torsdag 21 januari 2010

Det ruttna samhället

I Gomorronsoffan i SVT sitter kulturchefen på DN Maria Schottenius och hennes gäng och skojar kring helikopterrånet. Det var ett Ocean Eleven-rån, något som någon redan sitter och skriver ett manus kring. Vi måste ha mer sådana nöjsamma underhållande brott att skriva om.

Redan är deckarromanerna vår tids litteratur, men vi behöver fler sådana berättelser, som avslöjar vad som pågår i samhället. Men den slutsatsen dras aldrig där i soffan, utan där är det bara det underhållande nöjet kring brott som är så väldigt roligt. Att det är en värdedepå, som har rånats är extra kul för dessa kulturmänniskor, som alldeles nyss har kläckt namn till nästa Nobelpris i litteratur.

För en värdedepå i deras värld är något ont i sig. Något som bara är skoj ifall dessa pengar blir tagna av några som framstår, som sprungna ur en film. Det är som om värdedepån är fristående från allt annat i samhället eller som att den endast och allenast hänger ihop med banker och bonusar. Som om dessa pengar inte är på riktigt.

Inte är hopsamlade av människors arbete och slit och att det är därför de fanns där i depån, för att vanliga människor skulle få dem sedan, att ta ut i bankomater till sina mat- och klädinköp. Nä, i den här kretsen är det bara pappersbitar. Värdelösa. Endast till som rekvisita i en film, där hjältarna är rånarna. För ingen dog ju eller blev skadad.

Så cyniskt uttryckt, utan att de som sitter där ens begriper vad de säger. De visar på det ruttna i samhället och hos sig själva. Hur långt det är ännu en gång mellan vanliga människor, folket och denna överhet, som finns överallt omkring oss.

Som stirrar emot oss från TV-rutan och som ständigt dyker upp på nytt i tidningar och i offentliga samtal och lägger beslag på utrymmet med den självklara rätt, som sådana människor alltid har tyckt sig ha. Jag väntar bara på att de ska säga "men ge dem kreditkort om det inte finns kontanter". Som en parallell till Marie Antoinette, som tillskrivs "men ge dem kakor om det inte finns bröd".

Denna skock av människor, som alltför länge har suttit vid grytorna i Sverige, som aldrig känner sig hotade för deras vänner sitter också där. Och de minglar och träffas överallt också influgna till ett party hos en festfixare eller i samband med en nattklubbsrunda vid Stureplan. Sniffande lite kokain eventuellt.

Samhällets ruttenhet har vällt fram de senaste dagarna med en skattehandläggare, som gick på knark och som satte åt alla han inte gillade och dessutom gick att muta. Skatteverket, som aldrig får ifrågasättas för då rasar grunden till vår samhälle.

Om det inte går att lita på att Skatteverket är okej, utan bara är ute efter att klå människor på så mycket pengar som möjligt varför ska vi då alla vi som betalar ordentligt fortsätta med det? Grunden för vårt välstånd är alltid skatten. Den skatt vi betalar varje gång vi handlar. Den skatt som kronan drar in ifrån oss varje år i redan ifyllda deklarationer.

Vi är redan synade in i minsta söm av våra myndigheter och då sitter de fina kulturmänniskorna där i Gomorronsoffan och skrattar åt att våra pengar blir stulna.

Det är en fortsättningen på debatten från i vintras, där det sades från Författarförbundets ordförande Mats Söderlund i samband med Liza Marklund-affären, att man måste ljuga mycket för att få fram sanningen. Men han preciserade inte att det gällde romaner. Inte dokumentära berättelser, där det stod på framsidan att detta är "en sann historia".

Och den gången skrek också sossekvinnornas tidigare ordförande Inger Segelström ända från Bryssel, att hon "struntade i vad som var sant" för här gällde det, att få alla kvinnor att framstå som förtryckta, jagade och förföljda i Sverige. Så att de till slut måste emigrera, för att staten inte kunde skydda dem.

Detta var och är ett symptom på det ruttna samhället, där kvinnorna är så förtryckta att deras män förvandlas till talibaner och rånar banker och våldtar och misshandlar. En masse enligt kvinnorörelsen, journalister och politiska makthavare, som länge har gått hand i hand.

Och så polisen, som slits sönder inifrån av konkurrens och revirtänkande med en Kriminalpolis, som inte samarbetar med Stockholmspolisen och en nationell insatsstyrka, som inte klarar att rädda oss från utlandsfödda rånare, som i maffiastil undergräver vårt förtroende för varandra. Trots att de är tipsade om vad som ska hända. Var och en sin egen hjälte. Och så spricker hela upplägget kring de som skulle vara på den goda sidan.

