torsdag 13 september 2012

Martin och Johan skenavrättades

Ja det har gått framåt med Afrika. Schibbye och Persson skenavrättades för att erkänna att de var terrorister. Så bra gick det inte i slutet av 70-talet när min kompis från journalisthögskolan Kalle Bergman och hans kollega Arne Lemberg var i Uganda.

De var båda utsända av stora tidningar Svenska Dagbladet respektive Expressen, men kom inte levande hem. De sköts på stranden av Victoriasjön av en militärpatrull.

Så Schibbye och Persson kan tacka sin lyckliga stjärna att de kom hem igen. Ingen tidning skickade nu ut de båda äventyrarna, som skulle frälsa världen genom att avslöja allt om utrikesministern i Sverige och hur förtryckta de stackars afrikanerna är. I gammal god vit mans kommuniststil.

De respekterade inte att Etiopien är ett uråldrigt kristet land, som inte har varit koloniserat, utan alltid har skött sig själva. Något som deras premiärminister Meles Zenawi påtalade för vår statsminister. Kolonialtiden är över. Ödet ville att det var Carl Bildt och UD som räddade dem i deras naiva intrång på etiopisk mark. Det borde ha skakat om deras världsbild en smula.

I kväll ska SVT påpassligt sända ett Uppdrag Granskning om saken.

Här kan ni läsa alla inlägg jag har haft på bloggen om dessa revolutionära äventyrare.


2 kommentarer:

 1. När min arbetsgivare betalar de parkeringsböter jag fått i tjänsten räknad detta som en skattepliktig förmån. Hoppas att journalisters förmåner, exempelvis hemresa, resor för anhöriga, advokater och allt annat vi fått betala för under deras vistelse i Etiopien, kommer att beskattas som skattepliktiga förmåner som relateras till yrkesutövning. Man kan ju knappast kalla detta för gåvor från sympatisörer efterom det inte kan anses vara en gåva om det jag ger en svartjobbare kallas gåva istället för lön. De har ju fåtta alla dessa förmåner på grund av sitt utövande av journalistyrket.
  En annan fråga som är intressant är om deras uppdragsgivare, som bla lär vara SVT, betalar för deras vistelse i Etiopien. Vågar någon journalist granska detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är du väl lite småaktig. Ska du förfölja våra nya hjältar? De hade inga uppdragsgivare från början utan har får detta nu i så fall. Gåvor är gåvor från redan beskattade pengar. Det räcker väl?

   Radera