söndag 31 januari 2010

Sapphire gästade Skavlan

Jag såg slutet på reprisen av Skavlan i morse. När författaren, den svarta kvinnan Sapphire kom in på slutet och började berätta om filmen Precious och om boken, som hon har skrivit som ligger till grund för den.

Då skulle jag ha önskat att kameran hade legat mer på Liza Marklund, som också satt där tillsammans med Pernilla August. Nu fick man se Pernilla Augusts leende stelna och hon såg mer och mer förvirrad ut ju mer Sapphire berättade om att kvinnor kan begå övergrepp precis som män.

Att mammor också kan plåga sina barn och slå dem och att det var vad de ville berätta i denna Independence-film, som hade gjorts med små medel och där de inte kunde visa de sexuella övergreppen, men allt annat var med. Oprah Winfrey hörde talas om den och blev producent för den.

Sapphire fick frågan från Skavlan varför Oprah blev det, men där fick vi inget riktigt svar. Oprah själv blev ju utsatt för övergrepp som barn av en släkting.

Det var lite infernaliskt av programmet att utsätta dessa båda andra kvinnor för denna hemska historia. Liza Marklund satt och nickade hela tiden när Sapphire berättade om hur Clinton och Bush hade försämrat eller inte gjort något för de svarta unga kvinnorna. Och hur glad hon nu var över att Obama hade makten.

Men annars snörpte hon mycket på munnen.

Sapphire blev själv övergiven av sin mamma när hon var 13 år och träffade henne inte igen förrän hon var 26 år och då fick hon själv söka upp henne.

Att hennes mamma hade gjort så mot henne och hennes syskon gjorde att hennes mamma gick under, sade hon i programmet. Och då fick hon tårar i ögonen. Men eftersom Skavlan är ett nöjesprogram så hastade han snabbt förbi detta ögonblick.

Bakvägen togs alltså Gömda och Asyl upp en gång till i detta program, för fortfarande går det inte att prata direkt om denna skandal. Inte i Sveriges Television.

10 kommentarer:

 1. Jag tittar inte på Skavlan längre eftersom jag inte gillar honom, men jag måste nog titta på nästa repris. Han intrevjuade regissören för filmen vid ett tidigare tillfälle och jag fick inte intrycket av att det var en misshandlande mamma som var fokus i filmen utan att den skildrade villkoren för den svarta underklassen i USA. Sådär eländigt kan det ju se ut när en familj består av sorgliga människor med en destruktiv livsstil (det finns inte så mycket annat att välja på i den situationen) och personer med dålig skolunderbyggnad.

  Det jag hört och läst om filmen har inte på något sätt antytt att det den gick ut på att demonisera en mamma men jag kan kanske inte har tagit del av rätt källor. Men som sagt, jag ska kolla reprisen så får vi se om vi uppfattar intrevjun på samma sätt.

  SvaraRadera
 2. Intervjun ska det stå på båda ställena förstås, inte intrevju!
  Ibland går det lite för fort över tangenterna.

  SvaraRadera
 3. Anonyma: Alltså det är inte comme-il-faut i Sverige att säga det som den här författaren sade... och jag förstår att du inte litar på vad jag säger... ;) men titta du så får du se...

  Sapphire var naturligtvis totalt omedveten om den debatt om kvinnor och män, som har pågått här i Sverige och där också Liza Marklund har varit djupt inblandad... där Mia Eriksson jagats genom hela landet av araber och fått fly till slut till USA.

  Och Pernilla August har ju fått spela en sån där rar supermamma på film (och hon är härlig som sådan inte minst i Star Wars) så inte hade åtminstone hon väntat sig det som nu hördes... bildproducenten kunde uttrycka det som inte sades genom att ta in hennes ansikte...

  Och Anonyma du får framträda med ditt namn. Det är inte förbjudet :)

  SvaraRadera
 4. Mmm du litar väl inte på Jeanette Gentele heller Anonym? Annars kan du trycka på de blå orden där uppe Independence-film och läsa recensionen av filmen, där det framgår att Precious blir misshandlad av sin mamma..

  SvaraRadera
 5. Jag vet att tjejen blev misshandlad av sin mamma! Jag menar att filmens fokus inte låg på just misshandeln utan på hur hennes omständigheter såg ut i amerikansk underklass. medan du väljer att ha fokus på mammans roll och ger den en större betydelse för filmen än vad jag menar att den har (utifrån det jag läst och hört om filmen alltså).

  SvaraRadera
 6. Anonyma: Ja herregud jag refererade vad jag såg i Skavlan... det är inte ett dugg kontroversiellt... :) och visst är det lustigt att det måste ske så under ytan, att det inte går att prata rakt ut, det blir lite kremlerska i bild i TV.

  Detta var alltså vad författaren Sapphire till boken Push uttryckte om sin bok och filmen.. men hon vet väl inte heller vad hon säger?

  Gud vad jag är snäll som diskuterar med en totalt ansiktslös människa :)

  SvaraRadera
 7. Mycket intressant Skavlan-program !!!
  Först undrade jag vad f-n Lisa Marklund skulle få denna gratis reklamplats för "sin" nya bok för,var Skavlan köpt nu?
  Men sen, när jag hörde "Sapphire" berätta, reste jag mig upp i soffan, Synd bara att Lisa Marklund inte yttrade sig, men kanske hon inte fick?
  Synd bara att kameran inte visade mer av Lisa Marklunds ihopsnörpta min, för ihopsnörpt var den.
  Det är väl inte bara jag, som tyckte att Lisa Marklund gjorde ett ytterst osäkert intryck genom rutan?
  Nej, jag tolkar detta som enn ytterligare känga till Lisa Marklund av just Skavlan!!!

  SvaraRadera
 8. "...filmens fokus inte låg på just misshandeln..." /Anonym/

  Nej, det kan så vara, jag har inte sett filmen, men jag såg helgens Skavlan och där betonade författaren detta med kvinnor som misshandlar och sviker sina barn och familjer.

  Titta på reprisen av programmet, vettja!!!

  Det var en sorglig berättele att lyssna till,men samtidigt tyckte jag det var mycket intressant att författaren inte visste vilken slagkraft det fanns i hennes ord, när Lisa Marklund satt bredvid !!!

  Kanske var Lisa Marklund livrädd för att behöva kommentera samtalet och/eller berättelsen?

  SvaraRadera
 9. Ingrid: Nä Skavlan styrde ju programmet och det hade blivit en skandal till om Liza Marklund hade sagt nåt... eller om han riktat en fråga till henne om detta skulle programmet också ha urartat... för detta är ju gammalt bagage (ska vara en lättsam ton och inte Janne Josefsson), men alla vi som såg det visste.. :)

  SvaraRadera
 10. Ang Skavlan/Piratförlaget/Marklund
  http://www.piratforlaget.se/bocker/lindell_skavlan---mystiska-milla-och-sjustjarnan?prodindex=0
  örjan

  SvaraRadera