Maria Schottenius gäng satt där i Gomorronsoffan och låtsades att det var high life hela tiden, vilket säkert berodde på att de känner sig inträngda i ett hörn nu, när mediecheferna och medarbetarna lite varstans har setts inblandade i brottsliga gärningar. Och då blir denna värld alltmer likt en sekt. Och varje liten bit som avslöjas förutom det som redan är känt ses som illojalt.

Det behövs inte ens en maffiakung, för att hålla ordning på leden. Det gör denna överhet så gärna på egen hand. Så fungerar sektens regler också i dessa innekretsar. Vissa saker talar man helt enkelt inte om. Hierarkin måste förbli obruten och alla som inte klarar av detta ses som svikare och förrädare och stöts ut ur gänget.

Så håll i hatten. Det blåser snålt just nu. Se till att det blir lite storm och orkan, så att vi verkligen får se hur illa det ser ut under den överklassiga, glansiga, penningstinna ytan. Inte ska vi behöva fler avslöjanden för att begripa att vårt samhälle nu återigen får lida konsekvenserna av allt som hände på 90-talet och framåt och som vi inte ännu har orkat ta till oss. Inte har orkat se igenom. Överheten tror fortfarande att vi lever i det bästa av samhällen. Men folket vet bättre.

Ovanstående är en kopia av min artikel på Newsmill:http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/30/det-ruttna-samhallet från september förra året eftersom det pågår en diskussion på olika bloggar om ruttenhet inom tex domstolsväsendet.

4 kommentarer:

 1. Jojo, det finns tecken som tyder på att medborgarna i detta land börjar tröttna på nomenklaturen - överklassen som finns överallt inom politiken och kulturvärlden. I dag hörde jag en arg pensionär uppmana till revolt mot just denna överklass i radions Ring P1. Pensionerna har ju sänkts med 3 procent - det betyder drygt 500 kronor/månad - sextusen om året på en normalpension - och är man då singel betyder det att den lilla guldkanten försvinner från tillvaron. Vore bättre om vi fått skänka dessa pengar till Haiti.

  SvaraRadera
 2. Jo och vi är många Gitta... omkring 1,6 miljoner är pensionärer i höstens val medan 1,3 miljoner är yngre än 30 år.

  Pensionärerna kommer nog att få något mer av regeringen kan jag tänka. Något löfte. Valfläsket har inte börjat att delas ut riktigt än.

  SvaraRadera
 3. Efter mordet på Palme började det destruktiva raset i samhället som jag tror det, undrar om utredarna i mordet av Palme överhuvudtaget tänkt tanken att gärningsmannen nödvändigtvis inte behöver vara man?

  Lobbyverksamheten i sverige verkar sedan dess vuxit lavinartat och liknar numera vad jag vill kalla samhällsdestruktiv maffia.

  Maffia är som jag förstått det de som har möjligheter att påverka bla rätts systemet. politiker mm där de verkar.

  Metoder man kan använder sig av att beskylla andra tex män, andra länder rörande bla barns förhållanden mm på detta vis kan man skapa sig ett legitimt alibi för att dra ifrån sig själv uppmärksamhet på missförhållanden.

  Allt detta i ett hopkok av sanning, löngn, halvsanning, selektivitet o massor av upplever, känner, tolkar mm.

  Se tex LO Vanja vad som hände jämför sedan med någon som tvingats avgå i någon styrelse.

  Resultatet bla om jag inte missförstod försäkringskassans info är psykisk ohälsa största orsaken till sjukskrivning, givetvis finns även andra faktorer.

  Undrar hur det skulle gå om dessa ansvariga verkligen blev ställda mot väggen till svars? Hur många skulle då inte bli sig själv närmast?
  Givetvis fungerar det inte om det inte får kännbara konsekvenser då fel uppdagas.

  Sekter Ja den troligen mest globala o centraltstyrda finns även i sverige sedan lång tid under religionsfriheten många av oss ser den troligen inte som en sekt men om man talar med avhoppade o studerar lite själv förstår man.

  Kan det vara flockbetenden samt övertygelse som gör att vi följer de mest underliga sektlika organisationer utan frågor och vid kritik går gruppen mot den som ifrågasätter?

  anders

  SvaraRadera
 4. Anders: Tror mest det beror på dåliga tider... sånt gör att det blir klasskillnader och annat. Och grupperingar. Vi har ett låst samhälle mot på 50-60-tal där ingen kan flytta på sig utan att ha känningar och ingå i någon sådan ganska sluten grupp.

  SvaraRadera