fredag 23 juli 2010

Janne Halldoff är död

Livet är stenkul såg jag och Korridoren på kvartersbion i Kärrtorp. De kom 1967 och 1968. Janne Halldoff hade gjort de filmerna och nu är han död. Bara 70 år gammal. Men han drack väl för mycket han som så många andra. Man blir inte så gammal då.

Han blev ungefär lika gammal som gubbarna i Överkalix där dom lever tio år kortare än tanterna på Ekerö. Han hade en kort karriär för han ville göra filmer som betydde något för honom.

Han ville inte bli den där yrkesmänniskan, som gav sig i kast med allt det tekniska och briljanta. Annars hade han kunnat gå långt. Det sade också Ingmar Bergman om honom.

Den sista film han gjorde var Klippet 1982 och den gick urdåligt och blev ingen succé. Filmbolaget gick i konken. Han var en söderkis och syntes ofta på Kvarnen. Han var stammis på den bullriga söderkrogen. Nog levde han väl så länge han hade lust kanske. Och gick nu vidare till något annat, större och bättre. Andra sidan.

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Tragiskt att Halldoff är död.
  Jag minns "Det sista äventyret", 1974, efter Per Gunnar Evanders roman, med samma namn. Har du sett den?
  I huvudrollerna Göran Stangertz och Ann Zacharias. Utmärkt filmpar! Filmen blev Göran Stangertz genombrott. Han tilldelades Guldbaggen som bästa skådespelare. Det var han värd. Hoppas att filmen sänds i repris på TV, den är sevärd (men boken är bättre) om ett ständigt aktuellt ämne; psykiska problem och behandling.

  Intressant att "Det sista äventyret" finns med i Ingmar Bergmans topplista över svenska filmer.

  Evanders roman "Det sista äventyret" räknas idag som en Modern klassiker. Den hör absolut till mina favoriter.

  Mvh, Evelina

  SvaraRadera
 2. Nä jag såg den aldrig tyvärr, får väl ta igen skadan någon gång. Jag var nog upptagen med annat just då. Men jag känner en av de damer som Per Gunnar Evander var upptagen med och som finns med i en av hans böcker. Och jag gillade det här:

  http://blogg.expressen.se/kritik/entry.jsp?messid=470258

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Bra tips om en intressant recension av en psykologiskt djup roman: "Det sista äventyret".
  Verkligen viktigt att belysa psykiatrin i Sverige. Ständigt aktuellt!

  Mvh, Evelina
  P.S. Vilken Evander-roman är det du har läst (med damen i)?

  SvaraRadera
 4. Evelina: Måndagarna med Fanny handlar om en kompis till mig... fast jag nu har förlorat kontakten med henne. Vet inte ens om hon lever...

  SvaraRadera
 5. Det här är också intressant i sammanhanget:

  http://www.dn.se/kultur-noje/vad-far-man-egentligen-skriva-i-en-roman-1.418846

  SvaraRadera
 6. Intressant att du nämner "Måndagarna med Fanny". Det är också en klassisk Evander-roman, som har filmatiserats av Lars-Lennart Forsberg. Fantastiskt bra skådespelarprestationer av Tommy Johnsson,Maria Selbing och Ingvar Kjellson.
  Mvh, Evelina

  SvaraRadera