lördag 30 november 2013

Våld på sjukhus

UPPDATERAT
Nu polisanmäler Södertälje sjukhus alla hot, allt våld och svordomar. Vaktingripandena på sjukhuset har ökat med 40 procent på två år. Vakterna tvingas ingripa varje dag.

Sjukhuset går 20 miljoner back, men lägger ändå 3 miljoner på säkerhet och har en säkerhetsansvarig på heltid. Också i Malmö och Göteborg har akutmottagningar måst skärpa säkerheten. De flesta tillsägelser gäller anhöriga som vill att patienten ska gå före andra. Endast två anhöriga får följa med in på akuten i Södertälje.

Södertälje sjukhus tar också emot interner från Hall och Mariefred och då blir andra patienter oroliga när de medföljande kriminalvårdarna har skottsäkra västar och vapen.

För mig som har erfarenhet av akuten i Stockholm för några år sedan då jag bröt armen verkar detta som om det vore ett annat land. Ibland går utvecklingen åt fel håll fort. Skyltarna i väntrummet är på fyra olika språk. I Södertälje bor nu mer än 90 000 personer, för tre år sedan var det kring 64 000. Över 30 procent av befolkningen är född i ett annat land än Sverige.
4.12.2013
Här berättar personalen om det senaste gängbråket på akuten efter en bilolycka på stan. Trist.

1 kommentar:

  1. Min hustru jobbade under några år på Södertälje sjukhus och ett av hennes största problem var anhöriga som vägrade att lyssna på vårdpersonalen utan ofta hotfullt krävde att just deras klanmedlem eller släkting skulle ges förtur till akutvården.
    Att resonera med de som hotade med våld var enligt henne oftast meningslöst utan här gällde bara att kalla på väktare som ofta kunde lugna ner situationen.
    Lasse O

    SvaraRadera