onsdag 13 januari 2010

Katastrofer kräver fler dödsoffer

Vid jordbävningen på Sumatra i september 2009 blev dödsoffren omkring 1 200. Den jordbävningen uppmättes till 7.6 på Richterskalan.

Fler och fler människor dör i katastrofer - både naturliga och industriella. På 90-talet låg antalet döda kring 600 000 över hela världen medan dessa siffror steg till omkring 1,2 miljoner under första decenniet på 2 000-talet.

Ca 270 miljoner berördes av dessa katastrofer jämfört med 230 miljoner årtiondet innan.

Väderförändringar sägs bidra till detta. Tropiska orkaner har blivit mer intensiva och Haiti drabbades år 2008 av fyra sådana med översvämningar som följd.

Jordbävningar har dock inte med vädret att göra utan beror på att kontinenterna förflyttar sig. När det blir för stora spänningar i jordskorpan lättas detta genom ett ryck, som gör att marken skakar.

Den största jordbävningen i modern tid inträffade utanför Perus kust och mätte 9,5 på Richterskalan. Den ägde rum 1960.

Jordbävningen i Indiska oceanen ägde rum den 26 december 2004. Det var en undervattensjordbävning som uppmättes till 9,3 på Richterskalan, vilket gör den till det näst kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin.

Skalvet orsakade en enorm flodvåg, en tsunami, som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten.

De länder som drabbades värst var Indonesien (speciellt Aceh), Sri Lanka, Thailand och Indien. 225 000-300 000 människor miste livet, och över 5 miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly.

543 svenskar är officiellt förklarade som offer i den jordbävningen och den efterföljande tsunamin.

I Tsunamnin 2004 dog min bästa barndomskompis syster, hennes sambo, hennes barnbarn och pappan till barnbarnet. De åkte fem och en kom hem. Bara mamman till barnbarnet överlevde.

Alla sådana tragedier är ofattbara.

PS. Fler än hundratusen kan ha dött på Haiti säger deras premiärminister Jean-Max Bellerive till CNN. DS.

2 kommentarer:

 1. Jag gråter när jag tittar på de stackars mänskorna på Haiti. Den här gången tycks det inte ha drabbat bara de fattiga med urusla bostäder utan också offentliga byggnader som t ex presidentpalatset. Varför blev de inte varnade? Det finns ju teknisk apparatur som mäter rörelserna i jorden. Är det här bara en fruktansvärd naturkatastrof eller har också den mänskliga faktorn spelat in tro?

  SvaraRadera
 2. Så bra att du kom fram Gitta. Nu såg jag din kommentar, men vi talades ju nyss vid i telefonen.

  Och mätutrustning kostar pengar, så det satsades det väl inte på och det var ju så länge sedan som det var någon riktig jordbävning i området.

  Människor glömmer och tror att det som händer följer det vanliga mönstret. Såg när människorna började springa för att någon ropade "flood" mitt i natten. Massor med människor försökte komma undan de det trodde var något tsunamiliknade.

  Men där fanns ingenting... det var väl någon som ville lägga beslag på deras ägodelar kanske. För en del släppte allt och bara sprang för livet. Trist. Men hjälpen kommer nu när det är så stort. Då engagerar sig hela världen.

  SvaraRadera