torsdag 26 juni 2014

Trist med skvaller i DN

UPPDATERAT
Vad som helst får passera numera i tidningsbranschen. Golnaz Hashemzadeh skrev en kolumn på ledarsidan i DN där hon påstod att hon för flera år sedan hade hört en "Thomas" anklaga Bodens brandmän för rasism. Det kunde vara skvaller det hon berättade och det kunde lika gärna vara påhittat. För den goda sakens skull. 

Nu har räddningschefen i Boden ingripit och sagt att detta som påstods aldrig har hänt. Dessutom har de två brandmän i Boden, som faktiskt har det nämnda namnet, känt sig extra utpekade. Räddningschefen har förståelse för att kolumnister vill driva vissa frågor för att bevisa en tes. Men grova sakfel är inte lika roligt.

DN beklagar nu det inträffade och berättar att sagda kolumnist kommer att skriva en ny text till lördagstidningen (28.6) och dessutom berätta om reaktionerna på den förra texten. Med andra ord så kommer tesen att svenskar är rasistiska i allmänhet att drivas vidare. Och att ingen gillar Muhammed. Piska oss! Gör det bara. Om man är född utomlands kan man aldrig vara rasist. Eller hur?

Rasistiska symboler?
Det är dock en sensation att tidningen DN nu blir tvungen att be om ursäkt. Och stackars Golnaz Hashemzadehs förbannelse är väl att hon har bott här sedan hon var tre år men egentligen kommer från Iran. Hon blir ett slags gisslan på ledarplats i DN med sin bakgrund och sin stenhårda inriktning på framgång vad hon än tar sig för.

Hon är hårt pressad av sin pappa, den tidigare revolutionären. Då är överdrifter som blir till lögn inte märkligt. Ändamålet får ibland helga medlen. Kan skapa mer debatt dessutom. 

Här är kolumnen och här är ursäkten från DN.

28.6.2014
Och här är hennes nya inlägg där hon får förklara hur mycket hon älskar Sverige och att det är hennes och hennes barns land. Något mer medveten har hon uppenbarligen blivit om att man kan vara rasist också åt det andra hållet. Genom vad man skriver. Hon påpekar att hon inte delar Sverigedemokraternas värderingar och att de som gör det måste "undvika det polariserade beteendet".  Fast på en viss nivå blir allt svart och vitt. Hon pratar i den nya kolumnen som den lilla söta tjejen, som också denne man på planet såg. Och han skulle till och med tipsa om hennes kommande bok. Så fantastiskt! Där fick hon in lite PR. Men hela tiden bortser hon i den nya kolumnen från att hon faktiskt har makt när hon skriver på ledarsidan i DN. Och ledarsidan bortsåg från att hon hade det när hon skrev. Hon betecknas nu som fristående kolumnist i DN. Så detta är inte DN:s åsikter? Och hon kan ersättas av någon annan när som helst. Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar