lördag 16 januari 2010

Jättevulkanen i Yellowstone

En annalkande katastrof lurar under ytan i USA:s nationalpark Yellowstone. Där har forskarna mätinstrument, som har uppmätt en landhöjning på några decimeter.

En båt, som sjönk i den sjö, som ligger i parken, har höjts över vattenytan sedan den sjönk i början av 1900-talet. Så mycket har sjöbottnen höjts.

Per år uppgår landhöjningen till omkring 1,5 centimeter. Själva calderan i vulkanen är 72x55 kilometer och den hade senast ett utbrott för 640 000 år sedan.

Ett par tusen jordbävningar inträffar varje år i parken genom att den lavasjö som finns under markytan rör sig uppåt. På senare tid har jordbävningarna blivit så starka att turisterna, som vistas där har reagerat.

Vulkanen har haft stora utbrott med ungefär 600 000 års mellanrum så det ser ut som om den är försenad. Själva lavasjön under marken förses med ny lava genom ett brett rör, som går ända ned till jordens flytande inre.

Om denna supervulkan får ett utbrott så skulle miljoner dö och halva USA täckas med aska. Det skulle drabba världen med en klimatförändring, en vulkanvinter, som skulle vara i flera år. Kanske i ett årtionde. Senast detta hände var för 75 000 år sedan, när en supervulkan i Indonesien fick ett stort utbrott och då dog nästan alla människor ut.

Faran med vulkaner talas det inte så mycket om för det finns inte något vi kan göra för att hindra ett utbrott, inga vetenskapliga lösningar på hur det ska gå till att förhindra att hela Yellowstones nationalpark förvandlas till ett lavahav.

Vi skulle helt enkelt få ta tag i detta när det händer. När det kommer till naturkatastrofer är människan mycket liten och föredrar att diskutera sådant, som hon själv har åstadkommit och tror att hon kan ändra.

2 kommentarer:

  1. Har sett ett av programmen om Yellowstone. Gula stenen. Det var nog indianerna som döpte området. När Moder Jord ruskar på sig då hoppar lopporna. Vi kan inget gör mot naturens krafter. Fast många tror det.

    SvaraRadera
  2. Jo Helena Palena ;) så är det. Och för att vi inte alldeles ska gå under så vänder vi oss till det vi tror att vi kan klara av och glömmer bort resten så gott det går.

    Fast det skulle inte förvåna mig om denna supervulkan får ett stort utbrott.

    När Mt St Helen fick sitt utbrott så begrep inte ens forskarna att bulan på sidan av berget betydde att den skulle få en horisontellt utbrott. De trodde att alla vulkaner alltid fick utbrott rakt upp i luften. Och detta hände för bara 30 år sedan.

    Först då begrep de att det skulle kunna komma det som då kom ur vulkanen: en rullande massa av gaser, jord, stenar, som skulle skölja över landskapet.

    En forskare strök med i detta pyroklastiska flöde. På bara någon minut så hann denna flod av het aska, blandat med ånga över honom.

    Laharen, som orsakades av smältvatten från berget fortsatte sedan vidare ned i de dalar som fanns och orsakade stor förödelse.

    SvaraRadera