fredag 13 juni 2014

Lägre skatt för pensionärer

UPPDATERAT
Drygt 70 procent av det svenska folket tycker att pensionärer betalar för mycket i skatt. Det är orättvist att personer som har arbetat ett helt liv sedan ska straffas med mer skatt än andra.

Från pensionärer tas under 2014 1,8 miljarder. Det beror på att pensionerna har sänkts för tredje gången på fem år. Pensionärerna har förlorat 20 procent i köpkraft jämfört med andra invånare i Sverige mellan 2006 och 2014. Endast de pensionärer som inte har tjänstepension (inte har haft arbetsgivare som har betalat in detta) har fått högre ersättning från staten. 

Dagens pensionärer har under sina liv betalat höga skatter och avgifter. De har hållit tillbaka sina löner för att kunna få det drägligt på äldre dagar, men istället tas allt mer ifrån dem. Det upplevs av invånare i Sverige som klart orättvist.

Pensioner är uppskjuten lön och därför bör också pensionärer kunna leva på sin uppskjutna lön, precis som att de som arbetar kan leva på sin lön. Högre skatt för denna grupp gör dem bidragsberoende, vilket upplevs förnedrande. Skatteintäkterna beräknas uppgå till 1 650 miljarder och att jämna ut skatten till pensionärer beräknas kosta 8 miljarder. Fullt möjligt att göra. 

För personer med låga pensioner lönar det sig att emigrera för gott. I Frankrike räcker en låg svensk pension 25-50 procent längre än i Sverige eftersom skatten är mycket låg. Men ska invånare i Sverige behöva lämna sitt hemland för att kunna leva?

PS. För övrigt tycker jag att Högsta Förvaltningsdomstolen äntligen har sagt ifrån på ett bra sätt om TV-licensen. Datorer är inte licenspliktiga i Sverige. Dock skyndar sig Radiotjänst att berätta att detta gäller från i dag. Inga pengar kan återbetalas. De fick 100 000 nya licensbetalare förra året. Jodå i dag den 16 juni har beslutats om att återbetalning ska ske! DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar