torsdag 27 september 2012

Lärarna har för låga löner

Det är närmast ett axiom. Det är självklart. När jag gick i skolan var det fint att vara lärare. De var välbetalda och sågs som viktiga medlemmar i samhället. De hade lov när barnen hade det.

Men på den tiden tog endast omkring tio procent av barnen studenten. Och de flesta slutade skolan efter sju år när de var konfirmerade. Sedan fick de jobb någonstans. Skolan kostade inte så mycket för staten, som betalade den då.

Det här var på den gamla goda tiden eller den onda, beror av hur man ser det. Min mamma hade jobbat i sex år innan hon fick mig och blev hemmafru. Då var hon 21 år.

Numera ligger lärarnas medellöner kring 25 000 kronor. Ibland lägre. Inte mycket. De flesta ungdomar med motsvarande utbildning har mer i lön än så. I andra och mindre betungande arbeten.

Eftersom jag har en bror som är lärare i Hjällboskolan vet jag hur mycket slit det är. Denna skola där invandrarna har tagit över och där de sju gick som hoppade på Carl-Eric Cedvander. Han som blev svårt skadad, men de två som ställdes inför rätta fick knappast något straff. Ändå har Angered dit denna skola hör mest i skolpeng för barnen i hela Göteborgsområdet. Det hjälper inte.

Vi har numera ett eländigt samhälle för de vuxna lärarna. När jag var liten slogs barnen på skolgården. En rituell lek bland killarna. Det var aldrig någon som ens tänkte tanken att slå en lärare. Eller att överhuvudtaget slå en gammal människa.

2 kommentarer:

  1. Säger bara: Finland! De har inte heller så höga löner men att komma på utbildningen måste man vara bäst. Och respekten för lärare är hög. De är samhällsbärare. Är finska barn annorlunda än svenska kan man också fråga sig? De toppar i alla fall skolmätningarna ständigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att våra länder är och har varit olika är helt klart. Tänk om Finland fortfarande hade varit svenskt? Att urarma läraryrket är att låta barnen förvildas, vilket sker mer eller mindre öppet.

      Radera