söndag 16 september 2012

Herr Nilsson blir dödsannons

Jaha så fick inte Astrid Lindgren sista ordet. Hon ville inte att apan herr Nilsson skulle användas hur som helst utanför böckernas värld.

 Men nu har en död treåring fått de efterlevande till henne att ändra sig. Om de anhöriga till treåringen är intresserade får de använda den lilla busiga apan i den döde treåringens dödsannons.

Dock har dödsannonsen redan förekommit så det är överspelat. Men nu är det väl fritt fram? Vem som helst kan använda apan i sin egen dödsannons. Men hur många vill det egentligen?

Det är inte som när min gamle kollega på DN Bengt Nerman förvägrades av DN att sätta in en blåsippa i sin hustrus dödsannons 1977. På den tiden skulle det vara kors för det ansågs korrekt. Inte en blomma som hans fru hade älskat. Men det blev en stor debatt om detta och långsamt ändrades mönstret.

Numera får man ha allt möjligt i dödsannonserna. Där finns örnar, ejdrar, kanoner, klockor, ankare, hjärtan, liljekonvaljer, fiskare och jordklot förutom hjärtan och rosor. Bara ett axplock.

Treåringen fick en sol i sin dödsannons för sådan var han också enligt sin gudmor Anna Cavallin. Här är treåringens minnesalbum. Han ska begravas nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar