måndag 3 juni 2013

Löfvens morfar var aktiv nazist

Jag tycker att det är alldeles utmärkt att socialdemokraternas ledare hade en sådan morfar för då kan vi återigen få den där debatten som vi hade om drottning Silvia och hennes familj. Hur många generationer senare ska de efterlevande anklagas för åsikter som tidigare släktingar har haft?

Är barnen skyldiga till föräldrarnas gärningar? Eller andra släktingars? Min farfars svåger hette Wadstein och han hade en sentida släkting som hette Margareta Wadstein och blev DO och inte tyckte vi skulle ha adventsljusstakar och annat sådant som kunde störa. Skulle vi verkligen tvinga en muslim eller jude att se dem?

Den gamle Wadstein var på sin tid politiskt korrekt och med i Riksföreningen Sverige-Tyskland. Där fanns också Sven Hedin, Verner von Heidenstam och Carl Milles som medlemmar. De beundrade Tyskland och dess dåtida ledare.

Socialdemokraternas Stefan Löfvens morfar var anställd på nazistiska tidningar fram till sin död på 50-talet. Det smäller väl lite högre ändå. Nu kommer nog Stefan Löfven att bli mer uppskattad långt till höger i politiken. Inte dåligt inför valåret.

Stefan Löfven blev bortadopterad och träffade inte sin biologiska mamma förrän i 20-årsåldern och han kände aldrig sin morfar. Hans mamma var långt ifrån nazist och hade ett ansträngt förhållande till sin egen pappa. Löfven förstår nu varför.

PS. Själv vet jag inte riktigt vad jag är politiskt sett. Vet inte ens om jag ska rösta nästa gång. Kanske beror av att jag har haft pappor som röstade med högern och en mamma som röstade med socialdemokraterna, plus är uppvuxen i ett rent socialdemokratiskt samhälle? DS.



18 kommentarer:

 1. Att en nationalSOCIALIST blir betraktad som höger i detta land säger väl egentligen mer om vilken bias vi har åt vänster i Sverige idag....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Hitler som skapade nationalsocialismen. Han tog dessa begrepp och satte ihop dem. Det var en grundläggande föreställning (mem) som handlade om att folket (nationen) alltid har ett högre värde än den enskilde. Icke ariska element skulle avvisas. Och det främsta uttrycket för folket var dess ledare. Att Hitler aldrig ville avsluta kriget var pga av att han tyckte att folket hade förtjänat detta. Att lida och offra sig. Så skulle folket göra. Det var det nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet som styrde Tyskland 1933-1945. Så går det att använda ord i politiken vända och vrida på dem.


   Radera
 2. "Det var en grundläggande föreställning (mem) som handlade om att folket (nationen) alltid har ett högre värde än den enskilde"

  Ja, precis! Och det är ju en typisk vänsteråsikt, som även delas av kommunismen.
  Som jag blivit upplärd är högerflygeln i huvudsak individualism.

  Kollektivism är både kommunister (arbetarna som ett kollektiv), nazister (svenskar som ett kollektiv), och feminister (kvinnor som ett kollektiv), samma sak.
  Samma politik, samma mål.
  Skillnaden är att dessa likartade ideologier riktar sig till olika målgrupper.
  Annars ser jag samma retorik, bara olika målgrupper som utnyttjas och spelas ut mot varann som verktyg för att få makt.

  Därav min åsikt om att vi har en extrem bias åt vänster i samhället idag, när t.o.m. en så vänstervriden ideologi som nazismen anses "högerextrem".......

  Det är inget annat än "guilt by assosciation", för kollar man närmare på ovanstående ideologier är de vänster allihop.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt i att om man ser politik som en cirkel så går extrem vänster och höger ihop där bak. De är de minst friska. Har inte jag sagt utan Robin Skinner och John Cleese i sin betraktelse av Livet och hur man överlever det.

   Radera
 3. Ja, skippar man vänster och höger, och sätter "kollektivism" på ena sidan, och "individualism" på andra sidan, så ligger alla politiska partier idag väldigt långt ut mot den "kollektivistiska" sidan, dvs vänster. Traditionella högerpartier som hyllar individen finns ju inga längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har missuppfattat detta. Vi kommer alltmer att gå över till individsamhälle därför att vi behöver detta. Och nazismen var naturligtvis beroende av sin tid. Det var de stora lösningarna både i arbete och annat som behövdes tyckte folket (jag vet eftersom jag har träffat tyskar efter kriget som tyckte Hitler var bra för han fixade motorvägar och arbete) medan numera finns det väldigt mycket som individen kan göra. Och politik är mer logistik än något annat.

   Radera
 4. Haha, missuppfattat vet jag väl inte..
  Men jag verkar ha en annan åsikt än dig.
  Det är ju du som har missuppfattat! ;-)

  Angående att gå över till individsamhälle hoppas jag att du har rätt..... :)

  Och han var ju bra för tyskarna på den tiden, med tanke på volkswagen, autobahn och annat, givet den situation de bafann sig i när han kom till makten.
  Tyvärr så blev ju tyskland korrumperat och snedvridet, som alla totalitära stater tenderar att bli, likväl som Nordkorea, Sovjet, DDR, Kuba......

  SvaraRadera
 5. En gång nazist alltid nazist är väl det som gäller?

  Även alla möjliga associationer till nazister sätter stämpeln i pannan för alltid. Och självklart är den ärftlig, precis som Silvia får be om ursäkt för sin fars åsikter minst vart femte år.

  Stefan Nazist ska han heta i all framtid.

  -Inga nazister på våra gator!

  SvaraRadera
 6. Edward Ulfertz3 juni 2013 kl. 21:31

  Att Stefan Löfven och drottning Silvia ska stå till svars för förfädernas missgärningar är hel absurt.
  Jag trodde att arvssynden avskaffades samtidigt som vi avskaffade djävulen och helvetet.

  Lika lite kan vi i dagens europeiska samhälle stå till svars för vad som skedde under kolonialtiden.

  Kolla in Douglas Murray's svar till den unga tjejen.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qXdojiReZ5Y

  SvaraRadera
 7. ....... Varför inte?
  Dagens feminism ställer ju dagens män till svars för vad våra förfäder gjort....
  Precis som de kollektivt ger alla män skulden för att en liten promille sjuka personer våldtar.
  "Våldtäktskultur" som de kallar det i kultursidorna.....
  Mansnormer och allt vad de kallar det... Undrar just hur rektionerna skulle bli om de istället skrev om Judenormen. Eller att det var dags för judarna att kliva åt sidan och kvotera in icke-judar i en styrelse.....

  Och så har de mage att kalla sina kritiker för nazister och breivikare.......

  SvaraRadera
 8. Vill bara nämna att tyska autobahn började byggas så tidigt som i början på 20-talet. Hitler fortsatte bara utbyggnaden. Tycker han får alltför mycket credit för dessa.
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer världens äldsta motorväg byggdes först som racerbana 1921 i Tyskland och öppnades sedan för trafik.

   http://www.autobahnguide.se/historia/

   Radera
 9. Här går det att läsa mer om denna första racerbana/motorväg.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Automobil-Verkehrs-_und_Übungs-Straße
  Det tog lång tid att bygga den pga första världskriget. Hitler byggde dock de första motorvägarna som gick rakt igenom det tyska riket. Han insåg nyttan av transporter på vägar i krig. Och krig var det han ville ha. DDR införlivades med Västtyskland 1989 och då var motorvägarna där ofta i ungefär samma skick som 1945. De har moderniserats sedan dess.

  SvaraRadera
 10. Islam har samma system som nazismen och kommunismen: INDIVIDEN SKALL FÖRTRYCKAS!
  Se på den dagsaktuella utvecklingen i Turkiet! Varför tassar de svenska medierna runt den?
  De verkar förvirrade, okunniga och senfärdiga. Kanske är islam inblandat. Säg inget! Smyg!
  ISLAM ÄR INGEN RELIGION DEN ÄR EN IDEOLOGI!
  Islam betyder underkastelse. Individen skall ge upp sig själv!
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad ska man säga. Själv är jag en sekulär kvinna utan vare sig religion eller -ismer. Andlighet är okej (individbaserad) och har alltid varit det (för vi har alla själar), men religion har använts för att förtrycka befolkningen också här i Sverige. Har suttit på djävulspredikningar som liten i kyrkan där djävulen användes för att skrämma människor. Totalitära ideologier används hela tiden för att människor ska ha egen makt över andra. Jag väntar på att vi ska gå över till något nytt där varken män eller kvinnor eller grupper har makten över andra. Det borde gå rätt fort.

   Radera
  2. Ja tyvärr går det rätt fort med islamiseringen i Europa!
   Vi är villiga offer då vi relativiserar allt. En ann är väl så god som en ann!
   Tyvärr är inte alla kulturer och ideologier lika goda.
   Vi är beredda att lägga oss på knä och uppge vad vi har skapat i 1000 år,
   både av värderingar och rikedom. Läs gärna norah4you: Svensk kultur har funnits
   sedan bronsåldern. Våra toppolitiker säger att den inte finns!
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
  3. Skräcken för islam är något överdriven. Jag tror islamiter och andra kommer att terra sig själva till döds långt innan något allvarligt har hänt i Europa. Våra politiker säger inte så längre att vår kultur inte finns. De lär sig.

   Radera
 11. Tyska kemister och neurologer varnade för Adolf. Han var storbrukare av Calomel vilket var märkbart. Det experimenterades mycket med tungmetaller och det ockulta. Förvånansvärt att så många följde efter en galning. Sådant sker inte nu för tiden.

  SvaraRadera