fredag 28 september 2012

Debatt urspårat

UPPDATERAT
Ja det hände sig i går kväll att SVT Debatt inte kunde låta bli att debattera huruvida det var sant att Haddiles mamma fanns i Algeriet och om det var sant att hon ville ha sin dotter.

Som absolut sanningsman i det fallet framträdde Adam Abdelghani, vilket han påstod sig heta. Det var samme man som sade sig ha klippt navelsträngen på Haddile och som står i ständig kontakt med Haddiles mamma.

Han lämnade dessutom in Haddile med svåra hjärnskador på akuten när hon var fyra månader gammal och visste inte vem som hade orsakat dem. Han sade att han inte visste hur man tar hand om ett barn i Eftersnacket till programmet. Dessutom hade han lämnat omkring henne till olika familjer. Själv bor han i Malmö tillsammans med en man och en kvinna. Alla är gifta.

Adam Abdelghani ska själv bli pappa om några månader enligt honom själv. Det verkar farligt för barnet.

Det blev ett spekulerande Debattprogram som spårade ur enligt twitter. Det är det senaste sanningsenligaste och kortaste teckenspråket. Debatt har som form länge varit urspårat enligt min mening. Det uppmuntrar just till sådana här neddykningar i en tvåårings liv utan att någon blir klokare för det.

Och Adam Abdelghani som ingen vet om han ljuger eller talar sant. Vad hade han där att göra? Det skulle vara en prinicipiell debatt, men av detta sågs ingenting. Enligt programledaren Belinda Olsson skulle familjehem ställas mot fosterfamilj. Men det är ju samma sak. Fosterfamilj kallades det förr i tiden. Numera kallas det familjehem.

Här har jag tidigare skrivit om detta. Redan för tre år sedan tackade jag nej till SVT Debatt.
17:20
SVT Debatt har nu plockat bort Eftersnacket till programmet där de står och ringer flera gånger till det nummer de har fått från Adam Abdelghani. Först svarar ingen, telefonsvarare och sedan är det upptaget. De har insett att de har gjort fel. Det kom också in drygt tjugo anmälningar mot programmet.

Men Aftonbladet fortsätter och har pratat med mamman som vill ha tillbaka sin dotter för ingen är som den biologiska mamman. Hon hade inte alls övergivit sin dotter. 

6 kommentarer:

 1. Kan vi göra vad vi vill bara för att vi är övertygade? Belinda Olsson säger att hon "är övertygad om att vi gjorde rätt" i att sända inslagen om Haddile. Breivik är övertygad om att han gjorde något som var nödvändigt. Kanske enskildas övertygelser skall tas med en nypa salt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så måste hon naturligtvis säga annars är SVT Debatt absolut nedläggningshotat. Det gäller för vår opartiska, objektiva television att balansera och tillrättalägga allt för populasen. Men att dra in Breivik i det här tycker jag är att gå lite långt. Det går inte att jämföra på samma dag eller samma år ens. Men Breivik har blivit vår tids Stalin eller Hitler uppenbarligen. Se Godwins lag.

   Radera
  2. Jag nämnde inte Breivik för att handlingarna var jämförbara. Jag ville bara belysa att de som hänvisar till sin övertygelse ibland kan genomföra de mest hemska saker. Därför är argumentet att "hon är övertygad om att vi gjorde rätt" mycket farligt. Istället borde vi fått förklarat hur de resonerade, för då kan argumentationen bemötas. Oslo tingsrätt var ju med rätta inte så förstående för det aktuella argumentet.
   Godvins lag är kul. Men kom ihåg att Hitler var föreslagen till att få Nobels fredspris. Om jag inte minns helt fel var det en socialdemokratisk riksdagsman som föreslog honom för att Hitler fredligt genomfört anschluss och annekteringen av Tjeckoslovakien.

   Radera
  3. Okej det är inte så viktigt. Jo Hitler sågs som frälsare på sin tid. Det var inte så märkligt eftersom tyskarna fick gå med skottkärror med pengar när de skulle handla. Ekonomi ligger bakom mycket elände. Jag har hört hemska historier från mamman till mitt ex, som var från Braunschweig i Tyskland. Denna ort som bombades sönder och samman under andra världskriget. Det tog sjutton år att bygga upp staden.

   http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/14/riv-ned-heligheten-runt-den-eviga-elden

   Radera
 2. DE AP0tera HADDILE I JEsu namn.GUD SKYDDA FLICAN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hennes skyddsänglar. Men är det inte vi människor som lever här på jorden som kan beskydda eller skada barnen? Gud eller änglar har väl inte några armar och ben?

   Radera