onsdag 28 juli 2010

En mottagning för våldsutsatta män

Det vill Birgitta Rydberg (fp) starta på Södersjukhuset i Stockholm. Någon sådan har aldrig tidigare behövts för våld är naturligt bland män. Och de utsätts aldrig för våld av kvinnor.

Så lyder den statliga doktrinen, som följs över hela Sverige. Den som våra universitet har lagt agendan till med hjälp av sådana som professor Eva Lundgren vid Uppsala universitet och professor Tiina Rosenberg vid Lunds universitet.

Sedan 2005 finns det ett program i landstinget för våldsutsatta kvinnor, men alltså inte något könsutjämnande program som behandlar alla människor lika.

Kvinnovåld är inte ens språkligt ett begrepp, utan det betyder att kvinnor är utsatta för våld. Mansvåld betyder detsamma.

Våld i nära relationer gör män lika maktlösa och utsatta som kvinnor.

Våld i relationer är inte särskilt vanligt, vilket man kan tro eftersom det skrivs så mycket om det. I brittiska undersökningar utövar omkring 15 procent av männen våld medan kring 11 procent av kvinnorna gör det. Människor är genomgående ett fredligt släkte.

7 kommentarer:

 1. Är det här nåt som du tycker eller har några stöd från svenska förhållanden för dina påståenden.

  SvaraRadera
 2. Det finns fakta, men absolut inte så mycket som skulle behövas. Om du trycker på de blå bokstäverna får du veta mer.

  Eller ser efter här:
  http://www.dn.se/insidan/kvinnovald-mot-man-tystas-ner-1.322735

  SvaraRadera
 3. Men det var inga fakta, det var bara tidningsartiklar.
  Som fakta räknas forsknigsresultat och vetenskapliga studier. Någons åsikter som får utrymme i en tidningsartikel är inte fakta.
  Vi kan självklart inte ta någon ställning eller sätta in åtgärder utan fakta! Man måste förstås veta vad det är som ska åtgärdas/behandlas och hur många som är i behov av åtgärderna.
  Rydbergs utspel är populistiskt.

  SvaraRadera
 4. Men hörrudu anonyma skaffa fram lite fakta du då. Det finns bara du letar... massor. Detta med jämställdhet behövs. Den finns inte som det fungerar nu. Män och barn kommer i andra hand. Kvinnor har makten i hemmen. Eller tycker du att jag ska sätta mig och forska? Nä, det här är en blogg. Du måste ha missuppfattat något. Gräv för tusan själv, var lite på alerten nu.

  SvaraRadera
 5. En artikel från DN, om svenska förhållanden.

  http://www.yakida.se/dn.html

  SvaraRadera
 6. Tips till anonym

  http://www.pellebilling.se/2010/05/viktig-uppsats-om-mansmisshandel/.

  http://www.pellebilling.se/2009/08/debattartikel-om-vald-i-nara-relationer/

  Ananym, läs gärna Ramona Franssons bok om Glenn Forestgate också.

  SvaraRadera
 7. Tack Cuben du är så vänlig som orkar mata den anonyme ;)

  SvaraRadera