måndag 16 juni 2014

Lita inte på ryssarna

Det är inte så länge sedan ryssarna härjade här i skärgården där jag bor. Bara några hundra år. Och herrgårdarna Brevik och Fågelbro, som brändes då ligger bara ett par mil härifrån. Det fanns inte något särskilt försvar i skärgården, säljägare lyckades försvara några gårdar så de slapp brinna. Men varken miljöpartiet eller feministiskt intiativ vill ha ett försvar nu heller. Vänsterpartiet vill dock ha ett försvar numera. 

Vladimir Putin har kallat Sovjetunioniens kollaps då 1989 en av "århundradets stora geopolitiska katastrofer". Det gjorde han för nio år sedan. Han är en konstig man, mer lik de forna ledarna i Sovjet än något annat. Och Ryssland ser sig hotat av Nato och av Sverige plus Finland för att de är fria länder.
Fågelbro numera med 18 håls golfbana
 och ägd av H&M:s Stefan Persson
Inte ska Västländerna buga och bocka för någon som tycker att vi är ett hot. Ryssland är fortfarande ett jätteland, som aldrig mer ska avancera västerut. Inte ens i Ukraina för det skulle vara att trampa demokratier i väst för mycket på tårna. Retorik är en sak, men verkliga ryska truppförflyttningar en annan. 

Att manövrera fartyg i Östersjön och visa upp sig går bra. Och att demonstrera flygstyrka gentemot Sverige och andra länder, men att faktiskt anfalla något land och börja annektera vore att starta ett krig som fort kan trappas upp till en verklig geopolitisk katastrof. Så dum kan ingen inte vara. Inte ens Putin. Krigens tid måste snart vara förbi.

Fyra ungdomsförbund i de olika länderna Sverige, Finland, Norge och Estland skrev i vintras att Sverige och Finland bör bli medlemmar i Nato. Jag tycker inte det fast jag bor i skärgården. Det vore att överge den politik, som har funnits i hela mitt liv. Att inte vara ansluten till något varken till väst eller öst är en självklarhet. Men försvar behöver vi. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar