onsdag 27 januari 2010

Alfahonor och alfahannar bestämmer

Jag fick en bild i mitt huvud i morse när jag tittade på Malou von Sivers: av människor som gick med rumporna uppåt och hade KÖNET allra högst upp istället för huvudet.

För hon pratade med skådespelerskan och regissören Helena Bergström och journalisten och författaren Katarina "Alfahannen" Wennstam.

Och självklart så var det FÖRTRYCKET som stod i centrum och de där starka kvinnorna drev tesen att genierna och alfahannarna i alla tider har förtryckt både alfahonorna och flocken. Männen nu igen. Så klart.

Männen är förtryckare och kvinnor offer. Av födsel och ohejdad vana.

Det lustiga var att Helena Bergström på Guldbaggegalan hade drivit med begreppet och talat om alfahannarna och så gått över till att prata om att hon nu var regissör och hade en filmroll för en ung och snygg man, men vi fick inte höra till slut vad hon sade.

Var det alldeles för politiskt okorrekt? Att vända på begreppet och låta henne bli alfahona? Skulle det ha blivit sexuella trakasserier då åt motsatta hållet? Så vi fick inte höra hennes fina tal på Guldbaggegalan till slutet?

Det blir censur av ett tal av Helena Bergström i TV4, för att Malou och co ska underbygga sin tes om alfahannarna. Utan att bli störd av att där sitter tre alfahonor i studion och pratar.

Jag tycker nog att vi är människor och personer i första hand, inte går vi omkring med rumporna i vädret och våra kön högst upp? Vi definieras inte av våra KÖN.

Och flocken klarar sig absolut inte utan alfahonan. Det var därför de "tog bort" alla vargarna i Skånes djurpark. För alfahonan hade blivit skjuten.

5 kommentarer:

  1. Flocken klarar sig inte utan Matronan. I Amerika var det indiankvinnorna som bestämde när gruppen skulle dra vidare. Den som klarar sig bäst i naturen är en ensamstående mamma. Sen kom missionärerna (på 1600-tale) med Bibeln i högsta hugg. Va´är det kvinnorna som bestämmer här? Det går inte för sig. Det är männen som ska ha makten. Som ska bestämma. Läs!

    SvaraRadera
  2. Mmm Helena det är nog därför som jag alltid har tyckt att det ändå är kvinnorna som har makten, för inte upplevde jag något annat hemma hos oss... och det var min mormor (med kolsvart hår och svarta ögon) som sade åt morfar att hon skötte hus, hem och barn och han skulle inte lägga sig i det där.

    Och min morbror som dog i "stenmage" såg ut precis som en indian, som jag också nästan gör... och det var då på 80-talet som vi fick bekräftat släktens "myt" att vi egentligen var indianer och att någon av oss (en karl säger dom) hade kommit över havet till Spanien.

    För min morbrors sjukdom hade enbart omkring 300 mayaindianer i Guatemala haft. Vi efterkommande har gener från dessa indianer.

    SvaraRadera
  3. Jag hörde Helenas tal till slut. Hon avbröt det väldigt abrupt och det var nog en ren välgärning, hon skulle inte drivit det hon sade så långt. Hon saknade tajming helt enkelt. Hade hon gjort talet ännu kortare hade det fått avsedd effekt och varit roligt.
    Tyvärr missade jag Malou, det hade varit roligt att höra deras samtal!

    Innan kristendomen kom in med Eva som urmoder för sitt kvinnohat och förtryck hade vi en helt annan ordning.
    För dem som tror att det var ett matriarkat med kvinnor som förtryckte män på samma sätt som män förtrycker kvinnor, vill jag rekommendera lite studier.
    Mänskligheten hade aldrig överlevt så här långt om patriarkatet hade varit rådande på samma sätt som nu eftersom de är mer krigiska än de matristiska.

    SvaraRadera
  4. Hej Anonymus: Okej då slutade hon kanske med det där att hon hade en roll åt en ung och snygg nånting... och sen sa hon nåt i sändningen om att han kunde får provspela i duschen... men det lät Malou bara passera.

    Jo kyrkan har ställt till mycket elände... men jag tycker att det hänger på oss vad vi gör... vi kan inte i detta årtusende hålla på och skylla på varandra. Vi får för sjutton fixa ett bra samhälle helt enkelt.

    Alltså om vi tjatar om att det är patriarkat hela tiden så befäster vi det ungefär som om vi tjatar om att det är krig... eller som Fi om att vi lever i Afghanistan... ja då kan vi ge oss sjutton på att det kommer att hända. Man behöver vara varsam med orden. De blir lätt självuppfyllande profetior, som aldrig tar slut.

    SvaraRadera
  5. Men patriarkatet har liksom redan hänt! Det hände när kristendomen infördes!
    Nu handlar det inte längre om profetior, det handlar om problemformulering. Att påtala ett problem flera gånger befäster inte problemet ännu mer men det kan öppna ögonen på dem som inte har sett problemet.
    Visserligen kommer vissa aldrig att se det problem som vi andra ser och dem får man ge upp naturligtvis, de får välja sin egen väg.
    Ingen kan frälsa alla men man kan kanske få några att se och förstå hur allt är uppbyggt och att vara uppmärksamma på det som händer och vad vi är utsatta för.
    Därmed inte sagt att man skyller på andra. Tvärtom! Man tar ansvar för det som sker och agerar idividuellt utifrån det men ensam är inte stark. Var och en tar ansvar för sig och sitt eget agerande men när det gäller att förändra strukturer behöver man vara många som ser samma sak.
    Man behöver inte lägga energi på dem som inte ser samma sak ur samma perspektiv om de inte vill vara med. Vi behöver energin till förändringen, inte till att käfta inbördes.

    SvaraRadera