tisdag 25 september 2012

Newsmill vill inte ha Tintin

De tackade nej till min artikel. Antagligen för att jag citerar ordet "neger". Där går gränsen för det politiskt korrekta.

Här kan ni ändå läsa min artikel om Tintin och hur censuren på det offentliga biblioteket Kulturhuset ser ut eller kunde se ut, för nu har de backat. Eric Sjöström grep in, chef på Kulturhuset. Jag undrar hur länge Newsmill kommer att bestå. Deras siffror ser inte bra ut. 


ANN HELENA RUDBERG OM UTTRYCK SOM SÅRAR

Utrensning av Tintin

Att rensa ut böcker från offentliga bibliotek kan inte vara rätt väg att gå. Nu är Tintin redan utrensat från Kulturhuset i Stockholm. Kommer Astrid Lindgrens Pippi Långstrump och Åke Holmberg med Ture Sventon samt Krakel Spektakel av Lennart Hellsing att gå samma väg?

OM FÖRFATTAREN


Jag är journalist och författare. Har jobbat bland annat 18 år på Dagens Nyheter, varav tio med kulturmaterial. Snart kommer min tredje bok I ormbärarens tid.
Den belgiske författaren Georges Remi alias Hergé hade nog kunnat tänka sig en viss utrensning av sådana album som Tintin i Sovjet till exempel, men att han skulle utsättas för detta i Stockholm i Kulturhuset var nog otänkbart för honom. 

Det är Behrang Miri, konstnärlig ledare för Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet, som nu tycker att det är en alldeles för inskränkt bild av olika folkslag som finns i dessa tecknade seriealbum för barn.  Tintin är journalisten som inte skriver artiklar (jo i Tintin i Sovjet gör han faktiskt det) men som alltid råkar ut för hisnande äventyr. Han omges av ett par klantar till detektiver Dupond och Dupont, kapten Haddock som svär som en borstbindare, den egensinnige professor Kalkyl och den trogne hunden Milou. 

Alla möjliga genrer har Hergé lyckats få in i berättelserna: fantasy, politisk thriller, mysterier och science fiction. Där finns slapstickhumor, mer sofistikerad humor och politiska kommentarer. 

Behrang Miri har fattat beslutet att rensa ut böckerna från Kulturhusets hyllor. Det beslutet är fattat tillsammans med personalen. Han har också uppmanat dem att se efter om det finns fler böcker av samma sort som är lämpliga att rensa ut. Hans somaliska och eritrianska vänner har reagerat starkt på Tintinböckerna. 

Även den debatterade boken om Liten Skär och alla små Brokiga av Stina Wirsén kan tänkas att bli utsatt för denna politiskt korrekta rensning. Personalen ska nämligen stå för genus och antirasism.

Däremot tänker Behrang Miri satsa på Astrid Lindgren. Nästa år blir det Pippi och Emil som står i centrum. Behrang Miri har aldrig upptäckt att Pippi har en pappa som är "negerkung" i Söderhavet. Nu när Kulturhuset ska följa diskrimineringslagen så måste ju också Astrid Lindgren rensas ut.
Författarförbundet och Mats Söderlund motsatte sig förra året att ordet "neger" skulle tas bort i gamla böcker. Förlaget Rabén och Sjögren ville byta ut ordet "neger" i Ture Sventon i Paris mot något mer passande som "färgad" eller "svart". Men Författarförbundet sade nej. 

Krakel Spektakel köper "negerbollar" i boken Krakel Spektakel köper en klubba och Pippi Långstrump är en "negerprinsessa" i boken Pippi går till sjöss och hon drömmer där om att "få en neger" som kan blanka henne med skokräm över hela kroppen så att hon blir "lika svart som dom andra negerbarna".

Allt borde nog förbjudas. Blir bokbål på Sergels Torg nästa politiskt korrekta demonstration? Jag ryser ända in i ryggmärgen över de historiska paralleller som öpppnar sig i tankevärlden.  Hur kan man låta en diskriminineringslag från vårt århundrade bestämma över böcker skrivna på 1950-talet? Men det är så Behrang Miri diskuterar. Kulturhuset ska stå för genus och antirasism.
6 kommentarer:

 1. Jag har hör talas om ett dagis som vill förbjuda böckerna om mumintrollet efter att ett av barnen sagt att en av dagistanterna liknade muminmamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är sant så är det omedveten humor. I bästa fall. Muminmamma som är en så otroligt bra mamma. Det är bland de bästa komplimanger man kan få.

