sådana här trakasserier är att tala öppet och högt om dem. Och det kommer också att bli nödvändigt för Journalistförbundet och Författarförbundet att ta sig an dessa frågor.

  Och om inte ministrarna i Sverige och andra politiker begriper att yttrandefriheten också på bloggarna är värd att försvara. Då har de alltså övergivit detta begrepp som något som gäller alla. Ifall det är så att det går att stoppa en journalist och författare med en anonym mobb så gäller alltså yttrandefriheten bara för den anonyma mobben.

  Anonym: Maja Lundgren förstår uppenbarligen inte att hon borde ställa sig solidarisk med yttrandefriheten - även om hon inte tycker likadant som den människa det gäller - och att detta sätt hon har att hacka på en medmänniska, en journalist och en kollega i författaryrket inte leder någon vart.

  SvaraRadera
 23. Jag hänvisar också till http://www.dn.se/opinion/debatt/aklagarna-vander-ryggen-at-verkligheten-pa-natet-1.922386 som är skriven av Arne Ruth tidigare kulturchef på DN och Percy Bratt advokat.

  Dock har de båda herrarna inte föreställt sig att man kan bli av med jobbet för att man skriver på internet riktigt, utan bara förtal, som gör att man inte får jobb... de ser alltså de utsatta för förtalskampanjer som små människor. De har inte riktigt begripit att en anonym mobb kan angripa vem som helst i samhället. Och att vi är tillbaka på 1700-talsnivå igen när det gäller yttrandefriheten.

  SvaraRadera
 24. Manuell pingback
  Ingrid Carlqvist är tystad av anonmyma fegisar

  SvaraRadera
 25. Jo jag läste det du skrev... det har börjat röra på sig. Enligt vad Monica Antonsson också skrev nu i morse så är detta förfördelade kvinnor, som är ute och förföljer i sin tur.

  Alltså det verkar som om det är detta hat, som dessa kvinnor (och kanske män) en gång har träffats av fortsätter i större cirklar. För min egen del vet jag att det inte är meningen att vi ska fortsätta hata i all evighet. Det gör enbart att hatet sprider sig mer och mer och går över till nästa generation.

  Jag har själv haft en mamma som har blivit svårt misshandlad av en man och som dog några månader efter detta. Det hände år 1968 och var en personlig katastrof för mig och också för min släkt. Men jag drog inte slutsatsen av detta att alla män är onda och ska förföljas in i helvetet. Och inte heller att mammor alltid är goda och att pappor är de som misshandlar och slår kollektivt och strukturellt.

  Vi är alltså i första hand människor med de egenskaper, som vi har fått av gener och miljö. Som människor har vi alltid en fri vilja. Vi kan ta avstånd från misshandel och övergrepp, som vi har blivit utsatta för utan att sprida det hat som förövarna utövade mot oss vidare i världen.

  SvaraRadera
 26. Ann Helena, du är klok!

  Kram Macke Luring

  SvaraRadera
 27. Kolla in den här snubben till exempel.

  http://kiremaj70.blogspot.com/2009/03/ingrid-carlqvists-tidigare-liv.html

  Han har skrivit mycket sjuka saker om Ingrid men även om mig.
  Jag frågade henne vid ett tillfälle om vi skulle ta tag i honom.
  Hon tyckte inte inte det. Hon tyckte synd om karln. Det var kanske dumt.
  Nåväl, från hans sida når ni även de andra.

  SvaraRadera
 28. Det låter ju helt sjukt men samtidigt så har hon och ni andra utmanat starka krafter och vi såg ju hur mycket pudel Liza behövde göra som hade hela mediaetablisemanget bakom sig.

  Hon har ju utmanat en del kvinnojourer och vi ser ju på en del anonyma kommentarer här att anklageleserna är luddiga för att utrycka det milt.

  Mycket trist om fakta är som sägs här. dags att agera. Vem rider i täten?

  SvaraRadera
 29. Tjena Nils Dacke... nä här ska inte ridas i någon tät. Du lever för mycket på Gustav Vasas tid tror jag ;)

  Och här ska inte pudlas heller... alldeles nyss skrev jag en lång kommentar till Anonyma Anna, som ifrågasätter mig och det jag skriver... utifrån dunkla grunder. Hon verkar tillhöra den anonyma mobben, som tycker att sådana som jag ska inte ha någon yttrandefrihet. Läs lite högre upp i bloggen under "Inga kommentarer så skönt"

  Det hela handlar om ett Sverige i förvandling och nu försöker mörkrets krafter i skydd av anonymitet köra bort oss, som står med namn och som uppför oss som de människor vi är, från nätet. Det har hänt också med Katarina Folmer, som lade ned dels pga tidsbrist men också för att hon kände sig osäker... inte så kul.

  Dom som ska gå i täten här är de organisationer och politiker som har till uppgift att försvara yttrandefriheten i vårt land. Det är en grundlag. Och funkar inte den längre då är vi illa ute... då har vi backat till 1700-talet ungefär.

  SvaraRadera
 30. Jag är inte helt säkert på att detta problem är nytt, men däremot blir det mer påtagligt därför att fler drabbas av det nu när det är tekniskt möjligt för vem som helst att göra sin åsikt hörd.

  Det finns folk som fått se sig om efter annat jobb p.g.a. insändare som de skrivit i tidningar innan Internet fanns, men de är nog få. Det som förändrats är informationsflödets struktur. Idag finns det inget urval. Idag kan vem som helst "säga ett ord för mycket".

  På samma sätt som det idag är lättare att sprida en åsikt är det också möjligt att få en kraftigare motreaktion(t.ex. genom mejlkampanjer riktade mot arbetsgivare). Yttrandefriheten består, men man riskerar konsekvenser genom att använda den. Sålunda består inskränkningen av eventuell självcensur. Denna självcensur kommer att öka nu när Internet kommer kontrolleras hårdare av myndigheter (t.ex. genom avlyssning och meddelandelagring).

  SvaraRadera
 31. Bra Monica, att du pekat ut de skyldiga så att vi - de rättfärdiga - kan få möjligheten att ge dem en välförtjänt omgång!

  SvaraRadera
 32. Skyddet av yttrandefriheten gäller mot statens repressalier och inte mot arbetsgivares eventuella reaktioner.

  Om man är rädd för sin arbetsgivares repressalier kan man ju blogga anonymt så slipper arbetsgivaren få reda på att man bloggar. Men ett gott råd, anonymt eller icke - blogga inte på arbetstid.

  SvaraRadera
 33. Nejdå Annonym 23.09!

  Skriva det gör jag inte men läsa det får man väl?


  Leroy

  SvaraRadera