tisdag 12 januari 2010

Oliver Stone har gått i Hitlers och Stalins skor

Regissören Oliver Stone håller på med en serie om vad som har utspelat sig i historien. Han vill berätta den på ett nytt sätt för amerikaner.

Och ingen kan veta något på riktigt om en människa, som man hatar om det inte också går att känna empati för den. Menar han.

Hitler är en enkel syndabock, menar han vidare och han har föresatt sig att visa den hela och fullständiga historien i den tio timmars dokumentär om Amerikas historia han nu ska färdigställa.

Hela TV-serien heter Oliver Stone´s Secret History of America och tar också upp McCarthy-tiden på 50-talet och det kalla kriget.

Meningen är inte att göra om Hitler och Stalin till hjältar, utan att visa på hur de blev sådana de blev. Det militärindustriella komplexet spelade en avgörande roll. Precis som det gör i dag för Barack Obama, menar han.

Att framställa särskilt Hitler, som en produkt av sin tid, mer än en individ, som hade ett val är förstås kontroversiellt.

Det går inte att komma ifrån att Hitler var ansvarig för koncentrationslägren liksom för det utdragna krig, som hade kunnat avslutas åtminstone ett år tidigare- om inte Hitler själv hade motsatt sig detta.

Diktatorn lät hellre hela Tyskland försvinna i samma svarta bunkerhål som han själv. Han var precis som Stalin en massmördare.

Oliver Stone har belönats med Oscars för regin i Plutonen och Född den fjärde juli.

4 kommentarer:

 1. Det är underligt med Hitler. Hans sekreterare berättade ju t.ex. om att han blev vegetarian efter att han besökt ett ungerskt slakthus och förfärats över djurens förhållanden. Annars har man ju försökt förklara hans vegetarianism med att han var lite galet intresserad av strikt renlevnad.

  Men sen kan man ju fråga sig om han var mer insatt i koncentrationslägren än vad USA:s president är i CIA:s tortyrinrättning mm. När det gäller nazisterna pratas det mycket om att folk bara är så okunniga som de vill osv, men det säger man aldrig om en existerande ond makt.

  SvaraRadera
 2. Vad det gäller koncentrationslägren så hade han hand om dem... högsta beslutet, men Göring ville inte heller tro att han hade vetat. Och visst Hitler åkte tåg genom Tyskland med fördragna fönster för att slippa se hur det såg ut.

  Tyskland då och USA i dag går inte riktigt att jämföra. Det var lätt att säga att man ingenting visste då på den tiden. Inte lika lätt i dag.

  SvaraRadera
 3. Ann Helena:
  Hade hand om hade han ju verkligen inte, frågan är bara hur mycket han visste. Syftet med lägren var ju inte den populära myten om indistrualiserad utrotning (som inte krävde läger, det hade varit extremt ineffektivt, men såklart skulle ingen släppas ur lägren) syftet var ju att krama ut slavarbetskraft ur människor man ändå inte ville ha. Tyskarna tänkte ju vinna kriget och hade inte bråttom med sina rasrenlighetsplaner.

  SvaraRadera