   Radera
 2. Jag har följt turerna på nätet och jag har då aldrig sett en sådan kompakt enighet som nu om dumheten med att ta bort Tintin (och annan litteratur som Miri uppenbarligen tänkt sig att sålla bort).

  Det känns bra. Nu får man bara hoppas att måttet blir rågat angående fler avarter som ökat i Sverige de senaste 10-20 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avarter? Hur menar du då? Det här gick emot vår grundlag om yttrandefrihet, men jag har märkt att fler tror att vi lever i en diktatur. Se här:

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2012/04/joakim-ramstedt-falld.html

   En del som kommenterar tror inte att man får säga något i en blogg för det strider mot PUL. Men yttrandefrihet är en grundlag. Den tar över.

   Radera
  2. Vi har Kinapuffar och Nogger som exempel på vad som måste ändras för att inte någon ska känna sig kränkt. Bortagningen av Tintin är i samma anda. Och den mindre debattstormen om den där tecknade barnfilmen som nyss kom.

   Jag hade just läst en äldre artikel på Newsmill, skriven av just Miri (länk från Gudmundssons på SvD kommentar till Tintinrabaldret) där han jämför bränderna och stenkastningen i förorter med Tahirtorget. Din kommentar där fick mig att hitta hit :)

   Avarter som i att det finns drivande krafter i samhället som går emot den tysta majoritetens åsikter som ju är köksbordsrasism som ska motarbetas. Att den "strukturella rasismen" ska är svenskarnas fel och ska motarbetas med och mycket mer pengar och hot med DO. Vi har de politiker vi har förtjänat sägs det, men vi har inte mycket att välja på heller.

   Radera
  3. Jag hittade den kommentar du menade. Min nya bok I ormbärarens tid handlar om det här också. Här är min kommentar:

   "Det handlar inte om någon rasism eller någon klass. I så fall var jag utsatt för detsamma i min ungdom. Uppvuxen som jag är i värstingförort. Men inte tog jag stenar och kastade eller brände bilar. Nä jag utbildade mig. Jag jobbade. Jag gör så fortfarande fast jag är pensionär.

   Mina morföräldrar var fattiga torpare utan någon som helst egendom. Satte de eld på herrgården intill, som ägde deras torp? Nej de jobbade och arbetade och uppfostrade tio barn till vuxen ålder. Vi har ingen sådan tradition i Sverige att bränna och förstöra. Istället har vi i århundraden tagit hand om och byggt upp.

   Det hela är en fråga om inställning. Vad vill du betona? Våld och aggression eller fred och samarbete? Det går inte att jämföra Afrika och Mellanöstern med Sverige.

   Vilken syn på världen ska bli den mest allomfattande? Det är vad det gäller. Ska människor alltid kriga? Ska barn uppfostras till att bli egoistiska terrorbombare, som förstör och river ned istället för att leva i fred och välstånd.

   Ska barnen tvingas in i hjärntvätt vad gäller sekter, som omfattar en smal och inskränkt syn på världen? Eller ska vi låta idéerna flöda och låta mänskligheten utvecklas förbi krig och våld?

   Du är 27 år och bor i en egen lägenhet. Jag har tre vuxna barn. En av dem har egen lägenhet. Mina barn bränner inte bilar eller förstör räddningsfordon med stenkastning för det. De jobbar och sparar så att de kan köpa en lägenhet så småningom, för bostadskön är hopplöst lång där vi bor.

   Jo de har jobb alla tre fast de yngsta är 20plus.

   Allt är en fråga om inställning. Vill vi ha krig eller fred? Sverige är inte Afrika eller Mellanöstern och kommer aldrig att bli det. Om du inte inser att Sergels Torg aldrig kan jämställas med Syntagamatorget i Aten så har du inte begripit hur Sverige fungerar.

   Vi har inte misskött vår ekonomi och mutat våra tjänstemän i massor av år. Vi har inte underlåtit att betala skatt. Forfarande har vi bland de högsta skatterna i världen. Vi betalar dem snällt för att sådana som du ska kunna leva och bo."

   Permalänk | Anmäl#2 Ann Helena Rudberg, 2011-06-30, 11:55

   Radera