fredag 13 juni 2014

Kolla dovhjortarna!

UPPDATERAT
De dök upp i morse vid vår tomt och åt på träden och lite överallt. Det dundrar när de springer iväg för de är större än rådjur. Och det är sant att de har kört bort älgarna, för de ser vi inte längre. För 17 år sedan klippte någon upp ett hägn och 15 hjortar rymde. De gick inte att fånga in enligt ägaren Olof Stenhammar utan nu måste de skjutas av istället. Kanske finns det kring 200 hjortar på norra Värmdö. 

Se upp i trafiken för det är inte roligt att köra på djur! Vi bor två kilometer från tättbebyggda Hemmesta och fast det är fartbegränsning 50 kilometer i timmen, där vi bor, kör folk omkring 70 för det mesta. Eller tycker att det är fri fart. Det finns heller inga varningsskyltar för varken hjortar eller rådjur fast de går över stora vägen, som ligger kring 50 meter från vår tomt. Det är väg 274 som går till norra Värmdö och mot Vaxholm och färjeläget vid Stenslätten. Byter namn till Värmdövägen efter Hemmestakurvan där man svänger vänster. Som sagt kör sakta!
18:30
Det var första gången vi såg några sådana här djur utanför tomten. Symboliskt betydde de för kelterna något övernaturligt. De var älvornas boskap och gudomliga budbärare. I Kina betydde de långt liv, framgång och rikedom. Hjort och inkomst är homonymer (stavas och uttalas likadant) på kinesiska. Ja tack vi behöver lite mer inkomster. Får restskatt på kring 40 000 i år (har sålt alla ärvda aktier för att kunna betala avgiften till kommunen för vatten och avlopp).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar